8 handige keukenhacks

Kasten of lades? Composiet of keramisch? Wel of geen eiland? Bij het kiezen van een nieuwe keuken, komt meer kijken dan je zou vermoeden. Deze ruimte moet bovenal praktisch zijn, op maat van je gezin. Met deze handige tips zie je niets over het hoofd en richt je jouw keuken efficiënt in.

1. Alles bij de hand

Je hebt meer stopcontacten nodig in je keuken dan je in eerste instantie denkt: in de buurt van je kookplaat voor als je soep wil mixen, bij je spoelbak voor je waterkoker, nog eentje voor je koffiemachine, … Of nog een extra om je smartphone op te laden waar net dat ene lekkere recept op staat. Ook aan je keukeneiland zijn extra stopcontacten handig. Wist je dat je deze netjes kan laten inwerken in je werkblad? Je schuift de stekkerdoos er eenvoudig uit en weer in.

2. Behoud het overzicht

Besteed bij de inrichting van je keuken ook voldoende aandacht aan ergonomie. Laden zijn praktischer dan legplanken: ze zijn gebruiksvriendelijker en beter voor je rug. Daarnaast heb je ook een beter zicht op de inhoud en kan je alle spullen netjes organiseren. Had je al aan een draaiplateau gedacht? Of aan een verplaatsbaar tussenschot in je lade?

3. Plaats toestellen op hoogte

Vuile glazen, kommen, borden, bestek… niets zo vervelend als je de hele tijd bukken om je vaatwasser te vullen. Een vaatwasser op hoogte is ergonomisch en goed voor je rug. Plaats je vaatwasser daarom niet onder je werkblad, maar in een kolomkast. Doe hetzelfde met je oven en microgolfoven. Op armhoogte is ideaal!

4. Voorzie voldoende werkruimte

Boterhammen smeren tijdens de ochtendrush of ’s avonds groenten snijden, vlees marineren en de soep mixen… werkruimte heb je nooit te veel. Om al je voorbereidingen te treffen, voorzie je best een ruimte van minstens 90 cm breed die optimaal verlicht wordt. Ook naast je kookplaat heb je 30 cm vrije werkbladruimte nodig. Traditioneel is een keukenwerkblad 60 cm diep. Zet je veel apparaten op je werkblad? Ga dan voor 70 cm.

5. Tover met potten en pannen

Kan je geen twee grote kookpotten tegelijk op je vuur zetten? Hier heb je geen last van bij een zoneloze kookplaat. Deze heeft geen afgebakende kookzones, maar bestaat uit één oppervlak waarop je tot vijf potten of pannen tegelijk kan zetten. Je kan overal dezelfde temperatuur instellen of de plaat opdelen in verschillende zones met steeds een aangepaste temperatuur.

6. Geniet maximaal van de ruimte

Vind je een dampkap een grote stoorzender in je keuken? Dan kan je hem eenvoudig inbouwen in een kast boven je vuur. Hier blijft er vaak nog wat plaats over voor je kruidenpotjes. Ideaal binnen handbereik. Wil je maximaal genieten van het ruimtegevoel rond je kookeiland? Er bestaan kookplaten met een geïntegreerde afzuiging of een werkbladdampkap. Je bespaart niet alleen plaats, maar het oogt ook mooi en strak.

7. Kies niet zomaar een kraan

Er bestaan verschillende soorten keukenkranen. Met een kokendwaterkraan heb je geen waterkoker meer nodig en bespaar je heel wat tijd. Met een filterkraan geniet je altijd van zuiver kraantjeswater. Of ga je liever voor een design exemplaar? Staat je spoelbak voor je raam en je kraan in de weg? Met een inklapbare kraan kan je het raam toch openen.

8. Zorg voor een groene of persoonlijke toets

Een minimoestuin of urban jungle in je keuken? Een rekje of legplank met verse kruiden zorgt meteen voor een groen accent. Ook met een ingebouwde nis personaliseer je jouw keuken. Het is dé plaats bij uitstek om je mooiste servies uit te stallen of een leuke fotokader te plaatsen voor een persoonlijke touch. Of wat dacht je van je kookboeken? Zo heb je je lievelingsrecept meteen bij de hand.

Ontwerp zelf je keuken

Heel wat keukenleveranciers hebben hun eigen simulatieprogramma waarmee je zelf je keuken ontwerpt. Je kiest je favoriete stijl, de afmetingen, opstelling, kleuren, … Zo heb je op voorhand een goed beeld van hoe je keuken eruit kan zien. En dat in enkele kliks!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je spoelbak als blikvanger? Creëer in 3 stappen je unieke match met Mythos Masterpiece
Je spoelbak als blikvanger? Creëer in 3 stappen je unieke match met Mythos Masterpiece

Op zoek naar een spoelbak met net dat tikkeltje extra? Met de nieuwe Mythos Masterpiece-collectie combineert Franke kwaliteit met schoonheid. Dankzij een...

Lees meer
5 tips om je keuken ruimer te maken
5 tips om je keuken ruimer te maken

Wil je meer ruimte creëren in je keuken? Dan bestaan hiervoor diverse oplossingen. De ene zijn al ingrijpender dan andere, maar de basis blijft altijd...

Lees meer
Een keuken kopen: de weg van A tot Z
Een keuken kopen: de weg van A tot Z

Het kopen van een nieuwe keuken is een spannende en uitdagende onderneming. Van het plannen en ontwerpen tot het vinden van de juiste materialen en...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken