Prijswinnende tuinaannemer deelt beste tips

Ben je van plan je tuin aan te leggen? Dan stel je jezelf ongetwijfeld heel wat vragen: welk budget moet ik voorzien, hoe lang duren de werken en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten, … Tuinaannemer Ken Driesen maakt je graag wegwijs.

In 2016 behaalde Ken Driesen een zilveren award als tuinaannemer van het jaar, een initiatief van VBTL (Vereniging voor de Betere Tuinaanleggers in Limburg). “Die prijs kregen we voor een project in de Goosstraat in Hoeselt. We pasten het ontwerp helemaal aan op maat van de wensen van de bewoners en voorzagen de volledige aanleg, een zwembad en beplanting. Een leuk detail is de haag van leifruit.”

  • tuinaanleg3
    © Tuinaanleg Driesen

Als zelfstandig tuinaannemer houdt Ken zich al meer dan tien jaar bezig met grondwerken, tuinaanleg en periodiek groenonderhoud. “Ongeveer vijftig procent van onze projecten maken we zelf, de andere voeren we uit in opdracht van architecten. Onze eigen ontwerpen teken ik steeds met de hand uit.”

3 weken

“Aan een gemiddelde tuin zijn we een week of drie bezig”, legt Ken uit. “We starten met de grondwerken en eventueel de voorbereidende rioleringswerken voor een gescheiden riolering. Zo zorgen we ervoor dat het rioleringsstelsel al in orde is voor later. Daarna volgen de onderlagen voor de verhardingen, de verhardingen zelf, de aanplantingen en als laatste stap de afwerking van de tuin.”

Belangrijkste aandachtspunten

“Cruciaal bij de aanleg van elke tuin zijn de onderlagen van de grondwerken”, vertelt Ken. “Maar ook het omzetten van grond in grondbakken voor de aanplanting en het laten wortelen van planten in bestaande grond zijn belangrijke aandachtspunten. Vaak hebben mensen zelf ook al veel ideeën voor hun tuin. Wij proberen die aan te passen aan wat er effectief mogelijk is.”

Kostenplaatje

De prijs hangt volgens Ken grotendeels af van de verhardingen, de plantenkeuze en de grootte van de beplanting. “Voor een kleine tuin moet je rekenen op een startprijs vanaf 10.000 euro. Daarin zit de volledige aanleg inbegrepen, van de grondwerken tot het gazon en de verharding. Die prijs varieert natuurlijk naargelang de oppervlakte van de tuin en de gekozen materialen.”

Spelen met niveaus

Wat als je een kleine tuin hebt? Hoe haal je daar dan het maximale uit? “Die kan je met enkele ingrepen optisch groter doen lijken”, weet Ken. “Een lange, smalle tuin bijvoorbeeld zullen we opdelen of van verschillende niveaus voorzien om de nodige gezelligheid te creëren. We werken hiervoor ook veel met kunstgras.”

  • snoeiwerken1
    © Tuinaanleg Driesen

Tuintrends

Na al die jaren ziet Ken een verschuiving. “Mensen hebben minder tijd om in de tuin te werken. Ze besteden veel meer uit, en doen minder zelf. Onderhoudsvriendelijkheid is essentieel in de tuin van vandaag. Vandaar het succes van siergrassen en kunstgras. Ook megategels zijn in opmars en natuursteen gaat er stilletjes aan uit. Er wordt veel gewerkt met keramische materialen. Bij natuursteen moet een vetvlek slijten, terwijl je keramische tegels makkelijk opwast, en geen blijvende plekken hebt.”

Aandacht voor milieu

Het valt Ken Driesen ook op dat mensen meer en meer stilstaan bij het ecologische aspect van hun tuin. “Niet alleen omdat ze hiertoe vaak verplicht worden, maar ook omdat ze zelf aandacht hebben voor het milieu. Daardoor is er veel vraag naar waterdoorlatende klinkers.”

  • Stone&Style_ErkendPlaatser_DriesenKen (4)
    © Tuinaanleg Driesen

Lees ook

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”

Toen Carmen en haar man een jaar in hun nieuwbouw in Heule woonden, was het tijd om de tuin en het zwembad onder handen te nemen. Een onderhoudsvriendelijk ...

Lees meer
Je tuin of terras aanleggen? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Tuin&Terras’
Je tuin of terras aanleggen? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Tuin&Terras’

Bij een bouw- of renovatieproject staat de aanleg van een tuin meestal niet bovenaan het prioriteitenlijstje. Toch is de tuin een belangrijk onderdeel van...

Lees meer
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert

Bij het onderhoud van je tuin komt heel wat kijken. Ook de aanleg van een nieuwe tuin vraagt kennis van zaken. En heb je al gedacht aan een omheining,...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken