Renovatie Mechelse rijwoning: “Veel licht en ruimtegevoel zonder de oppervlakte te vergroten”

Sander (34) en Saskia (35) wonen samen met Sander’s dochter Mitte (7) in een verouderde arbeiderswoning in Mechelen. In tegenstelling tot vele verbouwers willen ze hun smalle rijwoning niet per se uitbreiden. Wel willen ze meer ruimtegevoel en daglicht. Met die opdracht klopte het koppel aan bij OVERAL Architectuur.

Vides voor meer ruimtelijkheid

In juli 2020 startten Sander en Saskia met de renovatiewerken. De oude achterbouw werd afgebroken en maakte plaats voor een terras op het zuiden. “De woonoppervlakte werd dus kleiner, maar door twee vides te creëren, ervaren de bewoners toch een ruimtelijk gevoel”, legt architect Sarah Bijttebier uit. Daardoor is het er aangenaam wonen én werken. De favoriete ruimte van het koppel is ongetwijfeld de bureau/speelruimte op de eerste verdieping die in verbinding staat met de leefruimte op het gelijkvloers en zicht biedt op de tuin. De dakramen in het bureau zorgen er bovendien voor dat er licht valt tot in de eetkamer en badkamer.

Baden in het daglicht

Hoe kan er nu licht binnen vallen in de badkamer, horen we je denken. “In de badkamer is er een binnenraam voor extra daglicht”, vertelt Sarah Bijttebier. “Om de privacy te vergroten, hebben we het raam voorzien van kathedraalglas.” Ook in de slaapkamer is er een binnenraam waarlangs het licht via de dakramen in de slaapkamer ook in de traphal terecht komt. “Dat binnenraam hebben we eigenlijk gerecupereerd. Het raam was verkeerd geleverd, maar in plaats van het terug te sturen, hebben we het gered van de container.”

Materialen recupereren

Niet alleen het foutief geleverde raam kreeg een nieuwe functie. Ook de afgebroken gevelstenen werden gerecupereerd om een terras mee aan te leggen. “Op die manier konden we de materialen eerlijk hergebruiken”, zegt Sarah Bijttebier. “We werken graag met eerlijke materialen die laten zien hoe een constructie is opgebouwd. Zo lieten we ook de houten balken in het zicht.” Die zorgen voor karakter én een gezellige sfeer.

Houten accenten en metrotegels

In de leefruimtes zie je veel houten accenten zoals de houten plafondbalken en een vloer van bamboeparket. Een echte blikvanger in deze ruimte is de trap: het zwarte frame contrasteert mooi met de houten treden. Bovendien is de trap volledig op maat gemaakt en combineert ze meerdere functies. Zo is eronder een houten op maat gemaakt bureau voorzien met een platenspeler. Het is een echt muziekhoekje waar Sander en Saskia hun platen tentoonstellen en geregeld een plaatje draaien. Ook in de keuken zijn er houten accenten. Het koppel koos voor een combinatie van fineerhouten en groene keukenkasten met witte metrotegels.

Compact verbouwen

Voor de renovatiewerken was er een duidelijk budget vooropgesteld. “Door compact te verbouwen, hebben we geprobeerd om zo dicht mogelijk bij het vooropgestelde budget te blijven”, zegt architect Sarah Bijttebier. “Maar evident is dat niet. Door enkele ingrepen is het budget gestegen. Zo was er bij het openmaken van de doorgang tussen de keuken en woonkamer een extra stalen balk nodig. En in de balkenstructuur in de vloer en het plafond op de eerste verdieping ontdekten we houtworm, waardoor de balken vervangen moesten worden.”

Bezichtig deze woning tijdens de Renovatiedag!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Transformeer jouw badkamer eenvoudig met de badkameroplossingen van Wedi
Transformeer jouw badkamer eenvoudig met de badkameroplossingen van Wedi

Klussen in de badkamer is een uitdagende taak om uit te voeren. Het is dan ook van groot belang dat je gebruik maakt van kwalitatieve materialen die je...

Lees meer
Op zoek naar een nieuwe badkamer? Ontdek alles wat je moet weten in ons magazine ‘Mijn Badkamer’
Op zoek naar een nieuwe badkamer? Ontdek alles wat je moet weten in ons magazine ‘Mijn Badkamer’

Pas een huis gekocht of gebouwd en op zoek naar tools, tips en inspiratie om je badkamer in te richten volgens jouw wensen? Bestel dan snel ons gratis...

Lees meer
De badkamertrends voor 2023 zijn er! Welke stijl past het best bij jou?
De badkamertrends voor 2023 zijn er! Welke stijl past het best bij jou?

Het nieuwe jaar brengt een nieuwe reeks trends met zich mee voor je badkamer. Facq presenteert zeven verschillende stijlen voor 2023: Boho Chic, Landelijk, ...

Lees meer
Een badkamerrenovatie in amper 14 dagen
Een badkamerrenovatie in amper 14 dagen

De badkamer is technisch de meest complexe ruimte in uw woning. Als u op eigen houtje uw badkamer vernieuwt, doet u er wellicht weken of zelfs maanden...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken