Een duurzame nieuwbouw of verbouwing loopt volgens hetzelfde stappenplan. De eerste stap is de energievraag indijken. De tweede stap is om die energievraag zo duurzaam en efficiënt mogelijk in te vullen.
Stap 1: beperk de energievraag
Beperk de energievraag door te investeren in de bouwschil. Bouw zo compact mogelijk. Hou bij het ontwerp rekening met passieve zonnewarmte en de inplanning van je leefruimtes. De gouden regel om warmteverliezen in te dijken is isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Pak je huis voldoende in.
Stap 2: duurzame energie
Zit de basis goed? Investeer dan in energie-efficiënte technieken. Zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp scoren natuurlijk goed, maar het budget moet voorhanden zijn.
Plan vooruit
Is dat niet het geval, zorg er dan voor dat ze later makkelijk te integreren zijn. Kies bijvoorbeeld nu al voor een verwarmingssysteem op lage afgiftetemperatuur. Of voorzie op je zolder alvast wat plaats voor een zonneboiler. Bespreek dit met je architect.
Totaalplan
Werk je bij je verbouwing zonder architect? Dan is het belangrijk dat je zelf een vastomlijnd idee hebt van waar je naartoe wil. Een bepaalde energetische ingreep mag een volgende niet uitsluiten. Weeg de investering altijd af tegen de uiteindelijk opbrengst. Als je enkel glas hebt, is een dubbele beglazing bijvoorbeeld al een hele stap vooruit. De meerkost ten opzichte van driedubbele beglazing, investeer je dan beter ergens anders.