Water dat veel kalk bevat wat nefast is voor de leidingen en apparaten zoals wasmachines, koffiezetapparaat, boiler, kranen... De plaatsing van een filter biedt een uitweg. Het is ook een oplossing tegen geurhinder.
Gereedschap: | Materiaal: |
---|---|
|
|
Stap 1: hard of vervuild water herkennen
- Je watermaatschappij kan je alle info over de hardheid van het water geven. De drinkwatermaatschappij kan je drinkwater ook controleren in een labo.
- Je kan deze controle ook zelf uitvoeren met een wateranalysekit.
- De hardheid van water wordt uitgerukt in F° (Franse graden). Water lager dan 15 F° is zacht, tussen 15 en 30 F° is het hard en alles meer dan 30 F° krijgt best een behandeling.
- Er bestaan ook analysekits die je meer duidelijkheid geven over het chloor- en nitraatgehalte, de zuurtegraad, … Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing.
Stap 2: filter kiezen
- Er zijn verschillende soorten waterfilters en -ontkalkers op de markt.
- Het bekendste systeem, en meest efficiënte volgens de watermaatschappijen en consumentenorganisaties p, is dat van de ionenuitwisseling. Kunstharsbolletjes trekken kalk aan en geven natrium af. Je moet regelmatig de harsbolletjes spoelen en een nieuwe zoutoplossing toevoegen.
- Fysische antikalkapparaten werken zonder zout. Zij laten het kalk in het water, maar verhinderen de vorming van kalksteen.
- De elektrische waterontharders werken met elektronische golven die aanhechting van kalksteen verminderen. De plaatsing gebeurt rond de leiding.
- Ontharders met polyfosfaten zorgen ervoor dat calcium in oplossing blijft en geen kalksteen kan vormen.
Stap 3: systeem kiezen
- Ook hier bestaan er verschillende systemen, afhankelijk van het debiet en de functie. Wil je het water enkel ontharden? Moeten de filters ook zuiveren? Plan je een ontharder voor heel je leiding? Of is een systeem voor onder de gootsteen voldoende?
- Het aanbod is groot. Zo heb je al heel eenvoudige filters die je gewoon op de kraan moet vastdraaien.
- Voor de wasmachine volstaat een ontkalkende filter die je eenvoudig vastschroeft op de kraan. De leiding voor de watertoevoer naar de wasmachine klik je hier op vast.
- In de keuken heb je eveneens gelijkaardige systemen die je eenvoudig op de kraan kan vastklikken. Dit water kan je dan gebruiken als drinkwater, voor de bereiding van maaltijden, voor het koffiezetapparaat, het spoelen van groenten, …
- Daarnaast heb je systemen die bestaan uit 1, 2 of 3 filters, naargelang de gewenste bewerkingen. Zo zal de filter aan je wasmachine vooral moeten ontkalken, terwijl de filter in de keuken zowel kalk als schadelijke stoffen uit het water moet halen.
- Ook heb je waterfilters voor de hele leiding in de woning. Uiteraard vallen deze iets duurder uit omdat ze een groter debiet hebben.
- Kortom de keuze is groot: je hebt inbouwsystemen, douchefilters, systemen voor de hele woning…
Stap 4: systeem plaatsen
- Afhankelijk van het gekozen systeem plaats je het onder de gootsteen, op de plaats waar de waterleiding binnenkomt, juist voor de boiler, …
Douchefilter
- Douchefilters kan je bevestigen tussen de slang en de douchekop. Met de bijgeleverde onderdelen kan je deze eenvoudig op de kraan en doucheslang vastschroeven.
- Een andere optie is om de filter te bevestigen tussen de sproeikop en de slang.
Filter voor wasmachine
- Deze kan je door de bijgeleverde kliksystemen eenvoudig verbinden met de kraan en de leiding van de wasmachine.
Filtersysteem voor de keuken
- In de keuken bestaan er filters die je gewoon op de kraan moet vastklikken of –schroeven. Deze zijn minder performant dan de grotere systemen.
- Andere systemen breng je aan onder de gootsteen.
- Sluit de waterleiding af en laat het resterende water uit de kraan lopen.
- Breng een stopkraan aan op de leiding. Doe dit vlak voor de filter.
- Plaats de filter tussen de stopkraan en de (buigzame) darm naar de kraan.
- Verbind de buis en de darm met de filter.
- Filters met meervoudige functies bevestig je op dezelfde manier.
Boilerfilter
- Plaats de filter tussen de boiler en de koudwatertoevoer.
- Laat eerst alle water af voor je begint te werken.
- Afhankelijk van het systeem kan je de filter vastschroeven tegen de muur.
- Plaats ook hier een stopkraan op de leiding. Dit is noodzakelijk om de filter later schoon te kunnen maken.
- Maak gebruik van buigzame leidingen om de filter met de boiler en de watertoevoer te verbinden.
Filters met groot debiet
- Het is niet evident om deze filters zelf te installeren, het is meer specialistenwerk. Ook moet je verschillende functies zelf programmeren. Doe je het toch zelf, neem dan de handleiding zeker bij de hand.
- Belangrijk hier zijn de hardwatertoevoer, de zachtwaterafvoer en de afvoerslang.
- Niet onbelangrijk is dat sommige verkopers de garantie laten vallen als je de filter zelf ondeskundig installeert. Veel bedrijven staan er dan ook op om de installatie uit te voeren.
- Vergeet niet om het zoutgehalte in de filter twee keer per jaar te controleren en de machine te reinigen.