Rolluiken of screens: wat kies jij?

Rolluiken en screens hebben gedeeltelijk dezelfde functies. Toch zijn er ook heel wat belangrijke verschillen. Wij bieden je een leidraad om uit te maken wat voor jouw (ver)bouwproject het meest is aangewezen.

Privacy versus zonwering

Screens zijn een vorm van buitenzonwering: ze houden de zon buiten en zorgen zo voor een aangenaam binnenklimaat. Ga jij screens installeren? Let dan op deze aandachtspunten. Terwijl een screen je woning beschermt tegen zonnewarmte, sluit een rolluik je raam volledig af. Wie voor rolluiken kiest, kiest in de eerste plaats voor privacy. Ontdek hier welk type rolluik met jouw woning matcht.

Totale duisternis versus…

Totale duisternis bereik je alleen met rolluiken. Met screens kan je een ruimte overdag niet compleet donker maken, want ze blokkeren het licht namelijk maar gedeeltelijk. Wel kan je de hoeveelheid licht een beetje manipuleren met de perforatie en kleur van het doek, of je moet voor een verduisteringsdoek kiezen.

… zicht naar buiten

Rolluiken sluiten het zicht naar buiten en binnen volledig af. Met screens behoud je het zicht naar buiten gedeeltelijk. Overdag kan je van binnen naar buiten kijken, terwijl van buiten naar binnen moeilijker is. Maar de doeken schermen nooit volledig af. ’s Avonds geldt net het omgekeerde. Dan is het buiten donker en binnen licht. Hierdoor heb je geen zicht meer naar buiten, maar anderen kunnen wel bij jou naar binnen kijken. Dat betekent niet dat iemand bij wijze van spreken het hele interieur ziet, maar wel contouren.

Veiligheid

Rolluiken houden niet alleen blikken, maar ook inbrekers buiten. Ze scoren goed qua veiligheid. Screens daarentegen dragen niet bij tot het veiligheidsgevoel.

Warmte binnen versus warmte buiten

Rolluiken zijn niet alleen een fysieke buffer, maar ook een isolerende. Ze scoren beter op akoestisch en thermisch vlak dan screens. Rolluiken houden de koude buiten, waardoor je minder moet verwarmen. Als isolatie voor jou een prioriteit is, let dan wel op dat de rolluikkast zelf ook goed geïsoleerd is en geen koudebrug vormt. Screens zijn niet isolerend. Zowel geluid als koude komen doorheen het geperforeerde doek. Zij moeten de warmte niet binnen, maar net buiten houden. Rolluiken kunnen beide.

Bediening

Zowel rolluiken als screens kan je ook via je domoticasysteem bedienen. Bij screens wordt er vaak gebruik gemaakt van extra opties. Denk maar aan een automatische regeling met een licht- en temperatuursensor. Als de temperatuur oploopt, zakken de screens automatisch. Ideaal om oververhitting tegen te gaan. Rolluiken kan je ’s avonds automatisch naar beneden laten gaan of van een tijdsklok voorzien.

Architecturale mogelijkheden

Moderne nieuwbouwwoningen hebben vaak grote raampartijen die zich over twee verdiepingen verspreiden. Met screens kan je hoger en breder gaan dan met rolluiken. Daarom zijn screens populairder bij woningen met grote glaspartijen.

Rolluiken of screens: kort samengevat

RolluikenScreens
PrivacyVolledige privacyBeperkte inkijk
Zicht naar buitenValt helemaal wegGedeeltelijk behouden
InbraakveiligheidExtra barrière/
IsolerendThermisch en akoestisch/
Grote glasoppervlaktesBeperkt aantal m²Grote oppervlaktes mogelijk

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
Verlengde voorjaarsactie op screens
Verlengde voorjaarsactie op screens

‘Wees nu al de hitte te slim af!’ Voorkomen blijft beter dan genezen. En dus is het kunst om te vermijden dat de zon rechtstreeks op je ramen schijnt en je ...

Lees meer
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens

Om je woning helemaal voor te bereiden op de zomer, doe je er goed aan screens te laten installeren. Want met zo’n handig zonweringsysteem geniet jij deze...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken