Rond de slimme, digitale stroommeters is de laatste jaren al heel veel inkt gevloeid. Tot op heden bleef het altijd gissen naar een precieze invoeringsdatum. Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) wou snel duidelijkheid en kreeg die vandaag ook in het parlement.
"Energiefactuur gaat niet omhoog"
Vanaf 1 januari 2019 start de geleidelijke uitrol van slimme meters in onze woningen. De afgelopen dagen was er heel wat rumoer rond het voorstel van Tommelein. Wat gaat zo’n slimme meter kosten, wie betaalt de factuur en wat met de zonnepanelenhouders?
Bart Tommelein benadrukt dat de energiefactuur niet zal stijgen door de invoering van de slimme meters. De kost, normaal gezien zo'n 60 euro, zou worden gedragen door het netwerktarief.
Noodzaak
Maar wat doet een slimme meter eigenlijk? De huidige analoge stroommeters lopen op wanneer je stroom verbruikt. Heb je zonnepanelen, dan draait je meter terug. Het opnemen van zulke meters gebeurt ter plaatse. Een slimme, digitale meter communiceert met je netbeheerder en vice versa. Het verbruik kan je dus vanop afstand lezen. Bovendien past zo’n slimme meter helemaal binnen het hele internet-of-things.
Een voorbeeld: vandaag laat je je wasmachine het goedkoopst draaien op nachttarief. Slimme meters moeten leiden tot slimme tarieven. Is er bijvoorbeeld veel energieaanbod op het net, dan zakken de stroomtarieven. Je digitale meter pikt dit op en schakelt je slimme wasmachine aan. Drie grote voordelen: je woont energie-efficiënter, het is voordeliger en je ontlast het elektriciteitsnet.
Ook energiefraude is sneller op te sporen, al belooft de overheid een streng privacybeleid op te bouwen rond de invoering.
“Zonnepanelenhouder behoudt voordelen”
Daar waar de analoge stroommeters nog terugdraaien bij de productie van zonne-energie, is dat niet meer het geval bij digitale meters. Zijn zonnepanelenhouders de grote verliezers in dit verhaal? Absoluut niet volgens Tommelein: “Wie zonnepanelen heeft of er plaatst voor eind 2020, behoudt minstens 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller. Tot 31/12/2020 blijft dit een recht voor iedereen, voor sommigen kan het dus zelfs iets meer zijn dan 15 jaar.”
Voor nieuwe installaties vanaf 2021 roept de overheid een compensatiemaatregel in het leven. “De prosument zal zelf kunnen kiezen om vroeger over te stappen van het voordeel van de terugdraaiende teller naar die compensatieregeling.”
De Organisatie voor Duurzame Energie en de beroepsfederatie voor Elektrotechnische Ondernemers, Fedelec, reageerden alvast positief op de maatregel: “De beslissing van de Vlaamse regering bewaakt op die manier de rechten van de eigenaars van zonnepanelen en creëert tegelijk kansen voor batterijopslag. Ook warmtepompen kunnen meehelpen om elektriciteitspieken op het net tegen te gaan.”
“Mensen moeten kiezen”
Het basismodel dat in onze woning moet komen, is een bestaand model en kan meteen in heel Vlaanderen kan uitgerold worden. Bijkomende “toeters en bellen”, zoals slimme huishoudtoestellen of apps, zijn een keuze van de consument, vertelde minister Tommelein aan onze redacteur.
“De keuze blijft bij de mensen. Net zoals bij het kopen van een wagen, is het aan de mensen om te beslissen welke opties ze erbij nemen. Ik stel alleen vast dat we één van de laatste landen zijn in Europa die nog niet mee zijn in het verhaal. De analoge meters zoals wij ze kennen, worden simpelweg niet meer geproduceerd, dus we moeten vooruit. De vorige regering heeft dit probleem voor zich uit geschoven, ik ga hier nu mee aan de slag.”
De hele uitrol zou zo'n tien jaar duren: eerst is het de beurt aan nieuwe aansluitingen, verbouwingen, huishoudens met budgetmeters en zonnepanelenhouders.
“Zo laag mogelijke kost”
En wat met de aankoop- en installatiekost? Vanuit oppositiezijde was er sprake van 200 euro per gezin, die meteen op de energiefactuur zou worden doorgerekend. Nonsens, volgens Tommelein en een aantal andere partijen. Die kost zou gebaseerd zijn op een studie van vijf jaar geleden. Vandaag zou een slimme meter nog zo’n 60 euro kosten.
Een kost die de netbeheerder moet dragen, klinkt het bij Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen): “Zij moeten namelijk de kost niet meer maken om de meters te komen opnemen.” De kost mag volgens hem alleszins niet meer bij de particulier terecht komen, die al tot boven de oren in de energiekosten zit.
Het plan ligt momenteel ter inzage bij de Vlaamse Energieregulator en de verschillende stakeholders voor een kosten-batenanalyse.
Noodzaak of onnodige kost? Wat is jouw mening? Laat het ons weten via ons forum!
Bron: Eigen redactie, kabinet Tommelein, HBVL, De Redactie