Brandverzekeringen tot 11% duurder: wat kan je daaraan doen?

De nooit geziene prijsstijgingen van bouwmaterialen en de klimaatverandering maken brandverzekeringen duurder. De premies vergelijken is dan ook belangrijker dan ooit.

Premies brandverzekering stijgen

Een brandverzekering dekt allerlei vormen van schade aan je huis of appartement. Daarvoor betaal je een periodieke premie aan je verzekeraar. Voor de berekening ervan houdt die niet enkel rekening met de waarde van je woning, maar ook met allerlei risico’s – waaronder natuurrampen. De hevige stormen en overstromingen die door het veranderende klimaat almaar vaker voorkomen, duwen de premies dan ook de hoogte in.

Maar dat is niet alles. Het is algemeen bekend dat bouwmaterialen fors duurder geworden zijn door de coronacrisis. De oorlog in Oekraïne en de toegenomen gasprijzen hebben die trend nog versneld. Enerzijds door een gebrek aan grondstoffen, anderzijds omwille van het feit dat de productie van bakstenen, glas, cement, beton en gipsplaat erg energie-intensief is. De toegenomen transportkosten en de loonstijgingen in de sector hebben bovendien een versterkend effect.

ABEX-index als referentie

Wat hebben die stijgende prijzen met jouw brandverzekering te maken? Wel, het bedrag waarvoor jouw woning verzekerd is, is gekoppeld aan de zogeheten ABEX-index. Deze index geeft de ontwikkeling van de bouwprijzen in ons land weer. Een team van experten herberekent die twee keer per jaar: in mei en november (de nieuwe index geldt dan telkens vanaf respectievelijk juli en januari). Zij baseren zich daarvoor op de prijzen van de bouwmaterialen en op de lonen van de bouwvakkers.

Dus, wanneer die prijzen, en dus de ABEX-index, stijgen, heeft dat een invloed op de premie van je brandverzekering. Immers: wanneer je huis door een brand verwoest wordt, moet er voldoende kapitaal zijn om een nieuwe, gelijkaardige woning te kunnen bouwen. De evolutie van de ABEX-index kan je online checken. Eind november kwam die uit op 1.004, en dat is maar liefst 10,8% méér dan een jaar geleden.

Premie jaarlijks aangepast

“Hoewel de herberekening van de index tweemaal per jaar gebeurt, wordt de premie van jouw brandverzekering slechts jaarlijks aangepast”, zegt Peter Wiels, woordvoerder van verzekeringskoepel Assuralia. “Dat gebeurt op de jaarlijkse verlengdatum van je polis, op basis van de meest recente ABEX-index - dus die van januari of die van juli.”

Bovendien kan het zijn dat je verzekeraar ook nog eens zijn tarieven verhoogt. “Voert je verzekeraar boven op die ABEX-aanpassing ook nog een tariefverhoging door, dan moet hij dat wel expliciet vermelden”, merkt Peter Wiels op. “Er staat dan iets als ‘gewijzigd tarief’ of ‘gewijzigde voorwaarden’ op de betalingsuitnodiging die je van hem ontvangt. In dat geval heb je de mogelijkheid om het contract op te zeggen.”

Vergelijk het aanbod

In 2023 verwachten experts een stabilisatie van de vraag en de prijzen, waardoor de groei minder sterk zou zijn. Wie zijn premie in juli aangepast zag, geniet dus nog van de ‘lagere’ premie, waardoor een overschakeling naar een andere polis of verzekeraar op dit moment niet opportuun is.

Gebeurt de volgende premie-aanpassing van jouw brandverzekering in januari 2023, dan loont het wel de moeite om het aanbod van de andere verzekeraars te bekijken. Niet alle verzekeraars voeren boven op de ABEX-aanpassing nog een tariefverhoging door. Vergelijken kan tegenwoordig makkelijk online, via websites zoals Spaargids.be en Verzekeringen.be.

Goed om te weten is dat je nieuwe verzekeraar of je makelaar je huidige contract op het gepaste moment - dat moet drie maanden vóór de vervaldatum - voor jou kan opzeggen. Dat bespaart je een heleboel administratieve rompslomp.

Is een brandverzekering verplicht?

Als eigenaar ben je niet verplicht om een brandverzekering voor je woning af te sluiten. Toch doe je dat maar beter wel, om zo financiële drama’s bij bijvoorbeeld brand, wateroverlast of stormschade te vermijden. Voor huurwoningen geldt er in bepaalde gewesten overigens wél een verplichting. Informeer je dus goed.

Lees ook: Is een brandverzekering verplicht wanneer je huurt?

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer
Isolatiepremie voor daken van 6 euro/m² voor doe-het-zelvers: alle geschikte isolatiematerialen
Isolatiepremie voor daken van 6 euro/m² voor doe-het-zelvers: alle geschikte isolatiematerialen

Is jouw dakisolatie aan vervanging toe? Dan is dit hét moment om deze isolatieklus zélf aan te pakken. Als doe-het-zelver kom je namelijk in aanmerking...

Lees meer
Bespaar op je energieverbruik dankzij duurzame woontechnieken
Bespaar op je energieverbruik dankzij duurzame woontechnieken

Ook geschrokken van je energiefactuur? Vraag je je af hoe je je energiefactuur onder controle kan houden nu de prijzen van gas en stookolie zo fors...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken