Domotica bij nieuwbouw: de aandachtspunten

Wie bouwt, kan kiezen voor een slimme woning. Een slim huis waarin je toestellen en al je installaties met elkaar én met jou praten. Ook via je smartphone of tablet. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wanneer beslis je welke toepassingen je wilt aansturen en waar moet je zeker rekening mee houden? 

Welk systeem kiezen?

Er bestaan bedrade en draadloze systemen. Jouw keuze hangt af van welke functies en mogelijkheden je wil. Wil je een bediening via een touchscreen of een bedieningspunt op één centrale plaat in je huis? Dan ben je aangewezen op de bedrade oplossing. Ook bij grotere projecten is een bedraad systeem interessanter. Als je kiest voor een draadloos systeem, kan je standaard enkel je verlichting en rolluiken sturen via je smartphone. Alle andere technologieën gebeuren dan via integraties. Ook het aantal scenario’s is beperkter. Maar voor sommigen is dit voldoende.

Wanneer nadenken over domotica?

Als de plannen van je nieuwe woning op tafel liggen, zou je er ook al de inplanning van je domoticasysteem op moeten terugvinden indien je voor een bedraad systeem kiest. Met andere woorden, het is een onderdeel van het ontwerp van je woning. Je keuzes hebben invloed op verschillende onderdelen van het bouwproces, waarop alle installateurs zich moeten afstemmen. Denk maar aan je verwarming, alarm, zonwering …

Waarop moet je letten bij het ontwerp?

Investeer bij een nieuwbouw nu al in wat je later niet meer of heel moeilijk kan aanpassen. Naast de tegels en de bakstenen verdient ook de elektrische installatie de nodige aandacht. Met de juiste bekabeling maak je alles heel wat flexibeler. De bekabeling van domotica loopt rechtstreeks van de elektriciteitskast naar de schakelaar. Bij een installatie zonder domotica is die schakelaar niet altijd verbonden met een apparaat zoals de verlichting of verwarming. Plaats ook genoeg stopcontacten en data-aansluitingen, want die heb je nooit genoeg.

Wat als je later je domoticasysteem wilt aanpassen?

Het grote voordeel van slimme technologie? Je moet nog niet weten hoe je gezin evolueert en wat je later met je installatie wilt doen. Huisautomatisering is flexibel. Je past je woning heel gemakkelijk aan je nieuwe levenssituatie aan. Komt er een baby bij of start je thuis een eigen zaak? De drukknop die nu je verlichting bedient, stuurt later misschien je zonwering aan.

Een functie die je nu nog niet nodig hebt, activeer je binnen enkele jaren heel gemakkelijk. Zonder bijkomende kap- of breekwerken. Je kan eventueel wachtleidingen voorzien voor de voeding en stuurkabels van apparaten die je nu nog niet automatisch wil aansturen. Maar er bestaan ook draadloze smarthome-oplossingen, die je later nog altijd kan integreren.

Wat met domotica als je ouder wordt?

Je denkt er misschien nu liever nog niet aan, maar je wordt ouder. En ooit komt er een dag waarop je wel wat extra hulp kan gebruiken. Dankzij slimme technologie blijf je langer thuis wonen. Jij verandert, dus waarom zou je woning dat ook niet kunnen? Je stelt bijvoorbeeld in dat een kookplaat nooit langer dan 1 uur aanstaat. Of - als je al wat ouder bent - dat je kinderen een sms’je krijgen als er voor 10 uur ’s ochtends nog geen beweging is in je huis.

Kan je domotica zelf installeren of heb je een installateur nodig?

Domotica of huisautomatisering betekent je installatie uittekenen en samenstellen, elektriciteit leggen en programmeren. En daar heb je een vakman voor nodig. Wil je toch zelf aan de slag, laat je dan goed begeleiden. Lees alles over de aanpak van jouw domotica-installatie.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een woning bouwen? Er komt heel wat bij kijken! Hoe moet je woning eruitzien? Welke materialen wil je gebruiken? Welke technieken zijn er allemaal? Hoe ga...

Lees meer
Concrete House - Open Wervendag 2023
Concrete House - Open Wervendag 2023

Tijdens Open Wervendag op 7 mei 2023 kan je zien hoe Belgische bouwbedrijven duurzaamheid en energiezuinigheid combineren bij de bouw van nieuwe woningen,...

Lees meer
Niko Home Control: de juiste keuze voor je smart home
Niko Home Control: de juiste keuze voor je smart home

Comfort, veiligheid en tegelijkertijd energie besparen: dat is waar Niko Home Control voor staat. Dit intelligente systeem zorgt ervoor dat je alle...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken