Voorkom oververhitting met een slim bouwontwerp

De afgelopen zomers haalden we gemakkelijk temperaturen van om en rond de dertig graden. Wetenschappers waarschuwen dat we hier maar best aan wennen als we onze CO2-uitstoot niet drastisch inperken. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, wapen je je nieuwbouw of renovatie best tegen de warmte. Voorkom oververhitting met deze vijf tips voor een slim bouwontwerp!

1. Zorg voor een slim ontwerp

Welke richting wijst je woning uit? In veel nieuwbouwwoningen liggen de leefruimtes aan de zuidkant. Bovendien laten grote raampartijen de zon volop binnen. Handig in de winter om energie te besparen, maar in de zomer loopt je woning een groot risico op oververhitting. Een slim ontwerp maakt hier een enorm verschil. Door te werken met (dak)oversteken creëer je schaduw waar en wanneer nodig. Je architect berekent de juiste afmetingen op basis van de zonnestanden.

2. Pas zonwering toe

Als je constructie niet toelaat om voldoende zon te weren, bestaan er nog andere oplossingen. Voorbeelden hiervan zijn screens, rolluiken en zonneluifels. Ook zij bieden in kleinere of grotere mate weerwerk tegen de binnenvallende zomerzon, afhankelijk van hun samenstelling en kwaliteit.

Daarnaast kan je ook kiezen voor zonwerende beglazing. Deze wordt uitdrukt met de g-waarde of zontoetredingsfactor. Deze ligt tussen 0 en 1. Hoe hoger de g-waarde, hoe meer zonnewarmte het glas doorlaat. Wel opletten voor verschillende glastinten en ongewenste reflecties.

  • 800x800 werf nieuwbouw ruwbouw isolatie
    Foto Build Your Home
  • Luchtdicht Bouwen zonwering
    Foto Duco Ventilation & Sun Control
  • Foto Ytong

3. Gebruik de natuur

Ook de natuur kan een handje toesteken om de warmste zon slim buiten te houden. Denk bijvoorbeeld aan een doordacht gepositioneerde loofboom. In de winter schijnt de zon door de kale takken, terwijl een weelderige kruin de zon tegenhoudt in de zomer. Hetzelfde geldt voor slim gepositioneerde hagen, zoals de haagbeuk.

4. De ene muur is de andere niet

Ook je (dragende) binnenmuren hebben een impact op je binnenklimaat. Zo vormen zwaardere materialen zoals beton of kalkzandsteen dankzij hun hogere inertie een betere buffer tegen de warmte dan bijvoorbeeld traditionele snelbouwsteen.

5. Isoleer en ventileer

Door goed te isoleren hou je niet alleen de koude buiten. Ook de warmte blijft beter buitenshuis. Maar het blijft belangrijk dat je goed ventileert. Door een ventilatiesysteem met nachtkoeling te gebruiken, breng je de temperatuur eveneens naar beneden tegen het ochtendgloren.

Twee tropisch hete maanden per jaar

Een interessant cijfer wat we je niet willen onthouden. Waar we nu tien dagen per jaar een gemiddelde dagtemperatuur van 25°C halen, loopt dat tegen 2100 op tot 64 tropische dagen. Dat zijn meer dan twee maanden in een jaar.

Deze verontrustende cijfers komen van Nicole van Lipzig, professor geografie aan de KU Leuven. Grootste oorzaak: de te hoge CO2-concentratie in onze lucht die de globale temperatuur van onze planeet opdrijft.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning

Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Daarom is de keuze van verwarmings- en koelingstoestellen in je woning of appartement erg belangrijk. Om...

Lees meer
Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?
Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?

De zomer komt eraan en dat betekent warmere dagen! Kijk jij er al naar uit? Toch wil je tijdens deze periode niet al zwetend je bed uitkomen of puffend je...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken