Het elektriciteitsdossier en het AREI

Net als elke huiseigenaar moet je als bouwheer na afloop van de werken in het bezit zijn van een elektriciteitsdossier. In zo’n dossier zitten het keuringsverslag en de eendraads- en situatieschema’s van de installatie.

Schema's?

De verdeling van de stroomkringen is weergegeven in een eendraadsschema aan de hand van grafische symbolen. Veel van die symbolen staan ook op het situatieschema en het modelplan. Op basis van zo'n schema kan een controleur beoordelen of jouw installatie aan alle eisen voldoet. Is het elektriciteitsdossier volledig in orde, dan bezorg je het aan de keurder om een elektrische aansluiting te krijgen.

AREI als scheidsrechter

Je elektriciteitsdossier kan alleen maar in orde zijn, als je installatie zelf volgens het boekje is. Voor elektriciteit heet dat boekje het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties AREI.
Het AREI bevat beschermingsmaatregelen en voorschriften, en bepaalt hoe je elektrische installatie moet opgebouwd zijn. Als je van plan bent om zelf je handen uit de mouwen te steken, is het AREI een onmisbare leidraad. Het is altijd aangeraden om je laten bij te staan door iemand met kennis van zaken.

Voorschriften

Enkele voorschriften kwamen al ter sprake bij stopcontacten en schakelaars, maar voor meer informatie kan je terecht bij je elektriciteitsmaatschappij of een erkende controle-instelling. Zo gelden er bijvoorbeeld voor de badkamer speciale voorschriften, die je zeker niet over het hoofd mag zien.

Is mijn installatie in orde?

Heb je twijfels of je volgens het boekje hebt gewerkt? Vraag dan aan een elektricien om op voorhand te kijken of alles in orde is. Zo loop je geen risico - of in elk geval minder - dat de installatie wordt afgekeurd.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Welke zekeringkast heb je nodig? Stel het zelf samen met deze configuratietool!
Welke zekeringkast heb je nodig? Stel het zelf samen met deze configuratietool!

Bij het vervangen van een zekeringkast dien je rekening te houden met een aantal zaken. Elk huis heeft een correcte zekeringkast nodig, passend bij jouw...

Lees meer
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken