Een polis tegen diefstal verzekert niet alleen de spullen die verdwenen zijn, maar ook de schade die de inbreker veroorzaakt. Het vernielen van goederen in huis zoals het forceren van binnendeuren of het stukslaan van vitrinekasten zit eveneens in het pakket.
Samen met je woningverzekering?
De vergoeding is gewaarborgd voor het werkelijke verlies. Met andere woorden de waarde op het moment van de diefstal of de nieuwwaarde min de slijtage.
Een diefstalverzekering bevat een groot aantal algemene voorwaarden, maar verschilt toch ook deels van maatschappij tot maatschappij. Het is niet onverstandig om te gaan shoppen als je een woon- plus diefstalverzekering wil afsluiten. Een diefstalverzekering kan je optioneel afsluiten met je woonverzekering.
Wanneer komt de verzekering tussen?
- inbraak,
- inklimming,
- gebruik van valse sleutels,
- gebruik van gestolen of verloren sleutels,
- als inbrekers zich laten opsluiten en wanneer de eigenaars vertrokken zijn een diefstal plegen. Dit is eerder het geval in winkels,
- binnendringing met de medeplichtigheid van een persoon die bevoegd is om het pand te betreden, voor zover de feiten gerechtelijk vastgesteld zijn. De verzekeraars sluiten diefstal uit wanneer die gepleegd wordt met de medeplichtigheid van bloedverwanten in opgaande of afdalende lijn, hun echtgenoten of de echtgenoot van de verzekerde,
- diefstal met geweld of bedreiging van de verzekerde persoon.
Afhankelijk van polis tot polis
- de diefstal van huisdieren,
- de diefstal van delen van gebouwen die gedemonteerd of losgemaakt moeten worden, vaak met behulp van gereedschap (glas-in-loodramen, schouwen, trappen...),
- de gewone verdwijning van voorwerpen of het verdwijnen van één voorwerp zonder dat er enige spoor van inbraak of vandalisme is. Niets is ondersteboven gegooid, alles is mooi op zijn plaats gebleven. In dat geval is het moeilijk te geloven of aan te tonen dat er diefstal gepleegd is. Het kan gewoon gaan om poging tot fraude.
Wat dekt diefstalverzekering niet?
- de gewone verdwijning van voorwerpen,
- de diefstal van motorrijtuigen en hun aanhangwagens uit een garage, wanneer die een cilinderinhoud van meer dan 49cc hebben,
- de diefstal van voorwerpen die zich buiten de woning bevinden, behalve in sommige gevallen de tuinmeubelen.
Recht op een tussenkomst?
Er zijn enkele spelregels waaraan je moet voldoen om recht te hebben om een tussenkomst van de verzekering. Ook hier weer: deze kunnen variëren van verzekeraar tot verzekeraar.
- de woning moet regelmatig bewoond zijn. Meestal staat de verzekeraar toe dat de woning negentig nachten per jaar niet bewoond is;
- de bewoners moeten enkele minimale preventiemaatregelen nemen. De toegangsdeuren moeten minstens uitgerust zijn met een cilinderslot. Bij afwezigheid moeten alle toegangsdeuren op slot en alle vensters gesloten zijn. In sommige gevallen zoals bij hoge verzekerde bedragen zal de verzekeraar de woning inspecteren en eventueel extra preventiemaatregelen vragen.
Alarmsysteem goed voor korting op diefstalverzekering
De installatie van een automatisch alarmsysteem geeft doorgaans recht op een premiekorting voor de diefstalverzekering. De verzekeraars vragen wel dat de installateur over een INCERT-certificatie beschikt en een INCERT-conformiteitsattest afgeeft. Zie website www.incert.be.
Belangrijk punt is wel dat deze ingeschakeld moet zijn bij vertrek. Anders kan de verzekeraar ‘moeilijk’ doen.
Bedrag van de premie
Op basis van de zogenaamde evaluatieroosters, vragenlijsten, bepaalt je maatschappij de grootte van de te verzekeren kapitalen. Net zoals bij de brandverzekering. Dat bedrag kan je vervolgens volledig of voor de helft verzekeren.
Als je de vraaglijsten niet correct invult en je huis bewust onderverzekerd hebt, past de maatschappij in geval van schade de evenredigheidsregel toe. Je krijgt dan evenveel terug als het bedrag waarvoor je je verzekerd hebt.
Bedrag van vergoeding
Diefstalverzekeringen stellen voor de inhoud bepaalde vergoedingsgrenzen vast. Die komen overeen met maximumbedragen voor de schadevergoeding die vermeld zijn in de bijzondere voorwaarden van het diefstalverzekeringscontract.
- voor alle juwelen samen,
- voor waarden (cash, cheques, mandaten, ...);
- voor de inhoud van kelders, zolders, garages van een gebouw dat de verzekerde gedeeltelijk betrekt (flatgebouw),
- voor de inhoud van bijgebouwen die losstaan van de woning,
- voor alle goederen samen die tijdelijk opgeslagen zijn op een andere plaats dan de verzekerde woning,
- voor sommige voorwerpen die zich buiten een constructie bevinden (bijvoorbeeld tuinmeubelen) wanneer die door de diefstalverzekering gedekt zijn.