Wat is intensieve nachtventilatie?

Heb jij al van intensieve nachtventilatie of nachtkoeling gehoord? Door ’s nachts intensief te ventileren, voer je de warmte die zich op warme zomerse dagen in huis opstapelt naar buiten af. Nachtkoeling zorgt dus voor een aangenaam binnenklimaat zonder dat je energie hoeft te verbruiken. Hoe werkt het precies?

3 ventilatieprincipes

Verticale trek door het schoorsteeneffect

Dit systeem is met voorsprong het meest efficiënt, aangezien warme lucht van nature stijgt. Koele lucht komt binnen door openstaande ramen in de gevel. De lucht baant zich een weg in huis via openstaande binnendeuren en de trap. De opgewarmde lucht wordt afgevoerd door openstaande dakramen.

Horizontale ventilatie of dwarsventilatie

Dit is het beste alternatief wanneer er geen dakramen zijn. In een ingesloten appartement bijvoorbeeld. Koele lucht komt binnen door openstaande ramen in één gevel. De lucht baant zich een weg in huis via openstaande binnendeuren. De opgewarmde lucht wordt afgevoerd door openstaande ramen in de tegenoverliggende gevel.

Kringventilatie

Dit is het minst efficiënte systeem (beperkt debiet), maar je kan er een afgesloten ruimte (voorzien van ramen boven en onder, bijvoorbeeld in een vide) toch mee afkoelen. Koele lucht komt binnen door een openstaand raam onderin de gevel. De opgewarmde lucht wordt afgevoerd door een openstaand raam bovenin dezelfde gevel.

5 aandachtspunten voor een efficiënte nachtventilatie

  1. De oppervlakte van de volledig openstaande ramen (dus niet in kiepstand) moet minstens 2% van de vloeroppervlakte van de af te koelen ruimtes bedragen.
  2. Elke ruimte die aan een vrije gevel grenst, moet minstens één raam hebben dat open kan.
  3. Alle openingen die van buitenaf toegankelijk zijn (op het gelijkvloers of via het dakterras) moeten beveiligd zijn tegen inbraak (bijvoorbeeld met een rooster).
  4. Je kan alle openingen combineren met horren om insecten, bladeren, stof… buiten te houden.
  5. Met een regensensor sluiten dakramen automatisch bij een regenbui.

Bron: Ik ga Bouwen

Partnerartikels

Bekijk alle partners
S-line® smalle gevelsteen van Vandersanden: lichter voor je budget en het milieu!
S-line® smalle gevelsteen van Vandersanden: lichter voor je budget en het milieu!

Baksteenproducent Vandersanden lanceerde recent de smalle en ecologische gevelsteen S-line®. En daar heeft het familiebedrijf meerdere redenen voor. Want...

Lees meer
Koelen en verwarmen met VivAir
Koelen en verwarmen met VivAir

Specifieke ruimtes snel opwarmen of koelen, of als alternatief voor hoofdverwarming? VivAir ontpopt zich als een ware kameleon tot de oplossing op jouw...

Lees meer
Spaargeld brengt het meeste op in huis
Spaargeld brengt het meeste op in huis

Zelfs met de btw-verlaging op energieprijzen zitten we nog altijd op een historisch hoog cijfer. En je spaargeld, dat brengt op de bank nauwelijks iets op. ...

Lees meer
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!

Beschik je al over een warmtepomp of plan je er een aan te schaffen? Om een optimaal rendement te halen uit je warmtepomp, doe je er goed aan ze regelmatig ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken