Digitale meter: hoe kan je slim energie verbruiken?

De digitale meter werd officieel op 1 juli 2019 ingevoerd. Sindsdien worden de oude meters geleidelijk aan vervangen en enkel nog nieuwe digitale elektriciteits- en gasmeters geplaatst. Maar wat kan je allemaal met zo’n digitale meter? En hoe maak je deze meter ‘slim’? Peter Van Strydonk en Jan Van Vaerenbergh van Fluvius leggen het voor je uit.

Voordelen digitale meter

De digitale meter biedt heel wat voordelen. Je meteropname gebeurt voortaan op afstand, je krijgt meer informatie over je energieverbruik en je kan zelf elektrische toestellen aansturen. Maar het biedt ook extra mogelijkheden voor energieleveranciers. “In de toekomst zouden energieleveranciers stroom goedkoper kunnen aanbieden op zonnige dagen wanneer er stroomoverschotten zijn. Met een digitale meter kan jij op dat moment jouw toestellen aansturen omdat je van een lager stroomtarief geniet”, vertelt Jan Van Vaerenbergh. “Dat kan nu nog niet, maar het zou wel een optie kunnen zijn voor de toekomst.”

Hoe informatie aflezen en gebruiken?

Er zijn drie manieren om informatie uit je digitale meter te halen. “Je kan op de gele knop van je digitale meter drukken en zo informatie aflezen op je scherm”, legt Peter Van Strydonk uit. “Een tweede manier is via het energieportaal van Fluvius. Hier moet je je eenmalig registreren om de data online te raadplegen. Je ziet hier onder andere je elektriciteitsverbruik per kwartier, je gasverbruik per uur, hoeveel stroom je op het net gezet hebt … Tot slot kan je je digitale meter slimmer maken door toestellen aan te sluiten op de gebruikerspoorten. Via www.maakjemeterslim.be vind je tal van toepassingen om je energieverbruik te stimuleren en optimaliseren.”

Je meter slim maken

Een digitale meter is uitgerust met twee gebruikerspoorten: een P1-poort en S1-poort. “Deze poorten zijn standaard gedeactiveerd. Je moet ze dus zelf activeren via een gratis aanvraag bij je netbeheerder”, zegt Jan Van Vaerenbergh. “De P1-poort dient om data te capteren zodat je inzicht krijgt in je verbruik en je de meter kan sturen. De S1-poort is een zeer snelle poort waarbij toestelherkenning mogelijk is. Op deze poort kan je energiebeheersystemen aansluiten, zoals een slimme thermostaat of toestellen waarmee je je energieverbruik kunt beheren. Zo krijg je inzicht in het verbruik van deze toestellen, kan je ze beter aansturen en uiteindelijk energie besparen.”

Stroompieken afvlakken

Wie zonnepanelen heeft, krijgt als eerste een digitale meter. Het doel van deze meter is namelijk om je zelfconsumptie te verhogen. “Momenteel is er ’s ochtends en ’s avonds een stroompiek, omdat we op deze momenten thuis zijn en stroom verbruiken. ’s Middags wordt de stroom die de zonnepanelen opwekken niet gebruikt en op het net geïnjecteerd. Er is dan dus sprake van een injectiepiek naar het net”, legt Jan Van Vaerenbergh uit. “De manier om deze middagpiek te vermijden en het stroomnet te ontlasten, is autoconsumptie.”

Autoconsumptie verhogen

De bedoeling is om de stroom die je zonnepanelen opwekken zoveel mogelijk onmiddellijk te verbruiken. “Je kan bijvoorbeeld een slimme warmtepomp aansluiten op je digitale meter die je woning overdag gaat verwarmen of koelen op het moment dat je zelf veel elektriciteit opwekt. Zo wordt de middagpiek afgevlakt. Een andere oplossing is om je zonnepanelen in een oost- en westopstelling te plaatsen. Op die manier produceer je ’s ochtends en ’s avonds stroom, de momenten waarop je meestal thuis bent, zodat je stroom kan verbruiken wanneer je zonnepanelen produceren en je minder op het net moet injecteren. Werk je in de toekomst vaker thuis? Dan kan je overdag bijvoorbeeld je wasmachine opzetten, om zoveel mogelijk meteen te verbruiken.”

Draait je digitale meter nog terug? Dan zie je je meter niet meer letterlijk terugdraaien, maar achter de schermen is dit nog steeds het geval. Als je meer geïnjecteerd hebt in het net dan je hebt afgenomen, wordt dit verrekend op je energiefactuur.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Zo kies jij het juiste schakelmateriaal!
Zo kies jij het juiste schakelmateriaal!

Ben je op zoek naar het juiste schakelmateriaal maar weet je niet waar te beginnen? Met de Schakelmateriaal Keuzehulp van Elektramat vind je ongetwijfeld...

Lees meer
Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur
Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur

Ben je op zoek naar een installateur van zonnepanelen? En wil je er zeker van zijn dat je voor een betrouwbare firma kiest? We helpen je graag op weg met...

Lees meer
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie

Duurzaam renoveren: hoe begin je er nu aan? Welke verwarming past best bij mijn situatie? Hoe ingrijpend is mijn energetische verbouwing en wat komt daar...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken