Ben jij al thuis in de wereld van leds en geconnecteerde verlichting? Met dit stappenplan vervang je jouw bestaande lampen door led. Zo maak jij je verlichting energiezuinig én gebruiksvriendelijk.
Stap 1: ga voor ledverlichting
Waarom je gloei-, halogeen-, TL- of spaarlamp vervangen door een ledlamp?
- Ledlampen hebben een langere levensduur van gemiddeld 20.000 tot 50.000 branduren. Een ledlamp gaat 20 tot 50 jaar mee als je de lamp 3 uur per dag laat branden.
- Ze hebben een hoog lichtrendement en zijn zeer efficiënt.
- Ledlampen zijn niet duur. Je hebt er al een vanaf 5 euro.
- Ze geven onmiddellijk 100 procent licht in tegenstelling tot spaarlampen.
- Ze zijn in alle varianten verkrijgbaar (met dimmer, sensor, etc.)
- Je kan ze ook buiten gebruiken.
Raadpleeg voor meer voor- en nadelen onze keuzewijzer.
Per gloeilamp die je vervangt door een ledlamp win je op jaarbasis 10 euro. Een ledlamp gaat vijftien keer langer mee dan een gloeilamp en je bespaart op je verbruik. De aankoop van ledverlichting is wel duurder. Maar op lange termijn, bespaar je 400 euro per jaar als je weet dat een gemiddeld huis 40 lichtpunten heeft.
Zijn al je lampen in je woning al vervangen door leds? Wij sommen de verlichting die het vaakst vergeten wordt even voor je op:
- Bureaulampen
- Leeslampjes langs het bed
- Lampjes in de dampkap
- Spotjes boven de wastafel
- Tuinverlichting
Stap 2: retrofitting of relighting?
Afhankelijk van je budget vervang je enkel de lamp of het armatuur én de lamp. De voor- en nadelen op een rijtje:
Retrofitting
Bij retrofitting, ook wel relamping genoemd, vervang je enkel de lampen en behoud je de armaturen. Voor iedere klassieke lamp bestaat er een led-alternatief, zodat je ze in je bestaande armaturen kan draaien. Het voordeel van deze retrofitting is dat je defecte lampen stelselmatig kan vervangen door ledlampen. Nadeel is de iets kortere levensduur en het lagere rendement, omdat de oude armaturen onvoldoende afgestemd zijn op ledlampen.
Relighting
Bij relighting vervang je jouw volledige verlichting (lamp en armatuur) door een modern en zuiniger alternatief, zoals leds. Dit wordt ook geïntegreerde verlichting genoemd. Maar als de lamp stuk is, moet je het volledige armatuur vervangen. In de praktijk komt het waarschijnlijk nooit zo ver, vanwege de lange levensduur. Verder zijn armaturen met geïntegreerde ledlampen compacter en meestal ook fraaier vormgegeven.
Waarom relighting?
Het doel van relighting? Besparen op de verlichtingskosten, de onderhoudskosten wegnemen en het lichtcomfort en het lichtrendement verhogen. Deze investering verdien je snel terug. Dankzij een nieuwe verlichtingsinstallatie kan je jaren zorgeloos verder. Deze omschakeling is bovendien een goed moment om de positie van je armaturen kritisch te bekijken en eventueel aan te passen. Let wel op: het aanbod van ledverlichting is enorm en er zijn grote kwaliteitsverschillen. Laat je daarom correct adviseren.
Opgelet: bij relighting is het soms nodig om oude dimmers te vervangen omdat deze niet compatibel zijn met de nieuwe dimtechnieken.
Stap 3: gebruiksvriendelijke verlichting
Lampen die aanspringen als het donker wordt of als je een ruimte binnenkomt? Lampen vanop afstand bedienen. Tegenwoordig kan je verlichting helemaal afstemmen op jouw woonsituatie.
Lichtsensoren
Lichtsensoren meten de hoeveelheid licht in huis. Als er voldoende daglicht is, gebeurt er niets. Maar als het buiten donker of bewolkt wordt, springt je verlichting automatisch aan. Met dimmers kan je zelfs de intensiteit bepalen.
Bewegingsmelder
Als je een bewegingsmelder aan je verlichtingsinstallatie koppelt, wordt het nog een pak energiezuiniger en comfortabeler. Dan brandt het licht enkel nog als er iemand in de ruimte aanwezig is. Gedaan met energieverspilling.
Zeker in donkere ruimtes hebben lichtsensoren alleen weinig zin en is het veel beter om bewegingsmelders te gebruiken. Zo verhoog je ook je comfort want alles gebeurt automatisch. En wil je toch manueel ingrijpen, dan is dat natuurlijk ook nog mogelijk.
Slimme verlichting
Ga je nog een stap verder? Kies dan voor het juiste licht op het juiste moment. Met slimme verlichting schakel je jouw lampen aan en uit en stel je zelfs de kleur in. Ben je op vakantie? Dan schakel je de lamp in je woonkamer aan en uit vanuit je luie strandstoel. Zo lijkt je huis toch bewoonbaar. Naast deze standaardfuncties heb je ook extra mogelijkheden. Een lamp laten aangaan als je de oprit oprijdt? Via geofencing stuurt je smartphone een signaal uit als jij bijna op je oprit bent. Dankzij slimme verlichting kom je nooit meer in het donker thuis.
Stap 4: win professioneel advies in
Voor advies kan je te rade gaan bij een lichtadviseur. Voor een relightingplan vertrekt hij vanuit je bestaande verlichtingsinstallatie. Hij houdt bij het opstellen van dit plan rekening met de aansluitmogelijkheden en de lichtpunten die er al zijn.
Hij geeft je advies over hoe je jouw verlichting energiezuiniger kan maken. Op basis van jouw smaak en wensen stelt hij je bepaalde ledlampen en armaturen voor. Zo ben je er zeker van dat je kwaliteitsvolle verlichting laat plaatsen.
Stap 5: budget
Ga je voor goedkopere armaturen of wil je echte designverlichting? Bespreek je budget ook met de lichtadviseur. Vanaf 150 euro heb je al een uitgetekend plan met meer info over de lampen en armaturen met de bijbehorende prijzen.
Om je volledige huis te verlichten, geraak je al ver met 1.000 euro. Inbouwspotjes heb je vanaf 5 euro per stuk. Hang- en staanlampen zijn wel duurder. Ook voor lichtsensoren, bewegingsmelders of slimme verlichting moet je meer budget voorzien. Maar onthoud: je budget bepaal je zelf.
Meer lichtadvies? Lees dan de tips van lichtadviseur Karen Baes.