Heb je sinds 2013 een woning gebouwd, gerenoveerd of verhuurd? Dan beschik je in principe verplicht al over een of meerdere rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 geldt die verplichting ook voor alle andere Vlaamse woningen.
Tientallen slachtoffers per jaar
De reden? Simpel: rookmelders zijn een simpele en efficiënte manier om je te beschermen tegen de gevaren van een brand. Niet alleen het vuur zelf, maar vooral de verstikkende rook is gevaarlijk. Die verspreidt zich bovendien razendsnel. Zeker als er ’s nachts brand uitbreekt, is de kans groot dat je zonder rookmelder de brand niet tijdig ontdekt: je neus slaapt ’s nachts ook! Woningbranden maken zo nog elk jaar tientallen slachtoffers in België.
Zo doe je het nodige
Ga je een huis of appartement (ver)bouwen? Dan moet je bij de aanvraag van je bouwvergunning sowieso aangeven op de plannen waar je van plan bent je rookmelder(s) te plaatsen. Voor iedere woning geldt dat één melder soms al voldoende is, bijvoorbeeld als je in een huis, studio of appartement woont met maar één verdieping. Bestaat je woning uit meerdere verdiepingen? Dan moet je op elke verdieping minstens één rookmelder plaatsen. Lees hier hoe en waar je dat best doet.
Wat als je geen rookmelder plaatst?
Voldoet je woning niet aan de verplichtingen? Dan beschouwt de gemeente je woning als ‘niet-conform’ en kan je bijvoorbeeld geen conformiteitsattest aanvragen als je je woning wil verhuren. Bovendien loop je risico op een straf, zoals de verplichting om werken uit te voeren. Om een onbewoonbaarheidsverklaring hoef je je niet meteen zorgen te maken. Ook voor je brandverzekering maakt het voorlopig geen verschil uit of je een rookmelder plaatst of niet. Maar voor je veiligheid kan een melder het verschil tussen leven en dood betekenen.
Geen controle, wel registratie
Toch hoef je je niet meteen aan een controle te verwachten. Dat zegt Kristof Louagie van het Netwerk Brandweer in Het Laatste nieuws. De organisatie vraagt wel om je melders te registreren, zodat ze weten bij welke gezinnen er nog werk aan de winkel is. Louagie geeft je ook nog enkele tips mee: “Voor een rookmelder kan je terecht bij de betere doe-het-zelf-zaak, maar in sommige gemeentes ook op het gemeentehuis. Met een melder die je tussen de 25 en 35 euro kost, zit je normaal gezien zeker goed. Kijk op voorhand ook of de batterij een levensduur van tien jaar heeft. Na die periode kan je je melder best vervangen.”
Een woningbrand, dat overkomt mij niet? Je zou er nog van staan te kijken. Neem in ieder geval geen onnodig risico: speel op veilig en installeer nog voor volgend jaar je rookmelder(s).