Energienormen voor kachels: een stand van zaken

Oude kachels zijn vervuilend en helemaal niet energie-efficiënt. Ben je van plan om een oude kachel te vervangen of om een nieuwe kachel te plaatsen? Dan gelden er bepaalde maatregelen die het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming inperken. We overlopen de normen waar je kachel of haard aan moet voldoen.

Energielabel

Verwarmingstoestellen hebben sinds 2018 een energielabel zoals we al kenden van huishoudapparaten zoals koelkasten en wasmachines. Verwarmingstoestellen krijgen een label van A++ tot G, waarbij A++ het beste rendement weerspiegelt. Door de bovenste verbrandingswaarde te meten, kunnen verschillende verwarmingstechnieken vergeleken worden en geldt het label voor alle verwarmingstoestellen.

Europese Ecodesign

Sinds 2015 is er een akkoord over Europese richtlijnen voor de productie van nieuwe toestellen. Ecodesign legt eisen op voor de energie-efficiëntie, herbruikbaarheid en herstelbaarheid van producten die binnen de EU worden geproduceerd en verkocht. Terwijl het energielabel enkel iets zegt over de energie-efficiëntie van een verwarmingstoestel, legt Ecodesign dus ook normen op over zaken als veiligheid, materiaal en uitstoot. Voor ketels op vaste brandstof gaan de Ecodesign-normen in vanaf 1 januari 2020, voor kachels op vaste brandstof is dat 1 januari 2022. Tot die datum gelden de huidige normen die in het Koninklijk Besluit zijn vastgelegd.

Green Deal

De Vlaamse Overheid heeft in samenwerking met de houtkachelsector en milieuverenigingen de zogenaamde Green Deal huishoudelijke houtverwarming ondertekend. Dit zijn richtlijnen om de negatieve effecten van houtverbranding op het milieu en de gezondheid te verminderen. Zo moeten houtkachels, pelletkachels en open haarden tegen 2030 de helft minder schadelijke stoffen uitstoten dan in 2016. Oude toestellen moeten gesaneerd worden, en er zijn maatregelen voor betere installatie, onderhoud, rookafvoer en stookgedrag.

Aan welke eisen moet je verwarming voldoen?

  • Oude verwarmingsketels vervangen is niet verplicht, maar je kan er wel een premie voor krijgen.
  • Als een oude ketel vervangen wordt door een nieuwe, moet die wel aan de minimumvereisten voldoen. Ketels en combiketels op basis van gas of stookolie moeten minstens het energielabel B dragen.
  • In 2035 komt er een algemeen verbod op stookolieketels. Vanaf 2021 is er via de EPB-regeling al een verbod op stookolieketels voor nieuwbouw en ingrijpende renovaties.
  • Nieuwe verkavelingen krijgen vanaf 2021 geen aansluiting meer op aardgas, maar moeten verwarmen met een warmtepomp of kunnen aansluiten op een warmtenet.
  • Vanaf 2020 moeten alle nieuwe ketels aan de Ecodesign-normen voldoen.
  • Vanaf 2022 moeten alle nieuwe kachels aan de Ecodesign-normen voldoen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?

Gas combineren met hernieuwbare energie is een slimme, duurzame en toekomstgerichte oplossing voor het verwarmen van je woning. Een hybride...

Lees meer
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!

Beschik je al over een warmtepomp of plan je er een aan te schaffen? Om een optimaal rendement te halen uit je warmtepomp, doe je er goed aan ze regelmatig ...

Lees meer
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting

Meestal zitten de aansluitingen van je radiatoraan de zijkant, maar bij een radiator met middenaansluiting zitten de aansluitingen aan de onderzijde in het ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken