Van voorlopige tot definitieve aansluiting: welke voorbereidende stappen moet je zetten om je elektrische installatie van stroom te voorzien?
Stroom op de werf
In een afgewerkte woning is elektriciteit iets vanzelfsprekend, maar er moet natuurlijk ook stroom op de werf zijn. Daarvoor heb je een werfkast of werfinstallatie nodig: een vergrendelbare kast met aansluitkabel en stroommeter.
Een andere eventuele optie is stroom aftappen bij je toekomstige buren. Maak in dat geval zeker goede afspraken en plaats een apart metertje om je stroomverbruik bij te houden.
Voorlopige aansluiting
Om de kast aan te sluiten op het elektriciteitsnet moet je een voorlopige aansluiting aanvragen bij de distributienetbeheerder. Regel dan ook je definitieve aansluiting, want door het papierwerk kan het soms een tijdje duren vooraleer deze in orde geraakt.
Toevoerkabel
Nu er stroom op de werf is, kunnen de werken beginnen. Een deel van die werken dienen om je woning technisch klaar te maken voor de definitieve aansluiting op het elektriciteitsnet. De toevoerkabel komt je huis binnen via de in de fundering geplaatste aansluitbocht.
Aansluitbocht
De aansluitbocht bestaat uit vijf aan elkaar verbonden doorgangen uit kunststof voor de aardgas, het water, het kabelnet (tv, internet, ...), de telefoon en de elektriciteit. Deze wordt in de fundering ingewerkt. De openingen van de buizen komen net boven de afgewerkte vloer uit. Naast de aansluitbocht is er ook een aansluitplaat. Op deze waterbestendige plaat in multiplex worden de verschillende meters, kasten en leidingen geplaatst.
Definitieve aansluiting
Voor de definitieve aansluiting op het elektriciteitsnet moet je een aansluitingsaanvraag indienen bij je netbeheerder. De beheerder verschilt van woonplaats tot woonplaats. Het aanvraagformulier vind je op zijn website en anders kan het nog altijd per e-mail of brief.
De netbeheerder stuurt vervolgens een controleur langs om te checken of alles volgens de spelregels van het AREI is gebeurd. Is alles oké is, zal hij de teller en toevoerkabel definitief aansluiten.
Een- of driefasig?
Bij je aanvraag moet je kiezen tussen een driefasige aansluitkabel (vierdraads, 400/230 V) of een eenfasige (tweedraads, 230 V). Die keuze hangt af van het aantal en het soort elektrische toestellen in je toekomstige woning.
Voor een doorsnee huishouden volstaat een monofasige aansluiting en heeft het dus weinig zin om meer te betalen voor een driefasige aansluiting. Een gulden middenweg is een meerfasige aansluitkabel die monofasig wordt aangesloten. Zo kan je later gemakkelijk overschakelen.