Energiezuinig of comfortabel wonen? Dit verkiezen Belgen

Wat verkies jij? Een duurzame woning die misschien niet zo mooi is of een woning waarbij esthetiek bovenaan staat? Onderzoeksbureau iVOX voerde een onderzoek uit naar aanleiding van Batibouw 2023. Daaruit blijkt dat 51% van de Belgen een energiezuinige woning belangrijker vindt. Ook al ziet die er niet uit zoals we zouden willen.

Wooncomfort versus energiezuinige woning 

Tijdens de voorbije covid-jaren lag de focus voornamelijk op wooncomfort en het optimaliseren van de woonruimte. De vier muren waartussen we werkten, leefden, ontspanden, … bekeken we plotseling op een andere manier. Waardoor heel wat mensen aan het klussen geslagen zijn. Door de energiecrisis en stijgende inflatie namen we onze woningen afgelopen jaar weer op een ander gebied onder de loep. Namelijk die van de duurzaamheid en energiezuinigheid. 

Die shift blijkt uit het recente onderzoek van iVOX*. De helft van de Belgen (51%) geeft aan dat ze liever een duurzame, energiezuinige woning hebben, die er niet helemaal uitziet zoals ze willen. Dan eentje die er prachtig uitziet, maar niet zo energiezuinig en duurzaam is.

Meer dan 1 op 5 wil investeren in zonnepanelen

2023 is meer dan ooit het jaar van de energie-efficiënte bouw en renovatie. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 2 op de 5 woningeigenaren (40%) concrete plannen hebben voor het verhogen van de energie-efficiëntie van hun woning. Meer dan een vijfde (23%) is van plan te investeren in zonnepanelen en om hun isolatie te verbeteren (22%). 1 op de 10 noemt ook plannen voor het overschakelen op een energiezuinige verwarmingsmethode (13%) en het vernieuwen van hun elektriciteit (8%). 6% haalt plannen aan voor het investeren in energiezuinig verlichting en domotica.

Waarom nog geen energiezuinige woning?

Onderzoeksbureau iVOX vroeg bij de respondenten ook naar de belangrijkste belemmeringen om niet over te gaan tot een energetische renovatie.

De top drie in cijfers:

  1. 49% geeft het gebrek aan budget als reden aan.
  2. 47% geeft aan dat de materiaalprijzen te hard gestegen zijn.
  3. 28% heeft geen zin in het ongemak dat gekoppeld is aan werken in huis.

Daarnaast vindt de Belg nog niet altijd de weg naar premies. Driekwart van de Belgen voelt zich onvoldoende geïnformeerd over de verschillende premies. Van degenen die bouw- en/of renovatieplannen hebben voor het komende jaar, zeggen bijna 7 op de 10 matig tot slecht geïnformeerd te zijn over de bestaande premies.

Wil jij van je woning een energiezuinige woning maken? Lees dan deze artikels:

Raadpleeg de Livios toolbox ‘Premies en subsidies’ om te weten op welke premies je recht hebt.

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Batibouw tussen 30 januari en 6 februari bij 1.000 Belgen, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.

 

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden

Op zoek naar de ideale steen voor je gevel of oprit? Met de textuurgenerator van Vandersanden kan je eenvoudig realistische texturen maken voor een...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken