Onze apparaten in huis zijn steeds vaker verbonden met het internet. Hierdoor worden onze woningen in sneltempo intelligenter. Wat zijn slimme toestellen precies en hoe zit het met hun veiligheid?
Wat zijn slimme toestellen?
Slimme apparaten zijn aan elkaar gekoppeld en worden aangestuurd op basis van data via je smartphone of tablet. Met deze toestellen kan je jouw woning een pak slimmer maken. Je kan ze eenvoudig bedienen, zowel als je thuis bent als vanop afstand. Deze apparaten zorgen voor meer gemak, comfort en veiligheid. Bovendien kan je heel wat energie besparen.
Toepassingen in huis
Er bestaan heel wat slimme toestellen die je woning smart maken. Denk maar aan intelligente verlichting met geconnecteerde lichtschakelaars, slimme thermostaten, intelligente alarminstallaties of slimme sensoren. Je kan deze apparaten gemakkelijk installeren in je bestaande woning. En dit op je eigen tempo. Dat is ook gunstiger voor je budget.
Veiligheid prioriteit
Slimme toestellen zijn verbonden via het internet. Beveiliging is dus erg belangrijk. Anders kunnen personen met slechte bedoelingen sneller toegang tot deze toestellen krijgen of zelfs tot je woning. Vroeger verliep de bediening van slimme apparaten vaak via een niet-versleutelde verbinding, waardoor hackers vrij spel kregen. In de huidige installaties maken fabrikanten steeds meer gebruik van versleutelde verbindingen (VPN) of gecodeerde communicatie (HTTPS).
Is je toestel veilig?
Er bestaat geen keurmerk of lijst om veilige toestellen te herkennen. Kies je voor een gekend merk? Dan is de kans groter dat zij meer maatregelen nemen om zich te beveiligen. Ze zijn sneller op de hoogte van beveiligingsrisico’s en brengen regelmatig updates uit. Ga na hoeveel aandacht de fabrikant aan veiligheid besteed.
Zelf aan de slag!
Wil je zelf voorzorgsmaatregelen treffen om je slimme toestellen te beveiligen? Begin met deze tips:
Geef je draadloos netwerk een gepaste naam: stel een nietszeggende naam in. Gebruik zeker niet je eigen naam of het merk of type van je modem of router.
Voorzie een sterk wachtwoord voor je wifinetwerk: kies een moeilijk wachtwoord dat niet voor de hand ligt. Combinaties van kleine letters, hoofdletters, cijfers en tekens zijn het minst voorspelbaar.
Verander het paswoord van je router: de meegeleverde sleutels zijn vaak niet meer dan standaardwachtwoorden die iedereen kent.
Stel een beveiligd gastnetwerk in: stel voor je gasten een beveilig gastnetwerk in. Zo verleen je hen toegang tot je wifi zonder dat ze andere apparaten binnen je netwerk zien.
Bouw meerdere lagen beveiliging in: dit heet multifactor-authenticatie. Je beveiliging bestaat dan bijvoorbeeld uit een unieke code die je moet ingeven, gecombineerd met een vingerafdruk of gezichtsherkenning.
Installeer updates: zorg dat je steeds de laatste updates installeert voor ieder toestel dat met het internet verbonden is. Voor een maximale beveiliging is het belangrijk dat je deze updates uitvoert.