Kan je besparen door casco te kopen?

Een afgewerkte woning kost handenvol geld. Door te kiezen voor een ‘naakte’ cascobouw, koop je eigenlijk enkel het skelet. Je kan dan flink besparen door de woning nadien zelf af te werken volgens je eigen budget

Wie op zoek is naar een eigen woning, heeft verschillende keuzes. Ofwel schaf je een bestaand huis of appartement aan, ofwel koop je een stuk grond en bouw je daar een woning op, ofwel kies je voor een sleutel-op-de-deurformule. Minder bekend is de cascowoning als goedkoper alternatief: je koopt dan een wind- en waterdicht gebouw waarvan de dragende constructie en de buitenafwerking helemaal in orde zijn. Voor de verdere voltooiing van de woning sta je zelf in.

Wat maakt het zo interessant?

1. Lagere basiskost

Door de band genomen vertegenwoordigt de ruwbouw 50 tot 70% van de totaalkost. Dat betekent dat de aankoop van een cascowoning financieel minder zwaar doorweegt dan een volledig afgewerkt huis of appartement. De uitgaven voor de afwerking kan je bovendien spreiden naargelang je budgettaire mogelijkheden of noden op woonvlak.

Ook interessant is dat je bespaart op de notariskosten, aangezien deze berekend worden als een percentage van het aankoopbedrag. Let wel op met je woonkrediet: denk eraan dat je nog flink wat geld nodig hebt voor de volledige afwerking, 30 tot 50% van het totale budget. Je hebt natuurlijk wel het voordeel dat je niet alles in één keer moet afwerken. Hier kan je ook rekening mee houden bij het bepalen van je woonkrediet.

2. Keuzevrijheid

In tegenstelling tot een traditionele sleutelklare woning, heb je bij een cascoproject alle vrijheid qua leverancier- en materiaalkeuze. Daardoor kan je verschillende offertes opvragen en aannemers met elkaar vergelijken. Let wel: sommige bouwbedrijven en promotoren bieden gecombineerde formules aan. Het bouwbedrijf verkoopt dan een cascowoning of -appartement, maar stelt een aantal geprefereerde leveranciers voor, waar je bepaalde kortingen krijgt of zelfs de mogelijkheid om materialen te kopen tegen groothandelsprijzen. Dit is nooit verplicht, maar het loont de moeite om na te gaan hoeveel je zo bespaart.

3. Mogelijkheden voor klussers

Waarschijnlijk de belangrijkste beweegreden waarom mensen voor casco kiezen, is om zelf de handen uit de mouwen te kunnen steken en zo meer te realiseren met hetzelfde budget. Door zelf de werken uit te voeren, eventueel met de hulp van vrienden en familie, kan je namelijk extra besparen. Als je rekening houdt met een gemiddelde prijs van 600 euro per vierkante meter voor de afwerking, waarin een winstmarge van 10% zit voor de aannemer, spaar je voor een woning van 200 vierkante meter minstens 12.000 euro uit. Reken je daar nog de gratis werkuren bij, dan kan de winst oplopen tot 50.000 euro.

Waar moet je op letten?

Casco is een vlag die vele ladingen dekt. Bij de ene bouwfirma moet je alleen nog de keuken of de badkamer plaatsen, terwijl je bij andere cascowoningen zelf nog de aansluiting op de riolering moet regelen. Ga grondig na welke werken je nog allemaal moet uitvoeren en beoordeel in functie daarvan de haalbaarheid van je project.

Wees ook kritisch voor de werken van de bouwfirma. Idealiter wordt de woning of het appartement nog gebouwd, zodat je nog een aantal details kan meegeven. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van wachtbuizen voor zonwering of elektriciteit naar je tuin. Is de woning al gebouwd, screen het pand dan grondig op dit soort aandachtspunten.

Extra check voor appartementen

Bij de afwerking van een woning zit je wat de stedenbouwkundige regels betreft vrij veilig, want deze hebben meestal vooral betrekking op de ruwbouw (uitzicht van de gevel, vorm van het dak, afmetingen van het grondoppervlak…). Bij een appartement ben je beter iets voorzichtiger. In principe heb je vrij spel voor de inrichting en afwerking, maar vraag voor alle zekerheid op voorhand het reglement van mede-eigendom op. Daarin staan naast afspraken rond financiën, administratie en beheer ook mogelijke beperkingen voor de inrichting.

Goed plannen

Bij casco krijg je als bouwheer meer verantwoordelijkheden toegeschoven, waardoor het des te belangrijker is om je project op voorhand tot in detail te plannen. Bepaal wat je wil realiseren, met welk budget én binnen welke termijn.

Geef bij voorkeur prioriteit aan maatregelen met een impact op de energieprestaties, zoals ventilatie en systemen voor hernieuwbare energie (PV-panelen, zonneboiler…). Zo vermijd je boetes voor het te laat indienen van je EPB-aangifte. Andere zaken kan je zonder problemen uitstellen, zoals de afwerking van de bovenverdieping, kinderkamers, zolder…

TIP: Overweeg een interieurarchitect 

Voor een cascowoning of -appartement hoef je geen architect aan te stellen. Na de ruwbouwfase gebeuren in principe namelijk geen werken meer die de stabiliteit van het gebouw in het gedrang brengen of het uitzicht wijzigen. Wat je wél kan overwegen, is een interieurarchitect. Naast voordelen qua esthetiek en wooncomfort, is dat ook budgettair mogelijk interessant, omdat je zo op voorhand exact weet wat het totale project je zal kosten. Zo kan je de werken spreiden in functie van je budget en spaarvermogen.

Ben je van plan bent om veel zelf te doen? Spreek dan met de interieurarchitect een prijs af voor het ontwerp, zodat je daar zelf mee aan de slag kan. Wil je vooral vakmannen inschakelen, dan kan de interieurarchitect de werken voor je opvolgen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Je badkamer betegelen en waterdicht maken doe je zo!
  Je badkamer betegelen en waterdicht maken doe je zo!

  Is je badkamer aan een make-over toe? Misschien is een kleine opfrissing zoals het vernieuwen van je tegels al voldoende. Maak je muren helemaal waterdicht ...

  Lees meer
 • Catalano New Green: gebogen oppervlakken en dunne randen
  Catalano New Green: gebogen oppervlakken en dunne randen

  Helemaal gewonnen voor een ingetogen badkamer zonder franje? De wastafels van New Green hebben een hedendaags karakter waar je jarenlang kan van genieten....

  Lees meer
 • Maak je badkamer future-proof met FACQ
  Maak je badkamer future-proof met FACQ

  Als je de mogelijkheid hebt om zelf een huis te bouwen, loont het de moeite om wat vooruit te denken. De meesten van ons willen namelijk zo lang mogelijk...

  Lees meer
 • Badkamerkraan vervangen? Kinderspel met GROHE QuickFix
  Badkamerkraan vervangen? Kinderspel met GROHE QuickFix

  Soms is je badkamer aan verandering toe. Maar dat betekent niet meteen dat je grote verbouwingswerken moet uitvoeren. Veranderingen hoeven niet ingrijpend...

  Lees meer