Zo bespaar je op verwarmings- en energiekosten in huis

Energiekosten nemen een steeds grotere hap uit ons maandelijks budget. Samen met Paul De Vylder van ENGIE Electrabel overlopen we de cruciale elementen voor een energiezuinige woning. Met de tips uit deze vijfdelige energiedieetreeks kan je heel wat energie besparen.

Deel 1: waar zitten de grootste energievreters in huis?

Vooraleer je kan besparen, moet je zicht hebben op de energievreters in je woning. Zo zijn er een tiental energievreters die je energieverbruik de hoogte in jagen. Hoeveel procent van ons energiebudget peuzelen ze op? 40 tot 50% van dat budget gaat naar verwarming alleen al. Wist je dat we jaarlijks gemiddeld een maandloon uitgeven aan onze verwarmingskosten?

Meer weten? Lees het volledige artikel om de zwaarste verbruikers in huis te ontdekken.

Deel 2: beperk je verwarmingskosten met een goed geïsoleerde woning

Welke ingrepen kan je uitvoeren om je energieverbruik drastisch aan te pakken? De grootste factor waardoor je energieverbruik de hoogte in schiet? Het gebrek aan isolatie. Een groot deel van de woningen in ons land is flink verouderd en vaak niet of onvoldoende geïsoleerd. Ontdek hoe je een slecht geïsoleerde woning herkent en hoe je jouw energiekosten tot een minimum beperkt.

Lees alle tips!

Deel 3: verwarmen en warm water zonder verspillen

Als je woning goed geïsoleerd is, kan je je focussen op de ideale verwarming voor jouw woning. Hoe verwarm je zo efficiënt mogelijk en druk je tegelijkertijd je energiekosten? Als je de temperatuur in je woning met een graad verlaagt, daalt je energiefactuur tot 7%. Natuurlijk mag dit niet ten koste gaan van je comfort.

Meer tips? Lees het volledige artikel.

Deel 4: snel snoeien in je stroomfactuur

Je kent intussen de belangrijkste energiekosten in huis. Je weet dat isoleren, ventileren en slim verwarmen hand in hand gaan voor energiezuinig comfort op lange termijn. Hoe kan je nu besparen op je stroomfactuur? En kan je de kosten drukken met hernieuwbare energie?

Ontdek alle besparingstips!

Deel 5: wat kan je met 500, 5.000 en 10.000 euro?

Er zijn heel wat ingrepen die je kan uitvoeren om je energieverbruik terug te dringen. Natuurlijk moet je de financiële middelen hebben om te investeren in de geschikte oplossingen. Maar onthoud goed: zelfs  het kleinste budget maakt een verschil.

Meer weten over de mogelijke ingrepen? Lees het volledige artikel!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget

Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...

Lees meer
Ken je de Europese Ecodesign richtlijn of kortweg ErP-richtlijn al?
Ken je de Europese Ecodesign richtlijn of kortweg ErP-richtlijn al?

Deze richtlijn zal ons dagelijks leven en energieverbruik in de gehele EU veranderen. Je kent vast wel het verbod op klassieke gloeilampen en de vervanging ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken