Klussen op moeilijk bereikbare plaatsen

Het is niet altijd even praktisch om eender waar aan het klussen te gaan. Daarom zijn er voor de meest uiteenlopende klussen handige hulpmiddelen en aangepaste gereedschappen in de winkel verkrijgbaar om het werk onder moeilijke omstandigheden te veraangenamen.

Stap 1: afstanden overwinnen

 • 8808 klussen op moeilijk bereikbare plaatsen
 • Om afstanden te overbruggen (vooral in de hoogte) zijn voor veel gereedschappen speciale extra lange (meestal telescopische) stelen ontwikkeld.
 • Zo kan je een verfroller bevestigen op een telescopische steel om dat hoge plafond toch vlot te kunnen schilderen of om zonder rugpijn de keldervloer een andere kleur te geven.
 • Ook voor tuinkarweien zijn er interessante oplossingen om veilig op grote hoogte te kunnen werken of om zonder gevaar voor lijf en leden een vijverplant die zich net middenin de vijver bevindt te kunnen bijknippen.
 • Het principe werkt als volgt: je hebt een snoeischaar waarbij een touw is bevestigd aan een van de handvaten. Behalve door de handvaten samen te knijpen, kan je de schaar ook bedienen door aan het touw te trekken. Als je de bijhorende telescoopsteel monteert op de snoeischaar kan je met behulp van het touw de snoeischaar gebruiken die meer dan 2 meter boven je hoofd hangt.
 • Niet alle klussen kan je zomaar van op afstand uitvoeren. Vaak zal het toch makkelijker zijn een ladder of een steiger te gebruiken. Raadpleeg hiervoor onze klus ‘Ladder veilig gebruiken’.

Moet je langdurig op grote hoogte werken, dan is het verstandig om een steiger op te zetten. Dit vergt wat extra werk, maar vergemakkelijkt het werken enorm en verhoogt uiteraard je veiligheid. Een steiger kan je huren, maar er bestaan ook goedkope hobbysteigers. Vraag raad in de winkel.

Stap 2: veilig werken op een trap

 • 8808 klussen op moeilijk bereikbare plaatsen
 • Om muren en plafonds langs (steile) trappen goed te bereiken, neem je best voldoende voorzorgen. Een valpartij op een trap is vlug gebeurd, want ze zijn nu eenmaal niet ontworpen als werkplek.
 • Voorzie daarom een platform als je langdurig op de trap moet werken.
 • Het is ook mogelijk om een ladder te installeren op een trap. Ga hierbij heel secuur te werk. Je hebt een ladder nodig met individueel verstelbare poten om de gewenste stabiliteit te verkrijgen.
 • Een andere mogelijkheid is om de ladder op te stellen tegenover de trap en dan via een lange plank (of meerdere smalle planken) de trap met de ladder te verbinden.

Zorg dat er steeds iemand in de buurt is om de stabiliteit van de ladder te bewaken, als je erop klimt.

Stap 3: toepassingen in onpraktische ruimtes

 • De omstandigheden waarin je met bepaalde gereedschappen moet werken, zijn niet altijd optimaal. Soms moet je je dan ook aanpassen aan de situatie. En dat kan alleen als je over een voldoende uitgebreide gereedschapskoffer beschikt.

Schroeven

 • 8808 klussen op moeilijk bereikbare plaatsen
 • Heb je weinig ruimte, dan is de stubby-schroevendraaier hét gereedschap om schroeven mee vast te draaien. Dit is een korte schroevendraaier met een dik handvat, zodat je toch voldoende grip hebt om de nodige kracht te ontwikkelen.
 • Soms is het handig dat je om een hoek kan schroeven. Hiervoor kan je een multitool uitrusten met een hulpstuk dat hierop voorzien is.
 • Om met klein gereedschap toch veel kracht te ontwikkelen tijdens het schroeven, zijn tegenwoordig erg kleine, ergonomisch vormgegeven elektrische schroevendraaiers in de winkel te koop.

Boren

 • 8808 klussen op moeilijk bereikbare plaatsen
 • Algemeen geldt: hoe kleiner je boormachine, hoe praktischer in gebruik, maar ook hoe minder krachtig het toestel zal zijn.
 • Verlang je absolute flexibiliteit, dan is een accuboormachine aan te raden. Die kan je overal gebruiken, ongeacht de aanwezigheid van een stopcontact.
 • Soms is de beschikbare ruimte zo karig, dat het handig zou zijn als je onder een hoek zou kunnen boren. Daarvoor zijn speciale koppelstukken in de winkel verkrijgbaar.

Verven

 • 8808 klussen op moeilijk bereikbare plaatsen
 • Grote oppervlakken laten zich vlug beschilderen met een verfroller. Maar voor fijner verfwerk is een kwast of zelfs een penseel beter geschikt.
 • Voor complex vormgegeven hekwerk is het haast onbegonnen werk om met een kwast of penseel alle hoekjes en kantjes deftig te schilderen. Hiervoor grijp je beter naar een verfpistool. Draag dan wel een mondmasker. Raadpleeg onze klus ‘Metalen poort verven’ voor meer uitleg over werken met een verfpistool.
 • Er bestaan ook speciale borstels om de achterzijde van een radiator vlot te kunnen schilderen.

Door op voorhand na te denken over de verschillende mogelijkheden om een klus te klaren, kan je veel leed besparen. Soms kan het handiger zijn om iets te demonteren en achteraf weer te monteren (bv. radiator demonteren, schilderen, laten drogen en dan weer monteren). Maar soms kan dat helemaal niet. Overleg met een huisgenoot, collega of vriend kan wonderen doen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan

Hitte, vrieskou, wind, regen … Het dak van je woning krijgt het hard te verduren. Logisch dus dat je af en toe last kan hebben van barsten en scheuren. Met ...

Lees meer
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting

Meestal zitten de aansluitingen van je radiatoraan de zijkant, maar bij een radiator met middenaansluiting zitten de aansluitingen aan de onderzijde in het ...

Lees meer
Je huis verven? Dit is alles wat je moet weten
Je huis verven? Dit is alles wat je moet weten

Zijn de muren van je huis toe aan een likje verf of wordt het juist tijd om de schutting, schuur of garagedeur een schilderbeurt te geven? Geen zorgen, met ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken