Palen-balkensysteem

Het palen-balkensysteem behoort ook tot de skeletbouw, al zijn er wel belangrijke verschillen in vergelijking met de bekende houtskeletstructuur.

Hoe zit een palen-balkenwoning in elkaar?

Opbouw

De structuur bestaat uit een combinatie van verticale (palen) en horizontale (balken) elementen. Op het eerste gezicht is dit principe vergelijkbaar met houtskeletbouw. Het grote verschil is dat deze elementen heel wat beperkter in aantal zijn en samen grote vierkante of rechthoekige rasters of openingen vormen.

Bovendien zijn de palen en balken dikker in omvang dan de stijlen en regels in houtskeletgebouwen. Hierdoor kunnen ze een hogere belasting aan. Het palen-balkensysteem vangt zo de belasting van de vloeren en het dak op en leidt deze richting de fundering. Vandaar dat vooral commerciële gebouwen (horeca, industrie, onderwijs) volgens deze methode gebouwd worden. Ook vulwanden, windverbandplaten en kruisverbindingen kunnen voor extra steun zorgen, al hebben ze hier geen dragend karakter.

Isolatie

Het isoleren gebeurt op een gelijkaardige manier als bij houtskeletbouw. Langs beide zijden van de palen en balken komen wanden die je tussenin opvult met isolatiemateriaal. Extra isolatie aanbrengen langs de binnen- en/of buitenzijde van de woning is ook hier mogelijk.

Uitzicht

De buitenkant van je woning werk je af naar wens. De buitenstructuur is niet-dragend. Hierdoor is het gemakkelijk om grote raamopeningen of open gevels in te passen.

Doordat je met een skeletstructuur werkt, is het nodig om extra voorzetwanden te integreren in je interieur. Hier verdwijnen je leidingen en kabels achter. De laatste laag afwerking gebeurt bijvoorbeeld met gipskartonplaten.

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

 • Sterk en stabiel dankzij de combinatie van massief of gelamelleerd hout en windverbanden.
 • Grote overspanningen en open gevels mogelijk.
 • Je kan je binnenruimtes flexibel invullen doordat je geen dragende binnen- of buitenmuren hebt.
 • Meer verdiepingen mogelijk dan bij houtskeletbouw of houtstapelbouw.
 • Eenvoudig om te verbouwen, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

 • Vooral gebruikt voor grotere, commerciële gebouwen, minder voor eengezinswoningen.
 • Opbouw verloopt minder snel dan bij andere houtbouwmethodes.
 • Goede coördinatie nodig om in orde te zijn met thermische performantie en luchtdichtheid.
 • Beperkte mogelijkheden qua prefabricatie.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Bouwfit-dagen: lees meer over ons programma van 2 zaterdagen
  Bouwfit-dagen: lees meer over ons programma van 2 zaterdagen

  Heb je bouw- of verbouwplannen? Laat je dan goed informeren. Zo vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk...

  Lees meer
 • Ecologisch, duurzaam en modern wonen?
  Ecologisch, duurzaam en modern wonen?

  Fermacell® is een sterke basis voor de inzet in houtbouw. Houtskeletbouwhuizen met natuurlijke bouwmaterialen zijn hét antwoord op de huidige uitdaging op...

  Lees meer
 • Bouwen voor de toekomst volgens de BEN-norm
  Bouwen voor de toekomst volgens de BEN-norm

  Zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler? Bij de bouw van een woning heb je verschillende mogelijkheden om rekening te houden met het milieu én tegelijk ...

  Lees meer
 • Zwevende woning in zichtbeton
  Zwevende woning in zichtbeton

  LRArchitectes speelden met hun ontwerp voor een woning in Nijvel perfect in op de omgeving. De gezinswoning biedt enerzijds geborgenheid, maar opent zich...

  Lees meer