Wat kost het om je (kruip)kelder te isoleren?

Wil je je vloer na-isoleren zónder breekwerken? Pak dan het plafond van je (kruip)kelder in. In ons artikel Hoe isoleer je je kruipkelder gingen we al in op de materialen en de werkwijze. Nu zoomen we in op het prijskaartje. Hendrik Snauwaert van Isolteam rekent het voor je uit – tot de pluggen toe!

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een (kruip)kelder van 100 m². Het isolatiemateriaal in kwestie: PUR of PIR-platen van zes centimeter dik. Snauwaert: "Isolatiepanelen van vijf of zes dik, die 60 bij 120 centimeter meten, zijn zowat de standaard bij ons. Deze kleinere formaten werken net iets handiger. Zeker in een kruipkelder."

30 à 35 euro/m²

"Ga uit van een vierkantemeterprijs van 30 à 35 euro. Geplaatst en exclusief btw." En als je dikker wil isoleren? "Tel er per centimeter dan nog twee euro bij. Of er een prijsverschil is tussen PUR en PIR? De platen die wij gebruiken, schelen amper in prijs."

Werkuren...

Waaruit bestaat die vierkantemeterprijs precies? "Ongeveer twee derde werkuren, en een derde materiaalkosten", rekent Snauwaert. Als we 32,5 euro/m² prikken als gemiddelde, is dat 20 euro aan werkuren en 12,5 euro aan materiaal.

... en materiaalkosten

De isolatie is uiteraard de grootste hap uit je materiaalkosten. Maar die platen moeten natuurlijk nog tegen het plafond. "Onze voorkeur gaat uit naar lijmen. Maar boren en vastschroeven is ook een optie. Of een combinatie van de twee."

Lijm en isolatiepluggen

"Een koker lijm kan zo'n vijf vierkante meter aan. Al hangt alles af van de vlakheid van je kelderplafond. Voor 100 m² heb je er dus zo'n 20 nodig. Aan zo'n zes euro per koker, kom je aan een totaal van 120 euro. Reken voor je isolatiepluggen op nog eens 75 euro."

PUR-schuim

Het laatste op je rekening: spuitbussen PUR. Om hier en daar een leiding mee uit te schuimen. Of naden en kieren op te vullen. "Met vijf bussen kom je al ver, tien zijn zeker genoeg. Als je rekent aan tien euro per bus, kom je zeker niet voor verrassingen te staan."

De afrekening?

Aan 32,5 euro/m² is je kruipkelder van 100 m² geïsoleerd voor 3.250 euro. Inclusief plaatsing, exclusief btw. En zonder de premies voor renovatie meegerekend. Check via onze Premielinker op hoeveel jij precies recht hebt.

Wil je een goedkopere oplossing? "Je kruipkelder isoleren met gespoten isolatieschuim zoals PUR of icynene is iets goedkoper. Dit kan al voor 22,50 à 25 euro/m², materialen en werkuren inbegrepen."

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!

De toekomst vraagt om energiezuinige en goed geïsoleerde woningen met eigen stroomvoorzieningen. Door de opgelegde normen rond energiezuinigheid zal de...

Lees meer
Altijd vocht in je kelder? Alleen deze oplossing werkt echt
Altijd vocht in je kelder? Alleen deze oplossing werkt echt

Wat hebben een kelder en een zwembad gemeen? Dat ze allebei perfect waterdicht zijn. In theorie. Want in de praktijk krijgen veel gemetselde kelders af te...

Lees meer
Betonnen prefab werkputten en smeerkelders
Betonnen prefab werkputten en smeerkelders

Een niche product binnen het gamma dat eerder uitzonderlijk wordt toegepast bij private woningbouw. Hoewel we binnen dit segment reeds mooie dingen hebben...

Lees meer
Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!
Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

Beton verenigt in één materiaal de meest uiteenlopende eigenschappen. Dat is op zich reeds een belangrijke troef om duurzaam te bouwen. Beton heeft een...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken