Deel 2: Hoe ver staat Gerdine met haar tiny house?

Eind 2020 bracht Livios het verhaal van Gerdine, die zonder enige ervaring, zelf een tiny house bouwt. Het houten framewerk stond toen al helemaal recht. Benieuwd wat er ondertussen nog allemaal is gebeurd? En tegen wanneer het tiny house woonklaar is? Tijd voor een vervolg!

“Na een klein winterslaapje gaat alles nu in stijgende lijn”, vertelt Gerdine enthousiast. “Mijn doel was om het huisje voor de winter volledig dicht te maken, en dat is ook grotendeels gelukt.” Het houten framewerk aan de buitenzijde staat er ondertussen helemaal tegen. “Eerst heb ik een dampopen folie tegen het framewerk geplaatst, en daartegen panlatten bevestigd zodat je een spouw krijgt voor de nodige ventilatie.” De buitenzijde heeft Gerdine verder afgewerkt met planken uit cederhout. “Die heb ik gebeitst om ze een warme uitstraling te geven en de houttekening zichtbaar te houden. Het dak wordt afgewerkt met epdm, maar dat ligt er nu nog even los op.”

Zoveel mogelijk zelf doen

Eens de buitenkant klaar was, is Gerdine binnen aan de slag gegaan met de elektriciteitswerken. “Nadat ik me goed had geïnformeerd over hoe ik dit best aanpak, heb ik samen met een expert een plan bedacht voor hoe alle kabels moeten lopen en dit ook zelf aangelegd. Ik wil nog altijd zoveel mogelijk zelf doen. Daarna ben ik gestart met de isolatiewerken en het opschuimen van de raamnaden.” Maar bij het isoleren is niet alles helemaal volgens plan verlopen. “Daar heb ik inderdaad een kleine tegenvaller gehad. Ik had glaswolrollen van 10 cm dik in een framewerk met balken van 9,5 cm gestoken. Ik dacht dat het tussen de twee folies van de binnen- en buitenzijde wel wat samengedrukt zou worden, zodat de spouw open zou blijven.”

Kleine tegenslag

De dampremmende folie zat ondertussen al overal tegen de isolatie en in het woonkamergedeelte was Gerdine net klaar met de wandbekleding. “Na een lange regenperiode ging ik even het dak controleren, en toen heb ik ontdekt dat de isolatie naar buiten uitpuilde, waardoor de hele spouw dichtzat. Dat was natuurlijk even slikken. En als ik alles zou laten zoals het was, zou ik op den duur problemen krijgen, dus er was maar een mogelijkheid: alle isolatie er terug uit halen.”

Duurder, maar vormvast

Dat betekent dus ook dat Gerdine de planken van de living een voor een weer moest verwijderen. “Ik heb beslist om er niet te lang bij stil te blijven staan en ondertussen is alle isolatie er weer uit.” Gerdine gaat nu isoleren met houtvezelplaten. Die zijn wel een stuk duurder, maar ook vochtregulerend en vormvast. De planken van de living had ze genummerd zodat die weer op dezelfde plaats kunnen komen. Dat is nu de eerstvolgende stap.

Elke cm2 benutten

Verder op de planning staan nog de badkamer- en keukenwanden en de constructie voor de vloer. Gerdine gaat voor een mobiel bed, dat ze onder de keuken kan schuiven. “Ik dacht hiervoor te werken met telescopische geleiders links en rechts, maar na overleg met iemand die hier veel van kent, bleek het bed daar toch te groot en te zwaar voor te zijn. Dus ik ga het op wieltjes zetten zodat ik het makkelijk kan verplaatsen."

"Dat concept ga ik waarschijnlijk ook gebruiken voor een kleine trap voor de ophoging naar de keuken. Onder de keuken komt veel bergruimte en ook in de treden van de trap wil ik diepe lades maken om elke vierkante centimeter optimaal te benutten. Zo ga ik uiteindelijk echt wel veel bergruimte kunnen creëren op een kleine oppervlakte.” Gerdine dacht dit voorjaar klaar te zijn met het tiny house, maar door de isolatiewerken heeft ze een beetje vertraging opgelopen. Ze mikt nu qua oplevering op de zomer. “Dat wil ik echt halen!”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Zelf je woning (ver)bouwen? Je steekt er nog wat van op
  Zelf je woning (ver)bouwen? Je steekt er nog wat van op

  De zelfbouwsector is aan een flinke opmars bezig. Het lage kostenplaatje van een zelfbouwpakket zit daar natuurlijk voor iets tussen, maar is niet de enige ...

  Lees meer
 • 3 trendy woningen die de klassieke eengezinswoning overtreffen
  3 trendy woningen die de klassieke eengezinswoning overtreffen

  De tijden veranderen, net als onze leefgewoontes. Nooit eerder konden we op zoveel andere (en originelere) manieren ‘samen’ wonen met meerdere personen...

  Lees meer
 • Klusjes uitvoeren? Ytong is het perfecte bouwmateriaal
  Klusjes uitvoeren? Ytong is het perfecte bouwmateriaal

  De lente is in het land en we zijn massaal thuis: dé periode bij uitstek om kleine klussen of renovatiewerken in huis uit te voeren. Wil je een raam- of...

  Lees meer
 • Goedkoop en milieuvriendelijk wonen? Maak kennis met deze alternatieve vormen
  Goedkoop en milieuvriendelijk wonen? Maak kennis met deze alternatieve vormen

  Ben jij van plan om je eigen stekje te bouwen of renoveren? Om je ecologische voetafdruk te beperken, is het belangrijk om efficiënt en compact te bouwen....

  Lees meer