Zo creëer je anno 2022 een persoonlijk interieur

Anno 2022 is er niet één grote trend. Er zijn een aantal grote bewegingen, waardoor er voor ieder wat wils is. Van zachte, eerder neutrale tinten – eventueel met een vleugje pastel – en natuurlijke materialen tot interieurs die barsten van kleur. Ook nieuw is dat we deze tendens in alle ruimtes én tot in de kleinste details van het huis doortrekken.

Geïnspireerd door de natuur

Een eerste grote tendens is de liefde voor natuurlijke materialen en neutrale, rustgevende kleuren. Deze trend sluit aan bij de typisch Belgische stijl van ontwerpers als Axel Vervoordt en Vincent Van Duysen, maar vind je ook terug in de Japanse wabi sabi-filosofie. Die staat voor rust, eenvoud en stilte, maar ook voor de schoonheid van imperfectie en het verweven van tijdloosheid en traditie in een interieur. Als tegengewicht voor de drukke buitenwereld creëer je via deze stijl een cocon waar je helemaal tot rust kan komen. Bovendien kan je deze trend moeiteloos doortrekken in het hele interieur, van de woonkamer over de keuken tot de badkamer.

Natuurlijke materialen

Op vlak van materialen passen vooral natuurlijke materialen – die mooier worden naarmate ze verouderen, zoals hout en natuursteen – bij deze stijl. Wat het hout betreft mag het allemaal wat verfijnder. Zo krijgt de ruimte een chique, elegante uitstraling. Zo kan je in de keuken bijvoorbeeld eucalyptushout gebruiken voor de fronten, omdat dat minder gevoelig is voor verkleuring.

In de badkamer drukken nikkel, koper, goud en grafiet het chroom en zwart wat meer naar de achtergrond. Die luxueus ogende materialen passen perfect bij natuurstenen zoals marmer en cement of donkere houtsoorten zoals walnoot. Ook beton en glas laten zich makkelijk combineren met die natuurlijke materialen.

Neutrale kleuren

Hebben we het over de kleuren, zien we vooral de zogenaamde “nieuwe neutralen” zoals ecru, beige of greige in combinatie met sobere kleuren die refereren aan de natuur zoals aardetinten, groen, taupe of blauw. Wie liever wat meer kleur wil, kan dit palet aanvullen met zachte pasteltinten zoals zandgroen en saharabeige.

Een nieuwe kleur die haar intrede doet in de keuken en badkamer, is groen. Groen brengt visuele rust en ontspanning, en legt onbewust de link met de natuur of met de urban jungle (een veelheid aan planten) die we de laatste jaren in onze interieurs hebben geïntroduceerd.

Let er wel op dat je niet té veel kleuren en materialen gaat combineren. Een opvallende kleur gaat het best samen met een rustige tint, eventueel aangevuld met een contrasterend accent in een ander materiaal.

Rust in je interieur…

In het verlengde van deze zoektocht naar rust, past de tendens om alle onnodige elementen op te bergen of zelfs volledig te “ontspullen”. Door voldoende afgesloten opbergruimte te voorzien, behoud je het overzicht en creëer je rust in je interieur. In de keuken vertaalt zich dat in greeploze keukens, kastdeuren die openen door er zachtjes tegen te drukken of het wegstoppen van dagelijkse keukenapparaten zoals een koffiezet, waterkoker of broodrooster.

Puur esthetisch gezien zorgt een minimalistisch ontwerp – met hogere kasten, lage plinten en een dun werkblad – voor meer visuele rust. Ook doorlopende, symmetrische lijnen brengen rust. Daarnaast investeren steeds meer mensen in kasten op maat voor zogenaamde secondaire ruimtes zoals de berging of de garage. Door op die plekken de opbergruimte te optimaliseren, vermijd je rondslingerende spullen in de rest van de woning.

… en in je hoofd

Anno 2022 is de badkamer geëvolueerd van een puur praktische plek naar een ruimte om je terug te trekken, te ontspannen en helemaal tot rust te komen. Dat doen we steeds vaker door wellness in onze badkamers te brengen. Regendouches zijn enorm populair. Die kan je tegenwoordig ook laten voorzien van een geïntegreerde licht- en geluidsinstallatie. Maar ook een eigen sauna of stoomruimte zijn niet langer weggelegd voor de happy few.

Wie over voldoende ruimte beschikt, kan zelfs een bubbelbad overwegen. Al vind je tegenwoordig ook standaardbaden die je kan laten uitrusten met hydrojets of waterstralers. In combinatie met wat kaarsen, een drankje en een goed boek of meeslepende serie kom je er helemaal tot rust.

Het mag ook speelser

Ook voor wie het allemaal wat feller en speelser mag zijn, kan zich binnen de huidige trends volledig uitleven. Deze tendens mag dan wel haaks staan op de eerder neutrale, zachte tinten, ze kan evengoed rust brengen als je het goed aanpakt. Het draait er vooral om een interieur te kiezen dat goed aansluit bij jouw persoonlijkheid én dat in de hele woning door te trekken.

Combineer

Qua materialen doen tegels in allerlei kleuren en formaten het terug bijzonder goed. Je hoeft je ook niet te beperken tot één soort of kleur, je kan ook combineren. Beperk je weliswaar tot maximaal drie varianten.

Wie het toch liever iets subtieler wil aanpakken, kan kiezen voor witte tegels met gekleurde voegen of voor een ton sur ton-effect. Daarbij kan je bijvoorbeeld stucco en tegels in eenzelfde kleurenpalet met elkaar combineren, zodat er wel een verschil is, maar geen al te groot.

Deze kleurenweelde sluit ook perfect aan bij de retrotrend die teruggrijpt naar de interieurs uit de jaren 1950 en 1960. Combineer je de felle kleuren met een bruter materiaal zoals beton, dan krijg je een meer hedendaags uitziend geheel.

Voor kranen of handgrepen zijn brons, goud, nikkel, koper of grafiet de nieuwkomers. Je kan deze combineren met natuursteen of warme houtsoorten. Voor wie een stap verder durft te gaan, zijn ook grotere oppervlakken in metaallook een optie. In combinatie met hout maak je je keuken of badkamer iets minder hard.

Kortom: wees creatief en mix en match materialen, kleuren en texturen tot een coherent geheel dat perfect bij jouw persoonlijkheid en smaak past.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de...

Lees meer
Inbouwkasten en dressings op maat
Inbouwkasten en dressings op maat

Èggo, dat zijn niet alleen keukens: bij ons vind je ook opbergoplossingen voor het hele huis! Ontdek ons gamma opbergmeubelen en dressings op maat. Wil je...

Lees meer
Een bijkeuken zorgt voor maximaal comfort en orde
Een bijkeuken zorgt voor maximaal comfort en orde

De wasplaats -eindelijk- op orde Je kent ze wel, de traditionele wasplaats waar de wasmachine en droogkast zich bevinden tussen losstaande rekken,...

Lees meer
Wonen als een echte royalty? Het kan met deze stylingtips voor je huis
Wonen als een echte royalty? Het kan met deze stylingtips voor je huis

Jammer genoeg zijn we niet allemaal geboren met blauw bloed. Toch kan ook jij leven als een echte koning of koningin. Benieuwd hoe? Met deze vorstelijke...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken