Werfbezoek: Caroline en Didier installeren zelf hun domotica

KOERSEL – 11 juni 2018, 11u30: installateur Gert Janssen verwelkomt ons in de nieuwbouwwoning van Caroline en haar man Didier. Op het programma: de laatste aanpassingen aan hun nieuwe domotica-installatie. Livios-redactrice Jolijn volgt mee!

Domotica is een ander woord voor woningautomatisering. Installateur Gert Janssen van E.V.I. bvba uit Tessenderlo installeert op deze werf een domoticasysteem op basis van KNX Home Control. “Het voordeel van een open systeem zoals KNX is dat je meerdere technieken van verschillende merken of fabrikanten in je woning centraal kan beheren in één systeem”, vertelt Gert.

Bewoonster Caroline licht toe: “Via het aanraakscherm in de gang kunnen wij nu voor iedere kamer de temperatuur instellen en de lichten aan- en uitschakelen. Dit kan ook via onze tablet en smartphone. Zo kan ik de verwarming en verlichting ook vanop mijn werk bedienen.”

Wil jij ook domotica? Met deze checklist kies jij het juiste systeem voor jouw woning.

 • Caroline werfbezoek domotica

Kabels laten leggen…

Domotica kan volgens Gert al vanaf 2.500 euro zonder touchscreen. Maar hoe wordt het nu precies geïnstalleerd? “Het verschil tussen domotica en een klassieke elektrische installatie zit in de bedrading”, vertelt Gert. “Bij domotica loopt de bekabeling rechtstreeks van de elektriciteitskast naar de schakelaar. Ook voeding voor de verlichting komt vanuit de elektriciteitskasten en loopt niet zoals op de klassieke manier, van de schakelaar naar de verlichting.”

… of zelf aan de slag

Dat is ook meteen het grote voordeel voor mensen die zelf de handen uit de mouwen willen steken, zoals Caroline en Didier. “Je moet niet meer nadenken over hoe je je leidingen moet trekken. Alles moet naar de zekeringkast, ook het licht”, legt Gert uit. “Eens de kabels getrokken zijn, moeten wij wachten tot de woning bijna af is om de domotica-installatie te programmeren en perfect in te stellen.”

Tip van Gert als je zelf aan de slag gaat: “Sluit alles apart aan in je zekeringskast en noteer bij iedere kabel de naam. Zo heb je achteraf minder zoekwerk.”

Bouwbegeleiding

Caroline en Didier staken zelf de handen uit de mouwen. “We waren op zoek naar bouwbegeleiding, zodat we zelf enkele werken konden uitvoeren op onze werf. We kenden het principe van KNX Home Control wel al, maar hadden het nog nooit zelf geïnstalleerd. Daarom zochten we een firma die ons hierbij kon begeleiden”, vertelt Caroline.

Een zaakvoerder die zelf meewerkt op de werf, is altijd leuk. “Bij E.V.I. bvba hadden we meteen een goed gevoel. Zaakvoerders Gert en Carine gaven ons zoveel mogelijk uitleg zodat we zelf de kabels konden trekken. Daarna heeft Gert alles aangesloten en het programmeerwerk voor zijn rekening genomen”, zegt Caroline.

 • Installateur Gert E.V.I. BVBA
  © E.V.I.

Op maat van de gebruiker

In het begin hadden Caroline en Didier een standaardprogrammering. “Ik laat de bewoners een tijdje in hun huis wonen zodat ze weten wat ze nog willen laten aanpassen”, zegt Gert. “Zo konden we testen of alles is zoals wij het willen”, voegt Caroline toe. “We hebben bijvoorbeeld gemerkt welke knoppen we minder gebruiken en welke we nog missen.”

Kan je domotica achteraf nog integreren?

Wat als je domotica wil installeren als je al gebouwd hebt? Ook dat kan, want domotica is voor iedereen toegankelijk volgens Gert. “Het is wel moeilijker om van een traditionele elektrische installatie over te stappen op domotica. Daarom moet je zorgen dat het principe van je bekabeling wordt aangepast. Dit kan eenvoudig door je schakelaars in een lus te leggen en je verlichting naar de elektriciteitskast te leiden”, tipt Gert.

Ga je renoveren zonder breekwerken? Ontdek hoe je kleinere domotica-oplossingen integreert.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Je bestaande elektrische installatie vervangen naar domotica, zonder kap- en breekwerk!
  Je bestaande elektrische installatie vervangen naar domotica, zonder kap- en breekwerk!

  Je wil je bestaande elektrische installatie slim maken, maar je bent niet van plan om een nieuwe woning te bouwen of je muren open te breken om je...

  Lees meer