Binnenkijken in stadstuin: de Provence in hartje Antwerpen

De eigenaar van deze woning in hartje Antwerpen droomde van een stadstuin met Provence-allures. Dankzij de slimme aanpak van tuinaannemer Jeamie Hendrickx is die droom nu werkelijkheid! Zo kregen eigenaars Michael en Sam hun groene plekje om te verademen, een stukje Frankrijk in Antwerpen.

“Ik woon in een bruisende stad, maar in mijn tuin kom ik helemaal tot rust”, vertelt eigenaar Michael Zanders tevreden. Tuinaannemer Jeamie Hendrickx kreeg carte blanche voor het ontwerp van deze stadstuin. “Ik moest enkel rekening houden met de kernwoorden ‘Provence, onderhouds- en budgetvriendelijk’. Hij wou zijn favoriete vakantieplek, waar hij altijd tot rust komt, ook midden in Antwerpen kunnen ervaren”, concludeert Hendrickx.

De Provence in eigen tuin

Jeamie Hendrickx heeft de tuin ontworpen en zelf aangelegd samen met zijn collega in dienst Bart de Cnodder. “Vroeger bestond de tuin enkel uit een dor gazon met een vijgenboom achteraan in de tuin en een Campsis (in de volksmond Trompetbloem of Trompetklimmer genoemd) die tegen de muur staat. Die plant had hij geërfd van zijn grootvader”, weet tuinarchitect Hendrickx te vertellen. De tuin is 75m2 groot en bevindt zich bovenop een ondergrondse parkeerplaats waardoor boom- en plantensoorten die zich diep wortelen, uitgesloten zijn. “We hebben daardoor maar een maximale diepte van 40 à 45 cm. Daar moesten we uiteraard enorm veel rekening mee houden”, zegt de tuinaannemer. 

Speling met zon en schaduw

Daarnaast is deze stadstuin noordelijk georiënteerd. Wat zorgde voor nog een andere uitdaging. “De eigenaars wilden graag een zonneterras. Dus moest ik extra ruimte voorzien, zodat ze ten volle van de zon kunnen genieten. Hoe dichter tegen de woning, hoe meer rekening ik moest houden met de beplanting en de hoeveelheid schaduw die er in het voor- en vooral najaar aanwezig is”, vertelt Jeamie. 

Zuiders vakantiegevoel

“In dit ontwerp heb ik gekozen voor lichte, crèmekleurige tinten gecombineerd met cortenstaal en hout. Dit om een happy gevoel en een gevoel van rust te creëren in de tuin.”

Jeamie houdt zich aan zijn visie: “je hoeft niet met de meest ingewikkelde maatwerken of de laatste hoogtechnologische snufjes te werken om een mooie tuin te creëren. Mijn sterkte ligt bij de fijne afwerking, mijn aandacht voor duurzaamheid en het creëren van een zuiders vakantiegevoel zonder dat het kitsch wordt. Door er leuke verlichting in te verwerken, kan je zowel overdag als ‘s avonds genieten van de tuin. Want wie wil er nu niet ‘s avonds lekker borrelen op een heerlijke zomeravond”, voegt Jeamie er nog aan toe.

Toekomstperspectief: een klimaatrobuuste stadstuin

De tuinarchitect heeft in zijn ontwerp, met het oog op de toekomst en naast het feit dat de tuin op een ondergrondse parking gelegen is, rekening gehouden met het veranderende klimaat. “Quercus ilex, beter gekend als de steeneik, is mijn favoriet. Dat is een absolute topper om mee te nemen naar het klimaat van 2030, deze plant is zowel te gebruiken in boomvorm als in haagvorm en is bestand tegen lange, droge periodes. Dat zal in de toekomst steeds vaker voorkomen.” Er was enkel een probleem. De bomen over het huis naar de tuin laten tillen, was geen optie. Dus grote, zware meerstammigen hebben een moeizaam traject via de woning afgelegd. De werken hebben in totaal 2,5 week geduurd.

“Voor de rest steken er nog wel wat van mijn favorieten tussen, zoals de schijnhulst die zijn heerlijk ruikende bloemen subtiel prijsgeeft in het najaar. De hybride lavendelstruik, de Afrikaanse lelie en de trompetbloem samen met de blauwe regen bepalen het karakter van de tuin en geven dat Provence-gevoel waar de klant naar op zoek was. En ja, als je het zuiden zegt, mag een vijgenboom zeker niet ontbreken. Het zijn stuk voor stuk duurzame planten die bestand zijn tegen een droger klimaat en bovendien onderhoudsvriendelijk zijn.”

Weetje: Het ontwerp van deze zuiderse stadstuin heeft de Vlaamse Tuinaannemersprijs in 2020 gewonnen.

Met dank aan: Tuinaannemer.be en tuinarchitect Jeamie Hendrickx

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”

Toen Carmen en haar man een jaar in hun nieuwbouw in Heule woonden, was het tijd om de tuin en het zwembad onder handen te nemen. Een onderhoudsvriendelijk ...

Lees meer
Je tuin of terras aanleggen? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Tuin&Terras’
Je tuin of terras aanleggen? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Tuin&Terras’

Bij een bouw- of renovatieproject staat de aanleg van een tuin meestal niet bovenaan het prioriteitenlijstje. Toch is de tuin een belangrijk onderdeel van...

Lees meer
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert

Bij het onderhoud van je tuin komt heel wat kijken. Ook de aanleg van een nieuwe tuin vraagt kennis van zaken. En heb je al gedacht aan een omheining,...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken