Is geluidsisolatie binnenkort onmisbaar?

Betonstop, bouwshift,… als het beestje maar een naam heeft. Het punt is dat de Vlaming massaal van het platteland naar de stads- en dorpskern moet verhuizen. Maar door steeds dichter bij elkaar te wonen, heb je ook steeds meer kans op geluidsoverlast. Momenteel ondervinden al minstens 150.000 Vlamingen last van ernstige geluidsoverlast, ongeveer 70.000 laten er zelfs geregeld hun slaap door. Is geluidsisolatie binnenkort onmisbaar?

Geluidsoverlast en je wooncomfort

Je algemeen welzijn hangt nauw samen met je wooncomfort. Kan je je ’s avonds thuis niet ontspannen? Dan maakt je rustgevoel plaats voor frustraties en woede en loop je bijna letterlijk tegen de muren op. Bovendien raakt je slaap verstoord. Dat kan leiden tot stress, concentratie-, aandacht- en geheugenstoornissen en bemoeilijkt sociale contacten. Op de lange termijn kan regelmatige blootstelling aan geluidsoverlast zelfs tot een depressie leiden.

Geluidsoverlast heeft bovendien een negatief effect op je lichaam. Als je dagelijks urenlang lawaaihinder ondervindt, stijgt de kans op een hoge bloeddruk. Zo loop je een verhoogd risico op een hartaanval en andere hart- en vaataandoeningen. Is het lawaai niet alleen voortdurend, maar ook luid? Dan kan het zijn dat je blijvende gehoorschade oploopt of tinnitus ontwikkelt. Daarom is er een akoestische norm vastgelegd waaraan woningen en appartementen moeten voldoen.

Wat is geluidsisolatie?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om geluidsoverlast te beperken. De meest voor de hand liggende is geluidsisolatie of akoestische isolatie. Door te bouwen met zware stenen laat je woning al minder omgevingsgeluid door. Maar je kan ook je muren geluidsdicht na-isoleren. Dat doe je door een meervoudige wand te plaatsen. Die bestaat uit twee wanden met een luchtlaag of isolerend materiaal ertussen. De wanden, luchtlaag en isolatiematerialen zorgen dat de geluidstrillingen je woonruimtes niet of moeilijker bereiken. Met lichte materialen als gipskartonplaten en minerale wol hou je al een pak lawaai buiten.

Je muren zijn bovendien niet het enige dat je geluidsdicht kan isoleren. Voor je vloeren kan je kiezen tussen contactgeluidsisolatie en een zwevende vloer. Ook dubbele en driedubbele beglazing bieden je woning een vorm van geluidsisolatie. Dit moet je alvast weten over akoestisch en zonwerend glas.

Meubels als geluidsisolatie

Om de geluidsinvloeden van buitenaf te beperken, kan je je woning ook strategisch indelen en inrichten. Plaats je woonkamer als het kan centraal in je woning, weg van de gemeenschappelijke of buitenmuren waarlangs het lawaai naar binnen komt. Heb je een grote kelder? Richt daar eventueel een tweede living of een hobbykamertje in waar je je toevlucht kan nemen. Onder het grondniveau dringt geluid minder snel door.

Bovendien kunnen je meubels de functie van geluidsisolatie deels overnemen. Met een paar grote boekenkasten tegen de gemeenschappelijke muur hou je al heel wat geluid buiten. Heb je vooral ’s nachts last van geluidsoverlast? Misschien is het nuttig om je slaapkamer te verplaatsen. Van de drukke straatkant naar de rustige tuinkant, bijvoorbeeld. Tenzij je achterburen het probleem zijn, natuurlijk…

5 tips voor een oplossing op korte termijn

Ben je voorlopig tevreden met een oplossing op korte termijn? 5 tips:

  1. Dicht de gaten en kieren in je muren, deuren en ramen.
  2. Gebruik oordoppen.
  3. Schaf een geluidswerende hoofdtelefoon aan.
  4. Zet het volume van je tv of muziekinstallatie hoger.
  5. Vindt er in de buurt een evenement plaats? Ga er zelf naartoe, plan een andere activiteit in of maak van de gelegenheid gebruik om een weekendje weg te gaan.

Dé tip voor een oplossing op lange termijn

Met een goede isolatie staat en valt alles. Denk hierbij niet alleen aan geluidsisolatie, maar ook aan dakisolatie, spoumuurisolatie en vloerisolatie.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'

Het zijn absolute eyecatchers en hebben een geweldig geluidsisolerend vermogen: de nieuwe akoestiekpanelen 'Acoustic Sence' van MEISTER geven de moderne...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
Correct isoleren dankzij de praktische isolatiegids
Correct isoleren dankzij de praktische isolatiegids

Een goed geïsoleerde woning bespaart je van verrassingen op je energiefactuur, tenminste als je isoleert volgens de regels van de kunst. Goed isoleren is...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken