Wil je een gezellige sfeer creëren in huis? Dan is ledverlichting de aangewezen oplossing. Deze technologie heeft de verlichtingsmarkt helemaal veroverd. Door de jaren heen is de kleine diode enorm geëvolueerd en vandaag biedt ze ontelbare mogelijkheden.
Koud, verblindend, onaangenaam... Ledlicht kampte lange tijd met een slecht imago. Maar dat heeft het intussen helemaal van zich afgeschud. Vandaag wordt led in één adem genoemd met design, verfijnd, warm, discreet, dimbaar… De technologie kent geen beperkingen meer qua creativiteit en toepassingen. Het merendeel van de verlichtingstoestellen die je vandaag op de markt vindt, zijn dan ook gebaseerd op ledtechnologie.
Sfeer- of functionele verlichting?
Bij het kiezen van je verlichting moet je weten dat er een duidelijk verschil is tussen sfeer- en functionele verlichting. Waar functionele verlichting vooral praktisch wil zijn en voor voldoende rechtstreeks licht moet zorgen op een bureau, keukenwerkblad of in de badkamer, is sfeerverlichting subtieler, zachter en schept het een gezellige, cosy sfeer. Dat doe je door verschillende lichtpunten in één ruimte te combineren. Hoe groter die ruimte, hoe meer lichtpunten je nodig hebt, weliswaar zonder te overdrijven.
Discreet maar niet saai
Bij sfeerverlichting krijgt de kwaliteit van het licht voorrang op de lichtbron zelf. Het design is dus eerder discreet en neutraal. Maar dat betekent zeker niet dat het esthetische aspect geen rol speelt! Zo blijkt de combinatie van wandverlichting en richtbare plafondspots ideaal als sfeerverlichting. Wil je vermijden dat je je verlichting snel beu raakt? Kies dan voor spots of armaturen in tijdloos wit of zwart. Mag het toch iets origineler voor jou? Dat kan met een ongewone vorm.
Warme sfeer
Wil je sfeerverlichting die warmte uitstraalt? Check dan de kleurtemperatuur en -weergave van je verlichting. De ideale kleurtemperatuur schommelt tussen 2.700 K (zeer warm licht) en 3.000 K (warm licht) of zelfs 3.500 K (iets minder warm licht). Let ook op de kleurweergave-index (CRI). Op een schaal van 0 tot 100 geeft die aan in welke mate de kleuren die een lichtbron weergeeft, natuurlijk licht benaderen. De meeste lichtadviseurs raden een CRI van minimum 90 aan. In dat geval sluit de kleurweergave zeer nauw aan bij de realiteit. Door je hand onder lichtbronnen met een verschillende CRI te houden, test je eenvoudig zelf het verschil in kleurweergave.
Met licht zie je alles
Wil je je zithoek of inkomhal verlichten met wandverlichting? Goed idee! Maar kijk eerst naar de staat van je muren. Wandverlichting versterkt hun textuur, zeker bij wandspots die in twee richtingen schijnen. Opgelet dus met oneffen muren: licht zet elke imperfectie in de kijker, met het risico dat je uiteindelijk enkel nog daarop let in plaats van op je mooie wandspots.
Direct versus indirect
Subtiel en zacht indirect licht is ideaal om bepaalde sferen te creëren. Dat kan op meerdere manieren. Bijvoorbeeld door een ruimte vanaf de vloer of zijkant onder een bepaalde hoek te verlichten. Het licht is dan naar de muur of het plafond gericht, waarna het weerkaatst of geprojecteerd wordt in de volledige ruimte. Dit kan perfect met een richtbare spot, die je op de vloer plaatst, verbergt achter een meubel of inbouwt in het plafond. Ook een ‘onzichtbare’ lichtbron kan zorgen voor indirect licht. Denk maar aan valse plafonds en sierlijsten met ledstrips.
Eenvoudig of gesofisticeerd?
Met ledverlichting kan je heel wat kanten uit. Ga je voor eenvoud? Kies dan enkele ledlampen die los van elkaar werken in één ruimte van je woning. Je kan ook veel verder gaan en de verlichting in verschillende kamers van je woning met elkaar laten communiceren. (Ver)bouw je een woning? Bespreek de verlichting dan al van bij het begin met je architect. Gezien de techniciteit en complexiteit van verlichten is het advies van een (licht)professional ook warm aanbevolen. Denk je er op voorhand niet over na, dan zal je interieur er zeker niet mooier op worden. En nu … kiezen maar!