Traditionele kelder met uitsterven bedreigd?

Willen bouwers tegenwoordig nog een kelder in hun nieuwe woning of zijn kelders met uitsterven bedreigd? We vroegen het aan architect Peter Ketsman van Ontwerpburo Archedea. “Mensen kiezen steeds minder voor een traditionele kelder, maar voor een woonkelder.”

 • woonkelder
  © Ontwerpburo Archedea
 • woonkelder
  © Ontwerpburo Archedea

Je woning volledig onderkelderen, een kruipkelder voorzien of gewoon in volle grond bouwen? Met een kelder kan je heel wat kanten uit: een overdekte staanplaats voor je wagen, een plaats voor je wasmachine of een extra bergruimte voor je vakantiekoffers of kerstversiering. Maar wist je dat je in je kelder ook aangenaam kan wonen?

Dure bouwprijzen

“Bij mij kiezen mensen steeds minder voor een traditionele kelder”, vertelt Peter Ketsman. “De prijs speelt hier zeker een rol. Bouwen is duurder geworden. Met de strengere regels gaat daar ook niet meteen verandering in komen. Daarom probeer ik om elke vierkante meter zo nuttig mogelijk te gebruiken en integreer ik nog vaak kelders in mijn ontwerpen. Maar dan als leefbare ruimte en niet zomaar als garage of bergruimte.”

Wij rekenden voor je uit wat een gegoten kelder kost.

Woonkelder met lichtinval

“De kelders die ik ontwerp neigen meer naar woonkelders. Ik maak ze leefbaar en probeer licht binnen te halen zodat ze zo nuttig mogelijk gebruikt worden. De kelder van vroeger als onafgewerkte ruimte kom ik niet meer tegen.”

Waterdicht

“De meeste kelders worden ter plaatse gestort in beton. Dit is niet alleen de meest geschikte optie op vlak van waterdichtheid, maar ook als je de ruimte bewoonbaar wil afwerken. Voor een woonkelder neem je beter geen risico’s. Een gemetselde kelder zou ik dus niet meer aanbevelen”, aldus Peter Ketsman.

Ontdek hier het verschil tussen een betonnen en gemetselde kelder.

Uitstekende isolatie

“Een betonnen kelder heeft bovendien een gunstige invloed op je energieprestatie”, vertelt de architect. “Een ondergrondse ruimte is op zich al goed geïsoleerd want je hebt een grondbuffer en goede isolatie aan de buitenkant. Een kelder opgetrokken in beton vangt ook warmte op, waardoor je een constant en aangenaam binnenklimaat hebt. Daarom voorzie ik soms zelfs slaapkamers ondergronds.”

Goedkopere afwerking

“Nog een voordeel van een bewoonbare kelder is dat je geen dure afwerkingsmaterialen nodig hebt. Je ziet er toch niets van ondergronds, in tegenstelling tot een bovengrondse verdieping. Ik vind dat een kelder nog heel wat mogelijkheden in zich heeft die tot nu toe redelijk onbenut worden gelaten”, besluit Peter Ketsman.

Heb jij een tof ingerichte kelder of verbouwplannen voor deze ruimte? Laat het ons weten via redactie@livios.be.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • 3 manieren om je kelder waterdicht te maken

  Het is natuurlijk beter als je kelderdichting kan uitvoeren aan de buitenkant van je huis. Maar vaak is dat niet of bijna niet mogelijk zonder heel grote...

  Lees meer
 • Vaak last van vocht in je kelder? Dan zijn deze tips voor jou onmisbaar

  Je kelder ligt deels of volledig onder de grond en is daardoor de meest vochtige ruimte in huis. Het spreekt dan ook voor zich dat deze ruimte heel...

  Lees meer
 • Een kelder als extra volwaardige leefruimte in je woning

  Concrete Base by ETIB is al 20 jaar toonaangevend in het uitvoeren van kelders in beton. De functie van een kelder in een woning is erg geëvolueerd....

  Lees meer
 • Je woning onderkelderen te duur? Prefabkelder is het ideale alternatief

  Een gemetselde of gegoten kelder neemt een grote hap uit je budget. Twijfel je nog of je al dan niet je woning wil onderkelderen? Met een prefabkelder...

  Lees meer