Zo zorg je voor afwatering in je buitenomgeving

Door de vele verhardingen rondom het huis, kan regenwater alsmaar moeilijker weg. Met de klassieke drainage kan je het probleem verhelpen. Er zijn ook andere opties zoals het gebruik van waterdoorlatende materialen of afvoergoten die je aansluit op de riolering. De laatste optie is bovendien ook handig om poetswater van het terras te verwijderen.

Draineren

Draineren doe je met drainagebuizen. Opgelet in kwetsbare gebieden: dit kan de bodemsamenstelling veranderen, wat nefast is voor de fauna en flora in je tuin. In zo'n situatie heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Alles staat of valt bovendien met een goede plaatsing:

  • In een kiezelbed met geotextiel als filter en een scheidingsvlies rond de buizen om verzanding te vermijden. Te verkiezen boven bevestiging van geotextiel of cocosvezel rond de drainagebuizen.
  • Helling van 0,5 tot 2 % naar de afwateringszone toe.
  • Voorzie verticale niet-geperforeerde buizen op de drainagebuis om bij verstopping zand weg te spoelen.

Waterdoorlatende klinkers

Waterdoorlatende klinkers kan je zowel voor parkings als wijken en opritten gebruiken. Er bestaan verschillende types:

  • Poreuze tegels of een poreuze toplaag: het water sijpelt door de poriën van de steen.
  • Klinkers met afstandhouders: er ontstaan brede voegen bij de plaatsing waarna het water in de ondergrond doorsijpelt.
  • Bufferklinkers of klinkers met een geïntegreerde holte onderaan: houden het water ter plaatse in de ondergrond. Dit beperkt de piekafvoer van afstromend water.

Grasdallen

Grasdallen maken het mogelijk om een groene omgeving met de auto te berijden. Tussen de openingen kan gras groeien. Het regenwater verdwijnt hierlangs. Grasdallen zijn ook opvulbaar met bijvoorbeeld grind of steenslag. Ze bestaan uit beton of kunststof. De kunststoffen exemplaren worden ook grasplaten genoemd. Betonnen tegels laten meer verkeer toe, kunststoftegels zijn eenvoudiger te transporteren en zijn zeer stevig. Grasdallen zijn verkrijgbaar in diverse vormen, maten en openingen. Grasdallen kunnen ook een ingebouwd waterreservoir hebben dat het vocht langer kan houden. Schenk bij plaatsing de nodige aandacht aan de fundering.

Grind

Bij grind heb je minder onderhoud voor meer klasse. Bovendien heb je geen problemen met onkruid. Onder het grind ligt een textieldoek dat onkruid tegenhoudt en water doorlaat. Die voorkomt ook dat het grind groen wordt.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert

Bij het onderhoud van je tuin komt heel wat kijken. Ook de aanleg van een nieuwe tuin vraagt kennis van zaken. En heb je al gedacht aan een omheining,...

Lees meer
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast

Heel wat tuinen krijgen het moeilijk nu onze zomers warmer en droger worden, afgewisseld met periodes van zware regenval. De oplossing om jouw tuin te...

Lees meer
Hoe werk je niveauverschillen weg in de tuin?
Hoe werk je niveauverschillen weg in de tuin?

Een gazon met natuurlijke glooiingen. Of een terras dat hoger ligt dan de rest van de tuin. Het geeft cachet aan je tuin. Egaliseren zou zonde zijn. Maar...

Lees meer
Ontdek alle troeven van stortbeton
Ontdek alle troeven van stortbeton

Je let er waarschijnlijk al lang niet meer op, maar zo goed als dagelijks zie je wel ergens een betonmixer voorbijkomen. En dat is geen toeval, want...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken