Uitgerekend: wat kost een tiny house?

Als je een woning koopt of (ver)bouwt heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor leent. Een woning kopen of (ver)bouwen is hierdoor niet meer voor iedereen weggelegd. Daarom kiezen mensen soms voor alternatieve woonvormen zoals tiny houses. Hierbij woon je op een kleinere oppervlakte met minder spullen, maar met meer financiële vrijheid. Hoeveel kost zo’n tiny house? We vroegen het aan Arno Geunes van Tiny House Belgium.

15 m²

“Ieder tiny house is anders. De prijzen hangen dan ook af van de grootte, het ontwerp en de materialen die je kiest. Als je zelf een deel van de bouwwerken voor jouw rekening neemt, heeft dit ook een positieve invloed op de kostprijs”, legt Arno van Tiny House Belgium uit. Hij geeft enkele richtprijzen mee voor een tiny house van zo’n 15 m².

Benieuwd hoe een tiny house er van binnen uitziet? Kijk binnen bij Jeroen.

Afgewerkt: 50.000 à 60.000 euro incl. btw

Een tiny house dat volledig is afgewerkt, kost tussen de 50.000 en 60.000 euro incl. btw. “Het is volledig afgewerkt op technisch vlak én volledig bemeubeld. Voor dit budget heb je dus een instapklaar tiny house”, legt Arno uit. Je hoeft enkel je spullen nog te verhuizen en je kan erin wonen.

Casco: 25.000 à 30.000 euro incl. btw

Een casco tiny house is wind- en waterdicht afgewerkt. “Dit wil zeggen dat de buitenzijde van het tiny house volledig klaar is: de ramen, gevelbekleding, het dak, … zijn voorzien. Aan de buitenzijde heb je dus geen werk meer. De afwerking aan de binnenzijde moet je wel nog volledig zelf doen. Ook de technieken zijn nog niet voorzien.”

DIY casco: 20.000 à 25.000 euro incl. btw

Een andere optie is om je tiny house volledig zelf te bouwen. “Een DIY casco tiny house wordt door de eigenaar gebouwd met onze begeleiding. Wij tekenen de plannen voor je uit, leggen de bouwmaterialen voor je klaar en zorgen dagelijks voor de nodige begeleiding. Hierdoor kan je zelf bouwen zonder kopzorgen en heb je toch de garantie op een professioneel resultaat.”

Leestip: Gerdine bouwt haar eigen tiny house. Ontdek haar verhaal.

Atelier huren: 400 euro/maand incl. btw

Tiny House Belgium stelt zijn atelier ook ter beschikking voor bouwers die zelf aan de slag willen gaan. “Als je geen begeleiding wenst, maar wel een ruimte en machines zoekt om je eigen tiny house te bouwen, dan betaal 400 euro per maand. Indien je toch af en toe hulp nodig hebt, kan dit bij ons aan 40 euro per uur.”

Trailer: vanaf 2.000 euro incl. btw

Een tiny house wordt doorgaans op een trailer gebouwd. Die heb je nodig om je tiny house naar de gewenste locatie te vervoeren. “Er bestaan verschillende soorten. Voor een trailer die conform is om op de weg te rijden, betaal je ongeveer een 4.000 euro incl. btw. Je tiny house mag dan maximaal 2,55 op 8,4 meter groot zijn. Zijn de afmetingen groter? Dan heb je een andere soort trailer nodig die verplaatst dient te worden op een dieplader. Deze is goedkoper in aankoop: reken op zo’n 2.000 euro incl. btw. Maar het transport is wel duurder.”

Transport: vanaf 400 euro incl. btw

Ook voor het transport betaal je kosten. “De prijzen voor transport zijn afhankelijk van de afstand en de moeilijkheidsgraad. Moet het tiny house op een modderig veld geplaatst worden, op een betonnen oprit of met een kraan over huizen getild? Ook de maten van het huisje bepalen of het om een uitzonderlijk transport gaat. Het transport van een tiny house van 4 meter breed is veel duurder dan eentje van 2,55 meter breed”, legt Arno uit. “Meestal liggen de prijzen rond de 400 à 500 euro incl. btw. Maar dit kan ook beduidend meer of minder zijn, afhankelijk van de omstandigheden.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Spaargeld brengt het meeste op in huis
Spaargeld brengt het meeste op in huis

Zelfs met de btw-verlaging op energieprijzen zitten we nog altijd op een historisch hoog cijfer. En je spaargeld, dat brengt op de bank nauwelijks iets op. ...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D
Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D

Het doel is om alle woningen tegen 2050 energieneutraal te maken. Daarom werd sinds begin dit jaar een renovatieverplichting ingevoerd bij aankoop van een...

Lees meer
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning

De vloer in je leefruimte, keuken of inkomhal bepaalt de sfeer van je interieur. Daarom ga je beter niet over één nacht ijs. Welke vloer draagt jouw...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken