“Al doende leer je enorm veel bij”: koppels uit 'Huis Gemaakt' delen hun verbouwtips

Na wekenlang afbreken, was het vorige week eindelijk tijd om een eerste kamer op te leveren in het tv-programma Huis Gemaakt. Drie koppels wisten daarbij de jury te overtuigen met het ontwerp van hun slaapkamer. Livios sprak met Eline en Younes, Cedric en Anaïs en Emiel en Alexia. “Tijdens een deadlineweekend ben je klussenier van hier tot in Tokio.”

Wat vinden jullie de grootste troef van jullie pand?

Voor Eline en Younes is vooral de tuin een grote meerwaarde. “Het uitzicht op de tuin is echt prachtig”, vindt Eline. “En daarachter ligt ook nog natuurgebied, waar schaapjes lopen.” Voor Younes is het ook een voordeel dat het huis in Beringen een open bebouwing is, en dat er langs beide kanten dus niet tegen de woning aangebouwd kan worden. En de locatie? “Als je een gratis huis kan winnen, moet je daar niet moeilijk over doen.”

Emiel en Alexia vinden het gelijksvloers in Boortmeerbeek de absolute troef. “We hebben het volledig open getrokken en vinden het heel belangrijk dat onze vrienden en familie zich hier welkom voelen”, zegt Alexia. “Hier mag geleefd worden, het mag gerust wat chaotisch zijn.” Het koppel is ook erg tevreden over de ligging. “We zitten in het centrum van Boortmeerbeek maar als je in de zuidgerichte tuin staat, ben je precies op vakantie. Wij wonen nu ook tussen de velden en zijn graag dicht bij de natuur.”

Anaïs en Cedric vielen meteen voor het herenhuis in Antwerpen. “Het heeft veel mooie elementen, zoals de binnendeuren, die we proberen te behouden”, vertelt Anaïs. Het feit dat het een ouder pand is, ziet Cedric zowel als een troef als een moeilijkheid. “Er zat al een visie achter dit huis, en die willen we bewaren. Daarom gaan we alles terug naar de oorspronkelijke staat opwaarderen, maar wel met het comfort van een woning uit 2022.”

Bekijk hier foto's van de drie panden.

Veel mensen kunnen niet doorheen de bestaande situatie van een huis kijken. Zagen jullie meteen het potentieel?

“Ook al leek het misschien niet zo, wij waren wel meteen verkocht”, leggen Alexia en Emiel uit. “We zagen direct die gevel met karakter. Daar gaan we niks aan veranderen. Het huis is ook echt een statement in Boortmeerbeek, iedereen kent het. We vinden het ook leuk dat er al zoveel charme en sfeer aanwezig zijn. Daarom zouden we ook nooit bouwen.”

Voor Eline en Younes leek er op het eerste zicht niet veel werk aan het huis in Beringen. “Ons viel vooral op hoe ruim en mooi het pand was. Het leek ons zelfs bijna kant-en-klaar. Pas op het tweede zicht werd duidelijk wat er allemaal moest gebeuren om het huis up-to-date te krijgen.”

Ook Cedric werd niet afgeschrikt door de staat van het pand in Antwerpen. “Ik ben echt opgegroeid op de werf. Dan leer je al snel doorheen werken te kijken en de waarde van een pand in te schatten.”

Cedric, jij bent dakwerker. Heb je je ervaring in de bouw al veel kunnen toepassen?

“Ik vind dat er heel kritisch en vanonder een vergrootglas naar mij word gekeken omdat ik al in de bouw sta. Maar dakwerken en echt in de bouw werken is iets heel verschillend. Dat is hetzelfde als iemand die de bagage nakijkt en een piloot met mekaar vergelijken. Dit zijn ook twee aparte stielen. Het inrichten en gipsplaten zetten waren voor mij ook nieuw. Maar je hebt natuurlijk wel het voordeel dat je die handigheid hebt.”

Hoe hebben jullie zich voorbereid op de verbouwwerken?

Younes: “We hebben van de partners van het programma opleidingen gekregen. Buiten onze werkuren zijn we gaan oefenen met gipsplaten en met vakmensen meegegaan om praktijkervaring op te doen. Ik heb ook veel bijgeleerd van Didier, en door te kijken en het daarna zelf te proberen. Na een tijdje lukt dat goed. Al doende leer je veel.”

Emiel heeft in zijn tienerjaren nog in de bouw gediend. “Denk maar aan bakstenen aandragen en mortel maken. Ik ben ook al regelmatig bij vrienden gaan helpen bij plafondwerken. Die ervaring en handigheid komen nu wel van pas. Ik heb mijn vader ook overtuigd om zijn kelderuimte vrij te maken om te kunnen oefenen met gipsplaten. Je staat onder veel tijdsdruk, dus het helpt als je op voorhand al geoefend hebt.”

Hoe pakten jullie de verbouwwerken concreet aan? Werden de taken verdeeld?

“Elke ochtend voor we begonnen, bespraken we samen wat er die dag op de planning stond”, vertelt Eline. “We zijn heel snel tot de conclusie gekomen dat het makkelijker en sneller werkt als de mannen samenwerkten en ik met Melanie. Zij deden vooral het harde en zware werk, wij het vuile.” Ook bij Cedric en Anaïs werd er gewerkt met een planning. Eens alle knopen waren doorgehakt, hebben wij heel die ruwbouwfase met ons vier supergoed samengewerkt.”

Nieuw dit seizoen is bouwopzichter Johny: hoe handig was dit voor jullie?

“De beste tip van Johny is dat je alles goed moet plannen en opschrijven”, zegt Younes. “Dat houdt het visueel en overzichtelijk. Door elke afgewerkte taak van de lijst te schrappen, vergeet je niets.” Ook Emiel en Alexia hebben de adviezen van Johny ter harte genomen. “Het ging dan vooral over tips tijdens de werken zelf. Hij gaf goed aan wat belangrijk is.”

Cedric: “Johny heeft heel veel ervaring met de technische kant van de bouw. Ik meer met de praktische. Dus soms zijn er wel technische dingen waar ik niks van weet en dan is het makkelijk om een hulplijn te hebben. Op de zolder wist ik bijvoorbeeld ook niet dat die balk extra verstevigd moest worden totdat de jury de werken gecheckt had.”

Johny deelt elke week een verbouwtip met Livios. Ontdek ze hier allemaal.

Na de afbraakwerken konden jullie aan de slaapkamer beginnen. Hoe is dat verlopen?

“Afwerken is een totaal nieuwe ervaring”, vertelt Alexia. “Ik weet nog dat ik bij de eerste pleisterwerken dacht, moeten we dit in elke kamer doen. Maar je ziet naarmate de kamers evolueren dat ons pleisterwerk beter wordt. Je wordt daar handiger in en dan gaat het allemaal veel sneller.”

“De kamers worden op bepaalde criteria beoordeeld zoals creativiteit en craftmanship”, verduidelijkt Emiel. “We proberen in iedere kamer craftmanship te steken. In de slaapkamer hebben we de gordijnen een beetje weggewerkt met een lager plafond en indirect licht erachter. Dat zijn de zaken die we willen laten zien en die onze stijl domineren.”

Anaïs en Cedric wisten van in het begin dat de afwerkingsfase voor hen de moeilijkste zou zijn. “En dat is ook gebleken in de slaapkamer”, legt Anaïs uit. “Wij hebben onszelf wel een beetje uitgedaagd en twee ruimtes genomen in plaats van een.” Het koppel ging voor een dressing bij de slaapkamer.

Zijn er zaken waaraan jullie zich mispakt hebben? Of die helemaal anders uitvielen dan jullie verwacht hadden?

“Wij zijn twee ongeleide projectielen, en vaak met meerdere dingen tegelijkertijd bezig”, vindt Alexia. “Dat geeft soms wat chaos, maar we kunnen er mee lachen. Ik vind wel dat wij doorzetters zijn. Wij maken weinig fouten en blijven gaan tot we tevreden zijn. Je ziet dat ook aan onze fysiek. We zijn al heel wat kilootjes kwijt.”

“We zaten met deadlines en konden enkel werken in het weekend” vult Emiel aan. “Op zo’n deadlineweekend ben je klussenier van hier tot in Tokio. Je moet zoveel verschillende handelingen doen op korte tijd. Je bent van die acht dagen per kamer bijna zeven dagen bezig met constructiewerken. Je bent nog niet klaar met de vloer of je bent al aan het verven.”

Voor Cedric en Anaïs bleek de keuze voor de twee ruimtes in de slaapkamer riskant. “We hebben veel tijd verloren met het verlijmen van de gipsplaten. We zaten met een breedteverschil van enkele centimeters in de muur boven- en onderaan. Dan kan je dus niet met profielen werken.”

Eline en Younes zijn tevreden over alles wat ze tot nu toe hebben gedaan. “Wat ik wel moeilijk vond toen we op de werf aankwamen die eerste dagen, is al dat materiaal en gereedschap”, zegt Younes. “Toen heb ik uitleg moeten vragen over hoe bepaalde dingen werken. Materiaalkennis was dus wel handig geweest.”

Hebben jullie een gouden tip voor andere verbouwers?

“Informeer je bij mensen in je omgeving die expertise hebben”, raadt Emiel aan. “Je leert niet alleen via filmpjes, maar doet best praktijkervaring op. Communiceer ook goed met je partner. En zorg dat je mensen in de buurt hebt die voor je klaarstaan.” Voor Alexia is humor op de werf belangrijk. “Dat houdt het fijn tijdens die stressy momenten.”

“Ook al hebben wij het niet altijd gedaan, toch is het handig om je materiaal altijd op dezelfde plaats terug te leggen”, vindt Anaïs. “En geef alles een vaste plaats. Je verliest anders zoveel tijd met dingen zoeken.” Voor Cedric is de gouden tip: “Laat je problemen op de werf, neem ze niet mee naar huis. Op de werf kan je al eens een discussie hebben, maar die mag je thuis niet verder blijven zetten.”

Tot slot adviseren Eline en Younes nog om goed uitgerust aan je verbouwproject te starten. “Eens je eraan begint, is er nog maar weinig rust.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Geef jouw ruimte een waterdichte, natuursteenlook met de unieke Mortex pleister!
Geef jouw ruimte een waterdichte, natuursteenlook met de unieke Mortex pleister!

Ben jij toe aan een unieke en authentieke uitstraling in je woning die volledig is afgesteld op jouw stijl? Met de pleister van Mortex kan dit...

Lees meer
S-line® smalle gevelsteen van Vandersanden: lichter voor je budget en het milieu!
S-line® smalle gevelsteen van Vandersanden: lichter voor je budget en het milieu!

Baksteenproducent Vandersanden lanceerde recent de smalle en ecologische gevelsteen S-line®. En daar heeft het familiebedrijf meerdere redenen voor. Want...

Lees meer
(VER)BOUWDAGEN bij Jacobs Binnendeuren
(VER)BOUWDAGEN bij Jacobs Binnendeuren

The most wonderful time of the year voor (ver)bouwers? Juist ja: maart! Traditioneel hét moment om (ver)bouwplannen te maken, de nieuwste trends te...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken