Je huis en tuin beschermen tegen hitte en wateroverlast? Deze tool helpt je op weg

Overstroomde tuinen en kelders, lege regenwaterputten, uitgedroogde groenten in je moestuin … De klimaatverandering laat zich tegenwoordig niet alleen vaker en vaker voelen, maar ook op meer en meer verschillende manieren tegelijk. Wil je die klimaatuitdagingen aanpakken en je woonomgeving ertegen wapenen, maar weet je niet waar te beginnen? Dan steekt de nieuwe tool groenblauwpeil je een handje toe.

Hoe goed scoort jouw woning al op het vlak van blauwe en groene elementen? Wat kan je zelf doen om dat nog te verbeteren? En welke impact hebben die aanpassingen op je woonomgeving? Het groenblauwpeil – een initiatief van VLARIO, de Vlaamse Confederatie Bouw en het Departement Omgeving – biedt je een antwoord op al die vragen. De nieuwe online tool geeft je inzicht in de huidige situatie van je huis en tuin én concrete tips waarmee je je woonomgeving klimaatbestendiger kan maken. Zo hou je de negatieve impact van droogte en wateroverlast binnen de perken.

Ieder zijn steentje

En dat is nodig, want de gevolgen van de steeds hevigere regenbuien en langere droogtepriodes worden alsmaar duidelijker. “De afgelopen jaren hebben we met eigen ogen gezien welke schade kletsnatte en snikhete zomers kunnen aanrichten”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Om ons aan die nieuwe realiteit aan te passen, moeten we allemaal een duit in het zakje doen. Het groenblauwpeil biedt alle Vlamingen een handig instrument om hun eigen huis en perceel aan te passen en te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.”

Hoe werkt het?

Kortweg ontdek je met de tool het groenblauwpeil van jouw woning. Met andere woorden: je komt te weten hoe klimaatbestendig je woning en tuin al zijn op het vlak van groene en blauwe elementen. De blauwe hebben betrekking tot alles wat met regenwater te maken heeft, de groene draaien dan weer rond onder meer verkoeling, luchtkwaliteit en biodiversiteit. Om het peil van jouw woning te weten te komen, geef je eerst info in over onder meer je dak, het groen in je tuin en of je al dan niet over een regenwaterput beschikt. Daarna krijg je een score tussen A en F en een aantal suggesties om die te verbeteren. Ook je architect kan de tool gebruiken voor je woningontwerp.

De problemen van vandaag en morgen

Maar wat betekenen die scores concreet? De onderzoekers van de KULeuven die de tool samenstelden, gaan ervan uit dat alle waterproblemen van vandaag zijn opgelost zodra alle Vlaamse percelen een C-score behalen op de blauwe aspecten. Het gaat dan vooral om water dat te snel afstroomt van verharde percelen. Om ook de waterproblemen van morgen aan te pakken, hebben alle percelen dan weer een A-score nodig. Dat zou betekenen dat de volledige impact van de klimaatverandering tot en met 2050 is opgevangen.

Tip: Wil je je groenscore verhogen? Dan zijn bomen de ideale manier om dat te doen. En die plant je het best nu al. Heb je daar geen plaats voor? Overweeg dan een groene gevel of groendak.

Meer weten? Ontdek de nieuwe tool op www.groenblauwpeil.be.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Zonnepanelen met digitale meter: nog steeds interessant?

  Door de afschaffing van de terugdraaiende teller is er meer onzekerheid over het nut van zonnepanelen. Zeker bij gezinnen die overdag vooral aan het werk...

  Lees meer
 • Tentoonstelling duurzaam wonen

  In Acasus kunnen geïnteresseerden terecht in onze permanente tentoonstelling rond duurzaam wonen. Aan de hand van zes thema's maken jullie kennis met de...

  Lees meer
 • Duurzaam verwarmen? Combineer gas met hernieuwbare energie!

  Tegen 2050 wil de EU niet alleen klimaatneutraal, maar ook klimaatbestendig zijn. Om die klimaatdoelstellingen te halen, moeten we allemaal onze duit in...

  Lees meer
 • Waarom een regenwaterput een verstandige keuze is

  Wie een concrete bijdrage wil leveren aan een duurzaam leefmilieu kan dat dankzij de plaatsing van een regenwaterput op een relatief eenvoudige manier. In...

  Lees meer