Thuisbatterij: werking, prijs, terugverdientijd en alle andere dingen die je moet weten

Thuisbatterijen worden steeds populairder, omdat je hiermee de stroom die je met je zonnepanelen opwekt, kan stockeren. Zo ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Maar hoe lang kan je de stroom opslaan? Wat is de prijs van een thuisbatterij? En is de investering voor jou wel interessant? Wij bieden je een antwoord op de 8 meest gestelde vragen over thuisbatterijen.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Heb je zonnepanelen? Dan kan je de stroom die je zonnepanelen opwekken niet altijd meteen verbruiken. Die tijdelijke overproductie kan je opslaan in een thuisbatterij. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Een thuisbatterij is altijd gekoppeld aan een omvormer. Als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je verbruikt, dan stuurt de omvormer die stroom naar je batterij en laadt die op. Wil je ’s avonds koken of je wasmachine laten draaien? Dan kan je de stroom gebruiken waarmee je thuisbatterij overdag is opgeladen. Op een bewolkte dag kan een thuisbatterij ook stroom van het net halen tijdens de daluren en op die manier goedkopere elektriciteit opslaan om ’s avonds tijdens de piekuren te gebruiken. Lees meer over de werking van een thuisbatterij.

Welk type thuisbatterijen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten thuisbatterijen met elk hun voor- en nadelen. Lithium-ionbattijeren zijn het meest gekend. Je vindt dit type ook terug in smartphones, laptops en elektrische wagens. Daarnaast heb je een lood-zuurbatterij. Die is tot de helft goedkoper, maar groter en zwaarder en heeft een minder lange levensduur dan andere batterijen. Tot slot is er nog de zoutwaterbatterij. Deze technologie is nog redelijk nieuw en maakt gebruik van minder giftige stoffen en metalen, maar dit type batterij is groot, zwaar en relatief duur.

Welke omvormer heb je nodig?

Heb je al zonnepanelen? Dan moet je er rekening mee houden dat je mogelijk een extra omvormer moet installeren of moet vervangen door een hybride exemplaar wanneer je een thuisbatterij aanschaft. Zonnepanelen produceren namelijk gelijkstroom. De omvormer zet die om in wisselstroom om naar je woning of het distributienet te sturen. Om te kunnen op- en ontladen, heeft een batterij een omvormer nodig die in beide richtingen werkt. Op een hybride omvormer kan je zowel je zonnepanelen als thuisbatterij aansluiten.

Is een thuisbatterij interessant voor jou?

Het zelfverbruik van zonnepaneeleigenaars wordt gemiddeld geschat op zo’n 30%. Met een thuisbatterij kan je het rendement van je zonnepanelen verhogen en je zelfverbruik laten stijgen tot meer dan 60%. Hoe doe je dat? De overtollige stroom die zonnepanelen produceren, wordt aan het distributienet geleverd. Daarvoor krijg je een kleine vergoeding. Wil je ’s avonds elektriciteit gebruiken wanneer je zonnepanelen niets opwekken? Dan zal je elektriciteit van het net moeten aankopen tegen een duurdere prijs. Met een thuisbatterij kan je een deel van de opgewekte energie opslaan om te gebruiken wanneer je zonnepanelen onvoldoende produceren. Zo hoef je tijdens de piekuren geen elektriciteit van het net te halen en bespaar je op je energiefactuur. Een thuisbatterij is dus vooral interessant als je een digitale meter en veel zonnepanelen hebt én je meer elektriciteit produceert dan verbruikt.

Hoe lang en waar stockeren?

Een thuisbatterij kan de overtollige stroom enkele uren tot dagen stockeren. Zo kan je bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts je wasmachine laten draaien met de stroom die je zonnepanelen overdag hebben opgewekt. Wat niet mogelijk is, is de stroom van de zomer tot de winter stockeren.

Hou er rekening mee dat je voldoende plaats nodig hebt voor een thuisbatterij. Een grote batterij neemt al snel 1 m² in. Al zijn er ook kleinere modellen die de ruimte van een vaatwasser innemen. Meestal wordt een thuisbatterij in de technische ruimte of garage geplaatst bij de omvormer. Sommige types kan je zowel binnen als buiten installeren.

Hoeveel kW heb je nodig?

De capaciteit van de thuisbatterijen van tegenwoordig ligt tussen 3 kWh en 14 kWh. Het vermogen dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van je gezin. Heb je eerder een laag elektriciteitsverbruik? Dan kan een thuisbatterij van 4 kWh al volstaan. Ligt je jaarlijks verbruik eerder rond de 3.500 kWh? Dan verbruik je gemiddeld 9,6 kWh per dag en heb je een capaciteit van 10 kWh nodig. Om de juiste capaciteit te berekenen, kan je advies vragen aan een installateur.

Wat is de gemiddelde prijs van een thuisbatterij?

De prijs van een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen de 4.000 en 10.000 euro. Veel hangt af van het merk dat je kiest. Voor een batterij van 3 kWh betaal je zo’n 4.000 euro, voor 8 kWh zo’n 5.000 à 8.000 euro en een batterij van 14 kWh kost gemiddeld 10.000 euro. De prijs wordt niet alleen bepaald door de capaciteit, maar ook door de kwaliteit van de batterij. Daarbij wordt gekeken naar de ‘Levelised Cost of Storage’ (LCOS): de gemiddelde prijs per opgeslagen kWh over de hele levensduur. Hoe meer laadcycli een batterij heeft, hoe langer de levensduur en hoe hoger de prijs. Een goedkopere batterij met een lager aantal laadcycli kan dus minder interessant zijn dan een duurdere batterij met meer laadcycli.

Hoelang bedraagt de terugverdientijd?

De gemiddelde levensduur bedraagt 15 à 25 jaar. Hoe snel je een thuisbatterij terugverdient, hangt af van jouw persoonlijke situatie. In de meeste gevallen ligt de terugverdientijd tussen de 6 à 15 jaar. Veel hangt af van de stroomprijs en die fluctueert de laatste tijd. Lees hier hoe rendabel een thuisbatterij is.

Bestaat er een premie voor thuisbatterijen?

In Vlaanderen werd de premie voor thuisbatterijen versneld stopgezet. Installaties met een keuringsattest na 31 maart 2023 komen niet meer in aanmerking voor de premie. In Brussel en Wallonië is er momenteel geen premie voorzien.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur
Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur

Ben je op zoek naar een installateur van zonnepanelen? En wil je er zeker van zijn dat je voor een betrouwbare firma kiest? We helpen je graag op weg met...

Lees meer
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie

Duurzaam renoveren: hoe begin je er nu aan? Welke verwarming past best bij mijn situatie? Hoe ingrijpend is mijn energetische verbouwing en wat komt daar...

Lees meer
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens

Om je woning helemaal voor te bereiden op de zomer, doe je er goed aan screens te laten installeren. Want met zo’n handig zonweringsysteem geniet jij deze...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken