Een veilige werf: 10 tips voor (ver)bouwers

Dat veiligheid geboden is tijdens bouwwerken weet iedereen. Toch gebeuren er nog dagelijks accidenten op bouwwerven in ons land. Met deze tips in het achterhoofd ga jij veilig aan de slag!

1. Blijf gefocust

Hou je hoofd erbij. Ook als je handelingen veelvuldig moet herhalen. Pauzeer regelmatig om de sleur te doorbreken en even je zinnen te verzetten.

2. Draag beschermende kledij

Afhankelijk van welke klus je op de werf uitvoert, is het belangrijk dat je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen voorziet om ongelukken of het inademen van gevaarlijke stoffen te voorkomen. Zoals een mondmasker, handschoenen, veiligheidsbril, veiligheidsschoenen- en kledij, oorbeschermers en een helm.

3. Bereid je voor

Aan de slag gaan met machines of materialen waar je nog nooit mee hebt gewerkt, is een risico. Lees de handleiding en zorg dat je weet hoe je bepaalde machines moet gebruiken. Een kleine test op voorhand maakt al veel duidelijk. Vergeet bij elektriciteitsklussen je stroomkring niet af te sluiten.

4. Vermijd valgevaar

Als je op grote hoogtes werkt, heeft een kleine onoplettendheid ernstige gevolgen. Vermijd elk risico op valgevaar. Lees zeker de klussen Veilig werken op een steigerKlussen op moeilijk bereikbare plaatsen en Ladder veilig gebruiken.

5. Neem je tijd

Haast en spoed is zelden goed. Trek voldoende tijd uit voor elk karwei. Als je overhaast te werk gaat, is de kans op een ongeluk een pak groter. En de kwaliteit van uitvoering is waarschijnlijk ook iets minder.

6. Stel een veiligheidscoördinator aan

Voeren er twee of meer aannemers werken uit op jouw werf? Of is die groter dan 500 m2? Dan ben je verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen. Die kijkt na of het ontwerp van je woning veilig is en ziet er op de werf op toe dat alles veilig verloopt.

7. Let op voor asbest

Als je een oud huis verbouwt, kom je misschien wel asbest tegen. Dit materiaal is kankerverwekkend en zat vroeger in heel wat bouwproducten: leien, golfplaten, afvoerpijpen, … Lees hier hoe je het veilig verwijdert.

8. Voorzie degelijk gereedschap

Check op voorhand of je gereedschap nog in goede staat is. Gebruik alleen het gereedschap dat aangewezen is voor de klus die je wil uitvoeren. Je huurt ook beter degelijk materiaal dan aan de slag te gaan met aftandse exemplaren.

9. Werk nooit alleen

Een accidentje is snel gebeurd. Zorg dat er altijd iemand bij jou in de buurt blijft zodat er meteen hulp beschikbaar is. Ben je toch even alleen op de werf, hou dan je telefoon binnen handbereik.

10. Zorg voor een propere werkplek

Rondslingerende spullen, kabels die op de grond liggen… Zorg ervoor dat je klusplek opgeruimd en goed verlicht is vooraleer je begint. Op een bouwwerf is dat soms moeilijk, maar probeer er toch op te letten dat er geen spullen in je weg liggen of je kunnen belemmeren.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je bouwbudget onder controle houden? Deze 6 tips helpen je op weg
Je bouwbudget onder controle houden? Deze 6 tips helpen je op weg

Bouwen is voor de meeste mensen het grootste project in hun leven. Zeker op financieel gebied. Toch kan je hier en daar flink besparen door slimme keuzes...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat

De houtskeletbouw woning beschikt over 4 slaapkamers, 2 badkamers en een zolderkamer. De kwalitatieve woning voldoet aan de laatste energie- en...

Lees meer
Moderne woning te Zonhoven
Moderne woning te Zonhoven

Prachtige nieuwbouwwoning te Zonhoven. De woning is uitstekend uitgerust en voorzien van alle comfort. Deze woning wordt volledig sleutel-op-de-deur...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken