Dat veiligheid geboden is tijdens bouwwerken weet iedereen. Toch gebeuren er nog dagelijks accidenten op bouwwerven in ons land. Met deze tips in het achterhoofd ga jij veilig aan de slag!
1. Blijf gefocust
Hou je hoofd erbij. Ook als je handelingen veelvuldig moet herhalen. Pauzeer regelmatig om de sleur te doorbreken en even je zinnen te verzetten.
2. Draag beschermende kledij
Afhankelijk van welke klus je op de werf uitvoert, is het belangrijk dat je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen voorziet om ongelukken of het inademen van gevaarlijke stoffen te voorkomen. Zoals een mondmasker, handschoenen, veiligheidsbril, veiligheidsschoenen- en kledij, oorbeschermers en een helm.
3. Bereid je voor
Aan de slag gaan met machines of materialen waar je nog nooit mee hebt gewerkt, is een risico. Lees de handleiding en zorg dat je weet hoe je bepaalde machines moet gebruiken. Een kleine test op voorhand maakt al veel duidelijk. Vergeet bij elektriciteitsklussen je stroomkring niet af te sluiten.
4. Vermijd valgevaar
Als je op grote hoogtes werkt, heeft een kleine onoplettendheid ernstige gevolgen. Vermijd elk risico op valgevaar. Lees zeker de klussen Veilig werken op een steiger, Klussen op moeilijk bereikbare plaatsen en Ladder veilig gebruiken.
5. Neem je tijd
Haast en spoed is zelden goed. Trek voldoende tijd uit voor elk karwei. Als je overhaast te werk gaat, is de kans op een ongeluk een pak groter. En de kwaliteit van uitvoering is waarschijnlijk ook iets minder.
6. Stel een veiligheidscoördinator aan
Voeren er twee of meer aannemers werken uit op jouw werf? Of is die groter dan 500 m2? Dan ben je verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen. Die kijkt na of het ontwerp van je woning veilig is en ziet er op de werf op toe dat alles veilig verloopt.
7. Let op voor asbest
Als je een oud huis verbouwt, kom je misschien wel asbest tegen. Dit materiaal is kankerverwekkend en zat vroeger in heel wat bouwproducten: leien, golfplaten, afvoerpijpen, … Lees hier hoe je het veilig verwijdert.
8. Voorzie degelijk gereedschap
Check op voorhand of je gereedschap nog in goede staat is. Gebruik alleen het gereedschap dat aangewezen is voor de klus die je wil uitvoeren. Je huurt ook beter degelijk materiaal dan aan de slag te gaan met aftandse exemplaren.
9. Werk nooit alleen
Een accidentje is snel gebeurd. Zorg dat er altijd iemand bij jou in de buurt blijft zodat er meteen hulp beschikbaar is. Ben je toch even alleen op de werf, hou dan je telefoon binnen handbereik.
10. Zorg voor een propere werkplek
Rondslingerende spullen, kabels die op de grond liggen… Zorg ervoor dat je klusplek opgeruimd en goed verlicht is vooraleer je begint. Op een bouwwerf is dat soms moeilijk, maar probeer er toch op te letten dat er geen spullen in je weg liggen of je kunnen belemmeren.