EPC verplicht bij (ver)koop?

Bij de aankoop, verkoop of (ver)huur van een woning spelen energieprestaties een steeds belangrijkere rol. Daarom is elke verkoper of verhuurder verplicht om een energieprestatiecertificaat (EPC) voor te leggen aan een koper of huurder. Zo’n EPC maakt deel uit van de woningpas en geeft weer hoe energiezuinig een woning is. Een belangrijk document, want door een goed geïsoleerde, energiezuinige woning te kopen, sluit je hoge energiefacturen uit.

Wanneer heb je een EPC nodig?

Als je een woning, appartement of studio wil verkopen of verhuren, moet je over een EPC beschikken. Sinds januari 2019 is het EPC vernieuwd. Als je nog een geldig EPC van voor 1 januari 2019 hebt, ben je niet verplicht om een nieuw EPC te laten opmaken voor verkoop of verhuur. Het kan toch interessant zijn om het nieuwe EPC aan te vragen als je intussen renovatiewerken liet uitvoeren, of als je van plan bent om te renoveren. Het EPC geeft je namelijk een goed beeld op de energiezuinigheid van je woning en de punten waar je kan verbeteren.

Welke informatie staat er op een EPC?

Een score van A+ tot F duidt aan hoe energiezuinig de woning is. A+ is uitstekend, F is ondermaats, vergelijkbaar met het label van elektrische toestellen. Het resultaat wordt ook nog eens op een kleurenbalk aangeduid: groen is energiezuinig en rood energieverslindend.

De huidige staat van de woning wordt onderverdeeld in de energiezuinigheid van individuele onderdelen van de woning, zoals het dak, de muren, de vensters, beglazing, deuren en vloeren.

Daarnaast krijg je heel wat aanbevelingen om het label van de woning te verbeteren. Voor eengezinswoningen staat er zelfs een kostenraming bij om je woning energiezuiniger te maken.

Wie stelt een EPC op?

Een energiedeskundige type A. Dit gebeurt nadat de energieprestaties vastgesteld zijn tijdens een technische controle. Op zoek naar een deskundige? Een onderzoek houdt onder meer een inspectie van het dak, de muren, de vloer, de ramen, het isolatiemateriaal en de verwarmingsinstallatie in. Ook het bouwjaar en de oriëntatie spelen een rol. Je kan met deze handige tool ook zelf je EPC berekenen.

Zelf aan de slag

Ondanks het EPC loont het de moeite om als potentiële koper of huurder de woning aan een grondige energieanalyse te onderwerpen. Een aantal elementen waar je zeker op moet letten:

  • Vraag de recentste stookolie-, gas- en elektriciteitsfacturen op bij de verkoper of verhuurder. Hierbij is het wel belangrijk om te weten of de bewoner veel thuis was, want dat bepaalt natuurlijk ook in sterke mate de energiefactuur.
  • Probeer na te gaan of de woning goed geïsoleerd is. Vraag eventueel de plannen en de bouwaanvraag met isolatieberekening op, al vormt dit zeker geen garantie. Ga ook na of het dak (goed) geïsoleerd is. Ga na of je nergens schimmel en condensatievlekken ziet. Die kunnen wijzen op koudebruggen die nefast zijn voor de isolatiewaarde van de woning.
  • Bij koud weer kom je ook al veel te weten door de ramen en de muur eens aan te raken. Als die erg koud aanvoelen, is dat een teken dat het een gewone dubbele beglazing betreft en dat de muren niet zo goed geïsoleerd zijn.
  • Ga na of de woning over een energiezuinige cv-ketel beschikt. Voor aardgasketels is het belangrijk dat de ketel over een HR Top- of HR+-label beschikt. Voor stookolieketels bieden het Optimaz- en het Optimaz elite-label een garantie voor een hoog rendement.
  • Elektriciteit: Wanneer je ook apparaten overkoopt (koelkast, oven,...), vraag dan het energielabel van deze apparaten op.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur

De druk is van de ketel. Sinds de hoge piek van vorig jaar, zijn de energieprijzen dit jaar aan het dalen. Desalniettemin is het nog steeds raadzaam om zo...

Lees meer
Je cv-ketel vervangen door een warmtepomp? Check of jouw woning geschikt is!
Je cv-ketel vervangen door een warmtepomp? Check of jouw woning geschikt is!

Met een warmtepomp kan je op een duurzame manier je woning verwarmen, koelen en van sanitair warm water voorzien. Maar is jouw woning wel geschikt voor een ...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken