Je woning verkopen? Deze 10 documenten heb je nodig

Wil je je woning verkopen? Dan zal je enkele documenten moeten verzamelen om kopers de nodige informatie te bezorgen. Zo is sinds kort het asbestattest verplicht voor de verkoop van bepaalde panden. We lijsten de 10 noodzakelijke documenten voor je op, met dank aan de infofiche die Notaris.be recent heeft bijgewerkt.

1. De eigendomstitel of notariële aankoopakte

Dit document is het wettelijke bewijs dat jij als verkoper destijds de woning hebt gekocht en dus bezit. Normaal gezien heb je bij de aankoop een kopie van deze akte meegekregen. Ben je dit document verloren? Ga dan langs bij je notaris. Heb je je huis na 1 januari 2015 gekocht? Dan kun je via Notaris.be je aankoopakte terugvinden, onder ‘Mijn notariële akten’. In geval van een erfenis heb je ook de fiscale aangifte van nalatenschap en een akte of attest van erfopvolging nodig.

2. Het energieprestatiecertificaat (epc)

Dit document bezorgt de koper meer informatie over de energiezuinigheid van het huis. Kijk wel goed na of je geen verouderd epc hebt. Sinds 1 januari 2022 mag je bij een verkoop alleen nog epc’s hanteren die gebruikmaken van energielabels, naast een energiescore. Deze epc’s worden sinds 2019 opgemaakt. Heb je nog een oud model? Neem dan contact op met een energiedeskundige om een nieuw epc op te stellen.

3. Stedenbouwkundige inlichtingen

Dit zijn de nodige stedenbouwkundige vergunningen en attesten. Die heb je mogelijk al in bezit. Is dat niet het geval? Stap hiervoor dan naar je gemeente of notaris.

4. Het bodemattest

Het bodemattest vermeldt alle relevante gegevens die de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) over de grond kent. Dit document informeert de koper van een grond over de bodemkwaliteit en het risico op vervuiling van de grond. Er zijn verschillende manieren om dit attest aan te vragen, mocht je er nog niet over beschikken.

5. Het attest van de elektrische keuring

Dit document moet je hebben als de elektrische installatie eerder werd geplaatst dan 1 oktober 1981. Je kunt je huis wel al verkopen wanneer de keuring nog niet in orde is. Dan heeft de koper één jaar de tijd om de nodige verbeteringen aan te brengen en een herkeuring te laten uitvoeren.

6. Het keuringscertificaat stookolietank

Het is aan te raden om voor de verkoop je stookolietank te laten keuren zodat er geen discussies zijn met de koper. Als dat niet gebeurt, is het belangrijk dat je dat met de kandidaat-kopers bespreekt.

7. Het postinterventiedossier

Zijn er sinds 1 mei 2001 werken uitgevoerd in de woning? Dan heb je een inventaris en beschrijving nodig van alle werken die sinds deze datum zijn uitgevoerd. Die hou je bij in het postinterventiedossier.

8. Documenten over de huur

Woont er momenteel een huurder in je huis? Dan heeft de koper de huurovereenkomst, de plaatsbeschrijving en het attest van storting van de huurwaarborg nodig.

9. Gegevens over de mede-eigendom

Gaat het om de verkoop van een appartement? Dan heb je de basisakte en het reglement van mede-eigendom, het proces-verbaal van de (laatste drie) algemene vergadering(en) en de afrekening van de lasten (werkkapitaal, reservekapitaal) nodig. Bij een verkoop wordt dit allemaal door de notaris opgevraagd, die zich hiervoor bij de syndicus informeert.

10. Asbestattest

Sinds 23 november 2022 is een asbestattest verplicht voor de verkoop van alle panden waarvan de bouw dateert van voor 2001. Wie zijn woning van voor die periode verkoopt, neemt best tijdig contact op met een gecertificeerd asbestdeskundige om dit attest aan te vragen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Onafhankelijk bouw- en verbouwadvies voor particulieren
Onafhankelijk bouw- en verbouwadvies voor particulieren

Jouw droomhuis? Begin met bouwadvies!

Lees meer
Wat is het verschil tussen een ventilatiesysteem C en D?
Wat is het verschil tussen een ventilatiesysteem C en D?

Minimaal en gecontroleerd ventileren is meer dan vensters en deuren openzetten. Een gecontroleerde ventilatie zorgt voor het evenwicht tussen voldoende en...

Lees meer
Isolatiepremie voor daken van 6 euro/m² voor doe-het-zelvers: alle geschikte isolatiematerialen
Isolatiepremie voor daken van 6 euro/m² voor doe-het-zelvers: alle geschikte isolatiematerialen

Is jouw dakisolatie aan vervanging toe? Dan is dit hét moment om deze isolatieklus zélf aan te pakken. Als doe-het-zelver kom je namelijk in aanmerking...

Lees meer
SOS energiefactuur?  Met een warmtepompboiler natuurlijk!
SOS energiefactuur? Met een warmtepompboiler natuurlijk!

Nog al te vaak wordt een defecte of verkalkte – en daardoor energieverslindende – boiler vervangen door een nieuw exemplaar op aardgas, stookolie of...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken