Wat is de levensduur van je zonnepanelen en omvormer? En moet je ze vervangen?

De vraag naar zonnepanelen blijft groeien. Maar wat is de levensduur van zonnepanelen? Hoelang blijven de omvormer en andere elementen dienstdoen? Hoe kun je rendementsverlies detecteren? En moet je de panelen dan meteen vervangen? Livios vroeg het aan Alex Polfliet van Zero Emission Solutions, een studie- en consultancybureau voor duurzame energie en energie-efficiëntie.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

“We moeten een onderscheid maken tussen de levensduur van de zonnepanelen en die van de PV-installatie”, legt Alex uit. Een PV-installatie of fotovoltaïsche zonnestroominstallatie zet het zonlicht dat de zonnepanelen opvangen om in elektriciteit. “De panelen kunnen lang meegaan. De oudste nog werkende zonnepanelen dateren van de jaren ’60. Maar oude panelen worden stelselmatig vervangen omdat nieuwe panelen veel meer stroom genereren op dezelfde oppervlakte. Een omvormer gaat daarentegen maar tien tot vijftien jaar mee. Doorgaans gaan we uit van een levensduur van dertig jaar voor een PV-installatie, maar schrijf je ze boekhoudkundig af op twintig jaar.”

Rendementsverlies: moeilijk zelf te detecteren

Zoals bij alle toestellen treedt er ook bij een PV-installatie na verloop van tijd rendementsverlies op. “Dat zou je alleen kunnen meten door regelmatig een test te doen bij identieke lichtinstraling. Maar dat is praktisch niet uitvoerbaar. We gaan er tegenwoordig vanuit dat er gemiddeld elk jaar een rendementsverlies is van 0,3%. Maar als de zon veel meer schijnt – zoals dit jaar – merk je helemaal niets van die achteruitgang. Als je panelen echt vuil zijn, of er groeit mos op, dan is er natuurlijk wel sprake van duidelijke degressie. Dan moet je ze reinigen.”

Levensduur omvormer, draagstructuur en kabels

Niet alleen de zonnepanelen verliezen na verloop van tijd rendement. “Een omvormer gaat tien tot vijftien jaar mee. De fabrikanten geven vijf of tien jaar garantie, maar dat wil niet zeggen dat je ze na die termijn moet vervangen. Te veel mensen denken dat, maar zo werkt het niet. Als je een auto koopt krijg je ook maar vijf jaar garantie, maar dat wil niet zeggen dat die wagen het zesde jaar de geest geeft. De aluminium draagstructuur en dakhaken zijn roestvrij en kunnen dus vele tientallen jaren dienst doen. De kabels zijn onderhevig aan erosie door zon en water en zullen na twintig jaar hun beste tijd hebben gehad.”

Lees ook: Zonne- of warmtepompboiler: wat verdien je het snelste terug?

Zonnepanelen vervangen?

Volgens Alex Polfliet hoef je niet te snel nieuwe zonnepanelen plaatsen voor meer rendement. “Het kan gek klinken, maar een installatie van dertien jaar oud kan je beter nog zeven jaar laten liggen, want daarvoor krijg je nog groenestroomcertificaten van 450 euro per MWh. Maar een installatie van 2015 vervang je wellicht beter sneller, om meer stroom uit je dak te halen. Ook die installatie van 2015 moet zich intussen al terugverdiend hebben.

Tip: leg nieuwe panelen op je beste dakflank – zuidelijk gericht – en verplaats de oude panelen naar een dak dat je normaliter niet zou gebruiken. Ja, zelfs als dat noordelijk georiënteerd is. Dat kost je amper iets en brengt toch weer extra stroom op.” Goed om te weten, tot slot, is dat je geen premies krijgt als je oude zonnepanelen of andere delen van je PV-installaties vervangt. Voor een nieuwe installatie van zonnepanelen geldt er wel een premie van maximum 750 euro.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • De werking van een warmtepomp: hoe zit dat juist?
  De werking van een warmtepomp: hoe zit dat juist?

  Ben je van plan om een warmtepomp in je woning te laten installeren, maar weet je niet hoe zo’n pomp juist werkt? Dan ben je hier aan het goede adres. De...

  Lees meer
 • Waar vind ik de juiste hulpmiddelen om warmteverliezen, terugverdientijd en subsidies te berekenen?
  Waar vind ik de juiste hulpmiddelen om warmteverliezen, terugverdientijd en subsidies te berekenen?

  Desco lanceert online berekeningstools Handige hulpmiddelen om warmteverliezen, terugverdientijd en subsidies te berekenen Kwaliteitsproducten is één, een ...

  Lees meer
 • Bespaar tot 1.235 euro op je energiefactuur met een warmtepompboiler
  Bespaar tot 1.235 euro op je energiefactuur met een warmtepompboiler

  Aangezien een warmtepompboiler tot 75% minder energie verbruikt dan een klassieke elektrische boiler, kan je met een warmtepompboiler je sanitair warm...

  Lees meer
 • Overstappen op propaan? Ontdek alle voordelen
  Overstappen op propaan? Ontdek alle voordelen

  Door de energietransitie en de uitfasering van mazout zijn we genoodzaakt alternatieven te zoeken voor stookolie en andere fossiele brandstoffen....

  Lees meer