Praten met zoekrobots, koelkasten die aangeven dat je boter op is, zonwering die zichzelf activeert wanneer de zon je woning binnen schijnt, … Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe slimme woonoplossingen inspelen op onze wensen en noden, zonder dat wij ook maar iéts hoeven te doen. Wat zijn vandaag de bekendste toepassingen? Is de slimme woning al voor morgen? En hoe zit het met onze veiligheid en privacy?
1. Altijd warm
Het is hartje winter, je vertrekt op het werk en wil graag thuiskomen in een warme woning. Via een app kan jij de slimme thermostaat het commando geven om je verwarming alvast een graad of vier hoger te zetten.
Slim comfort komt wel met een prijs. Het bekendste voorbeeld van een slimme thermostaat is Nest. Kostprijs: zo’n 250 euro. Andere bekende merken zijn Honeywell (vanaf 145 euro) en Tado (vanaf 170 euro).
2. Persoonlijke lichtshow
Misschien wel een van de eerste slimme oplossingen in huis. Verlichting die zich automatisch aanpast aan de lichtinval en de weersomstandigheden. Of aan je humeur. Je bedient alles vanop afstand met je smartphone of tablet. Zo kan je bijvoorbeeld je lichten activeren wanneer je niet thuis bent of switchen tussen verschillende kleuren.
Het meest voor de hand liggende voorbeeld van slimme verlichting is wellicht Philips Hue. Je vindt online al starterkits vanaf 80 euro.
3. Zeg het gewoon
Slimme luidsprekers kan je beschouwen als een persoonlijke assistent. Ze maken het perfect mogelijk om je smartphone of tablet aan de kant te laten. Je stem is genoeg om andere slimme toepassingen in huis te activeren (verlichting, thermostaat, …), muziek af te spelen of nieuwsberichten te laten voorlezen.
Voorbeelden van slimme speakers zijn Google Home (50-150 euro), Amazon Echo (100-150 euro) en Apple Home Pod (300-350 euro), maar intussen mengen er zich al veel meer spelers in het segment.
Tip: check op voorhand met welke toepassingen je slimme speaker compatibel is.
Domotica-expert: “Onze kinderen praten later met hun woning”
Onze woningen worden in sneltempo intelligenter. Dat ziet ook Jurgen Van Zaelen van BTicino, gespecialiseerd in domotica en videofonie: “De komende tien jaar zal draadloze domotica een serieuze opmars kennen. Niet lang meer en we spreken van standaard geconnecteerde woningen. In landen als Frankrijk en de Verenigde Staten staan ze al een stuk verder, maar de Belg blijft voorlopig verknocht aan bekabelde oplossingen. Een kwestie van mindset.”
Toch kan het ook bij ons snel gaan, meent Van Zaelen: “De toestellen in onze woning zijn straks op een of andere manier met elkaar verbonden en aan hun netwerk, en bedienbaar met een app. Zelfs als je woning traditioneel bekabeld is. Geconnecteerde lichtschakelaars, stopcontacten en producten zullen alle barrières wegnemen. Bovendien kan je zo op eigen tempo slimme oplossingen integreren in je woning, wat ook gunstiger is voor je budget. De prijsverschillen zullen sowieso kleiner worden dan vandaag tussen traditionele bekabeling en domotica. Hierdoor zullen mensen de overstap sneller overwegen.”
En dan kan het snel gaan. “Nog niet zo lang geleden schepte ik tegen mijn kinderen op dat ik onze woning kon bedienen met mijn smartphone. Maar zij vonden dat net de normaalste zaak ter wereld. Zij zijn bijvoorbeeld al volop bezig met spraaktechnologie. Jongeren praten met Siri om naar filmpjes op YouTube te kijken. Zij gaan hun huis later niet bediénen, maar ermee praten.”
4. Ogen op je rug
Sensoren kan je overal in huis plaatsen en hebben verschillende functies. Raamsensoren kunnen de sterkte van het zonlicht meten om je zonwering te activeren, CO2-sensoren sturen een signaal naar je ventilatiesysteem wanneer er gevaar dreigt, … Maar meestal denken we aan bewegingssensoren die je huis beschermen tegen inbraak. Inbraakmeldingen komen binnen via je app, zodat je alles vanop afstand kan monitoren.
Een voorbeeld van deze toepassing is de Somfy One (rond de 250 euro). Livios-redactrice Heleen testte het systeem hoogstpersoonlijk uit.
5. Met de deur in huis
De traditionele videofoon met buitencamera en binnenscherm ruimt stilaan plaats voor de appversie. Of je nu thuis bent of in het buitenland, je ziet altijd wie er aan je voordeur staat. Is je partner alweer de sleutels vergeten en ben je zelf ook niet thuis? Gekoppeld aan een slim deurslot kan je zelfs vanop afstand de deur openen.
De prijs? Bij BTicino betaal je om en bij de 700 euro voor een basiskit en rond de 1.000 euro voor een videofoonkit met smartphoneconnectie. Afhankelijk van het merk en de samenstelling van de kit zit er heel wat rek op de prijs.
Onmisbare tips voor digitale veiligheid
Slimme oplossingen in huis zijn verbonden met het internet. En dat biedt kansen aan mensen met kwade bedoelingen. Mits een slechte beveiliging kunnen zij inbreken in je systeem en daar hun voordeel uithalen. Rik Vereecken, specialist in gebouwautomatisering bij byNubian, geeft zes tips om je slimme toestellen te beveiligen tegen de buitenwereld.
Geef je draadloos netwerk een gepaste naam
In veel draadloze netwerken zit standaard het merk of type van de modem/router in de naam vervat. Hier maken hackers handig gebruik van. Gebruik een nietszeggende naam en zeker niet je eigen naam of iets anders wat naar jou of je gezin leidt.
Kies een complex wachtwoord voor je wifinetwerk
Het spreekt voor zich dat wachtwoorden zoals ‘1111’ of ‘1234’ uit den boze zijn als je een veilig thuisnetwerk wenst. Kies dus een moeilijk, niet voor de hand liggend wachtwoord dat moeilijk te kraken valt. Combinaties van kleine letters, hoofdletters, cijfers en abstracte tekens zijn het minst voorspelbaar.
Verander het beheerderspaswoord van je router
De router verdeelt het wifisignaal in huis over de verschillende apparaten die in verbinding moeten staan met het internet, en zorgt ook voor de communicatie tussen deze apparaten. De instellingen van deze router kan je wijzigen via een soort webpagina. Pas nu en dan het wachtwoord aan waarmee je deze instellingen kan beheren.
Schakel Wi-Fi Protected Setup uit op je router
De Wi-Fi Protected Setup (WPS) is meestal standaard geactiveerd op je router. Deze functie laat toe om heel gemakkelijk een wifiverbinding tot stand te brengen tussen je router en de verschillende toestellen in huis. Door deze functie uit te schakelen, maak je het systeem meteen minder kwetsbaar.
Stel een beveiligd gastnetwerk in
Je hebt van gasten ongetwijfeld al eens de vraag gekregen of ze jouw wifipaswoord mogen hebben zodat ze online kunnen met hun smartphone. Door een beveiligd gastnetwerk in te stellen, verleen je hen toegang tot jouw wifi, zonder dat ze andere apparaten binnen je netwerk kunnen zien, bijvoorbeeld een pc of printer. Je houdt je privénetwerk dus helemaal gescheiden van (ongewenste) gasten.
Combineer verschillende soorten beveiliging
Dit heet multifactor authenticatie. Bij een slimme voordeur kan de beveiliging dan bestaan uit een unieke code voor de app waarmee je de deur bedient, gecombineerd met een deurcode, vingerafdruk of gezichtsherkenning.