Je vloer isoleren? Dit komt erbij kijken

Nu de energieprijzen de pan uitswingen, is besparen op je energiefactuur meer dan welgekomen. Isolatie is in dat geval je beste vriend. Het drukt de stookkosten én verhoogt de energiescore van je woning. Bij renovaties wordt het dak doorgaans geïsoleerd. En soms krijgen de buitenmuren een extra laag. Maar ook vloerisolatie behoort tot de mogelijkheden. Dit komt er bij kijken.

Welke besparing levert vloerisolatie op?

De meeste warmte ontsnapt uit je woning via de ramen, de muren en het dak. Maar ook via de vloer gaat meer gestookte warmte verloren dan je zou denken. Met vloerisolatie bespaar je tot 15% op je energiefactuur. Hoeveel minder je zal moeten stoken, hangt af van de soort vloerisolatie en de dikte van het isolatiemateriaal.

Extra isolatie betekent ook een betere energiescore en dus een hogere waarde van je woning. Vloerisolatie op tussenverdiepingen of bij appartementen werkt bovendien geluiddempend. En het is ook gewoon erg comfortabel. Niemand loopt ’s winters graag op een koude vloer.

Hoe wordt vloerisolatie geïnstalleerd?

Vloerisolatie wordt doorgaans via de kruipruimte onder je woning geïnstalleerd. De aannemer bevestigt het isolatiemateriaal in dat geval tegen het plafond van de kruipkelder. Daarvoor moet de kruipkelder wel minstens 40 centimeter hoog zijn. Is de kruipruimte niet hoog genoeg, dan kan je eventueel de bodem van de kruipkelder isoleren. Als is het rendement van dergelijke bodemisolatie eerder beperkt.

Is je woning niet uitgerust met een kruipruimte of kelder? Dan moet je de vloerisolatie langs boven aanbrengen. Het is in dat geval nodig om de hele vloer uit te breken en daarna nieuwe vloerbedekking te voorzien. Houd er rekening mee dat vloerisolatie ruimte vergt. Mogelijk komt de vloer na de installatie van vloerisolatie enkele centimeters hoger te liggen. Dat hangt af van de isolatiedikte en van hoeveel bouwmateriaal je onder de vloer je kan wegnemen. Een opgehoogde vloer is niet ideaal, want je verliest zo leefruimte en de deuren moeten aangepast worden. Een dure klus dus. Bereken daarom vooraf zeker hoeveel ruimte de isolatie precies zal innemen om een verhoogde vloer te vermijden.

De meest gebruikte isolatiematerialen voor vloerisolatie zijn EPS, XPS, PUR, PIR en minerale wol.

Kan je vloerisolatie combineren met vloerverwarming?

Wanneer je beslist om de vloer te isoleren, is het een goed idee om meteen ook vloerverwarming te installeren. De vloerverwarming komt dan net onder de nieuwe vloerbedekking, als je isoleert via de bovenzijde, of bovenop de isolatielaag, wanneer je vloerisolatie aanbrengt vanuit de kruipruimte.

Wil je vloerverwarming én vloerisolatie plaatsen bij een renovatieproject? Dan moet je opnieuw rekening houden met de opbouwhoogte. Er is namelijk behoorlijkwel wat ruimte nodig om het vloerverwarmingssysteem en de isolatielaag te installeren.

Hoeveel kost vloerisolatie?

Hoeveel je betaalt voor de vloerisolatie, hangt van heel wat factoren af. Er is natuurlijk de te isoleren oppervlakte, maar ook het isolatiemateriaal, de dikte van de vloerisolatie en obstakels tijdens de werken bepalen de prijs. Elke aannemer hanteert bovendien andere tarieven en voorrijkosten.

De isolatiematerialen zelf kosten doorgaans tussen de 20 en 40 euro per m². Wanneer je de kruipruimte kan isoleren, dan ben je het goedkoopst uit. Reken dan op 30 tot 50 euro per m² voor het project. Moet de bovenkant van de vloer geïsoleerd worden omdat er geen kruipruimte is, dan betaal je tot drie keer zoveel. Kies je voor vloerverwarming? Dan wordt het renovatieproject een stuk duurder.

Kan je een premie aanvragen voor vloerisolatie?

Gelukkig kan je de kosten van vloerisolatie enigszins drukken met premies. In Vlaanderen kan je aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie wanneer je vloerisolatie installeert. In woningen ouder dan tien jaar worden de werken bovendien uitgevoerd tegen een verlaagd btw-tarief van zes procent. Om aanspraak te maken op de premie, moet het isolatiemateriaal wel een bepaalde minimumdikte hebben. Hoe dik de isolatielaag moet zijn, hangt af van het isolatiemateriaal en of het om een nieuwbouwwoning of een renovatieproject gaat.

Behoor je tot de laagste inkomenscategorie? Dan krijg je 50% van je factuur terugbetaald, met een maximum van 6.000 euro. Personen uit de middelste inkomenscategorie krijgen 35% van de factuur terug, tot maximaal 1.050 euro. Wie onder de hoogste inkomenscategorie valt krijgt 40% terugbetaald, maar enkel voor het isolatiegedeelte van de factuur en niet voor de vloer zelf. Er geldt een maximum van 6 euro per m².

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Isoleren, da’s investeren in meer comfort, een lager energieverbruik en een hogere woningwaarde
Isoleren, da’s investeren in meer comfort, een lager energieverbruik en een hogere woningwaarde

Met de hoge energieprijzen hebben we meer dan ooit beseft dat een energiezuinige woning een echte meerwaarde is. Want hoe beter je woning geïsoleerd is,...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
Correct isoleren dankzij de praktische isolatiegids
Correct isoleren dankzij de praktische isolatiegids

Een goed geïsoleerde woning bespaart je van verrassingen op je energiefactuur, tenminste als je isoleert volgens de regels van de kunst. Goed isoleren is...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken