De prijs van een airco? Deze factoren zijn bepalend volgens experts

Op zwoele zomerdagen loopt de temperatuur binnenshuis al snel op. Een lucht-luchtwarmtepomp in koelmodus, in de volksmond beter bekend als airco, is de manier bij uitstek om je woning te koelen. Gedaan dus, met dat puffen en hijgen. Maar wat is de prijs van een airco? En wat zijn de prijsbepalers? Wist je trouwens dat je airconditioning ook kan dienen als verwarming? Veerle Quintelier van Daikin en Rudy Gielen van Mitsubishi Electric geven een woordje uitleg.

Soorten airco's

Er bestaan verschillende types lucht-luchtwarmtepompen. Zo heb je het monosplitsysteem waarbij je één lokaal gaat klimatiseren. Dit systeem bestaat uit één buitenunit en één binnenunit. Zoek je echter een oplossing voor meerdere kamers, dan bestaat er ook het multisplitsysteem. Daarbij worden meerdere binnenunits op één buitenunit aangesloten.

Prijs airco

“Voor een monosplit-basismodel voor in de slaapkamer betaal je bij ons ongeveer 1.000 euro”, zegt Quintelier. “Voor de top designmodellen met alles erop en eraan zoals energiebesparing, lagere geluidsniveaus en andere functies, loopt de prijs op tot 2.000 euro voor een toestel met hetzelfde vermogen. Voor een woning met twee slaapkamers, keuken, eetkamer en living kom je uit op minstens 6.000 euro voor een basismodel multisplit met vijf binnenunits. Die prijzen zijn exclusief btw en plaatsingskosten.”

Ook Gielen kan zich in deze prijsklasse vinden. “Voor een monosplit-basismodel met energieklasse A+, exclusief plaatsing, betaal je bij ons 750 euro exclusief btw. Voor een installatie met 2 slaapkamers, keuken en leefruimte, is dit 4.850 euro. Voor opties betaal je een meerprijs.”

Deze factoren bepalen prijs van airco

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij de prijs van een airco. “De juiste airco kiezen, hangt niet alleen af van de grootte en functie van de kamer, de oriëntatie, de isolatie en de ramen”, legt Quintelier uit. “Ook je eigen eisen naar comfort spelen mee.”

1. Vermogen van het toestel

“In eerste instantie dien je voor jezelf uit te maken of je de lucht-luchtwarmtepomp enkel gebruikt om te koelen of ook om te verwarmen”, legt Gielen uit. “Veel mensen associëren airconditioning met ‘koelen’, maar de werkelijke betekenis is ‘het conditioneren van het binnenklimaat’. Je airco kan dus perfect dienst doen als verwarming.”

“Een basis lucht-luchtwarmtepomp is dus ook ideaal om in het tussenseizoen eventjes op te warmen en de centrale verwarming uit te laten staan”, sluit Quintelier aan. “Maar een warmtepomp dient ook als alternatief voor centrale verwarming. Dan kies je wel een toestel waarvan het vermogen bij een koudere buitentemperatuur behouden blijft,” vertelt Gielen. “Je vergelijkt dan best de prijs van een airco volgens het verwarmingsvermogen bij een buitentemperatuur van -10°C.”

2. Energielabel

“Ook niet onbelangrijk is de energie-efficiëntie van de unit”, weet Quintelier. “Hou dus zeker rekening met het energielabel. Een basismodel beschikt over een energielabel A+. Duurdere toestellen hebben labels gaande van A++ en zelfs A+++. Die verbruiken minder energie en hebben minder impact op het milieu.”

Maar ook het slim aansturen van je airco, doet je energieverbruik – en ook je kosten – dalen. Gielen geeft een tip: “Op het moment dat er veel zon is en er dus veel hernieuwbare en goedkope, al dan niet zelf geproduceerde, energie beschikbaar is, kan je best de airco opzetten. Deze zelfconsumptie van airco’s of warmtepompen helpt om de pieken af te vlakken op andere momenten. Naast het koelaspect is ook de luchtkwaliteit belangrijk geworden. Sommige toestellen zijn standaard uitgerust met filters die bacteriën, virussen, schimmels, allergenen, pollen, stof en geuren reduceren.”

3. Geluidsniveau

“Mensen associëren een airco vaak met een oud ronkend toestel op hotelkamers”, vertelt Gielen. “Maar tegenwoordig zijn ze al heel wat stiller. Een basistoestel maakt wel geluid, maar dat valt heel goed mee. Toestellen specifiek voor de slaapkamer zijn zo goed als geruisloos. En er zijn zelfs toestellen met een geluiddempende functie. Die hoor je amper.”

4. Extra's

Om je airconditioning te upgraden, heb je heel wat keuze. “Je hebt modellen met extra zuiveringsopties, energiebesparende standen, lagere geluidsniveaus, stralingswarmte,…”, somt Quintelier op. “Zo stel je de airco af op jouw comforteisen. Het is zelfs mogelijk de airco te bedienen vanop je smartphone of tablet als je niet thuis bent.”

En in die extra’s kan je heel ver gaan. “Sommige toestellen zijn voorzien van een ‘oogje’. Daarlangs detecteert het toestel of er personen aanwezig zijn in de kamer. Is dat niet het geval, schakelt het systeem vanzelf uit”, legt Gielen uit. “ Deze systemen tellen ook het aantal aanwezigen en passen hun luchtstromen aan om zoveel mogelijk te voldoen aan de gekozen instelling. Ze detecteren ook waar de personen zich bevinden en blazen dus nooit direct lucht in hun richting, wat het comfortgevoel naar een nog hoger niveau tilt.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
OUTSTEEL, voor de bekleding van uw warmtepomp en airconditioning!
OUTSTEEL, voor de bekleding van uw warmtepomp en airconditioning!

Cheminées Poujoulat, dat veel belang hecht aan esthetiek en maatwerk, produceert nu een nieuw product: een bekleding voor warmtepompen en...

Lees meer
Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?
Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?

De zomer komt eraan en dat betekent warmere dagen! Kijk jij er al naar uit? Toch wil je tijdens deze periode niet al zwetend je bed uitkomen of puffend je...

Lees meer
Een airco plaatsen? Stel de installatie niet uit tot de zomer!
Een airco plaatsen? Stel de installatie niet uit tot de zomer!

Heb jij de afgelopen zomers ook liggen puffen door de hitte binnenshuis? Wacht dan dit jaar niet tot de zomer voor het plaatsen van een airco. Met de...

Lees meer
Je woning koelen? 7 aandachtspunten voor je een airco installeert
Je woning koelen? 7 aandachtspunten voor je een airco installeert

Wil je deze zomer genieten van een aangename temperatuur in huis? Dan is een lucht-lucht warmtepomp – ook wel airco genoemd – een slimme investering. Een...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken