Je oprit aanleggen? Dit is de prijs

Wil jij graag je oprit aanleggen maar weet je niet goed op welke prijs je moet rekenen of waar je moet beginnen? We staken ons licht op bij verschillende bedrijven voor een overzicht van de prijs van diverse materialen en de plaatsingskosten. 

Betontegels: 50 tot 70 euro/m²

Tegels met een XL-model, het is al een trend voor terrassen. Steeds meer mensen trekken die trend door naar hun oprit. Megategels uit beton zorgen ervoor dat jouw oprit rust en ruimte uitstraalt. Voor inritten kies je best een tegel met een dikte van 8cm voor een optimale stevigheid. De richtprijs van zo’n megategel om je oprit mee aan te leggen is 50 tot 70 euro/m2, afhankelijk van welke grootte je kiest. Dit zijn prijzen exclusief de kosten van het transport, het onderhoud en de btw. Voor de plaatsing van de betontegels inclusief stabilisé, mag je rekenen op gemiddeld 25 euro/m2.

Betonklinkers: 30 tot 40 euro/m²

Klinkers zijn nog steeds erg in trek als materiaal voor een oprit. Ze zorgen voor een stijlvolle en duurzame verharding. Er bestaan allerlei soorten klinkers. Ze kunnen verschillen op vlak van kleur, oppervlaktestructuren en formaten, keuze genoeg dus! Net zoals betontegels zijn betonklinkers zeer sterk en slijtvast. De richtprijs ligt tussen 30 en 40 euro/m2, afhankelijk van welke kleur, structuur of formaat je kiest. Ook deze prijzen zijn zonder de kosten van het transport, onderhoud en btw. Voor de plaatsing van betonklinkers inclusief stabilisé, betaal je een prijs van ongeveer 16 euro/m2.

Tip: Denk ook eens aan grasbetontegels, ook wel grasdallen genoemd, als materiaal voor je oprit. Zo bevorder je de waterdoorlatendheid.

Grindmatten: 15,50 tot 18,10 euro/m²

Enerzijds is het goed de waterinfiltratie te bevorderen door met waterdoorlatende materialen te werken op je oprit. Anderzijds is het niet fijn als het te drassig wordt. Daarbij bieden grindmatten een oplossing. Voor een grindmat betaal je 15,50 euro per vierkante meter. Dat is de prijs van grindmatten gemaakt van gerecycleerd polypropeen, die grijs zijn van kleur. Dat is de populairste keuze. Ga je voor een witte grindmat, dan mag je 18,10 euro per vierkante meter tellen. De prijs van het grind zelf kan sterk variëren.  Voor basisgrindsoorten kan je rekenen op 30 tot 35 euro per ton. Voor witte siergrinden loopt de prijs op tot 240 euro per ton.

Kleiklinkers: 35 tot 70 euro/m²

Kleiklinkers zijn heel geschikt om je oprit mee aan te leggen. De kleuren zijn blijvend en je kan er veel kanten mee uit. Zo zijn er verschillende formaten en zijn ze in allerhande natuurlijke kleurschakeringen beschikbaar. Kleiklinkers hebben een lange levensduur, tot met gemak 125 jaar! Ze zijn dan ook opgewassen tegen extreme temperaturen, slijtage en eventuele agressieve stoffen. Bij de aankoop van kleiklinkers betaal je tussen de 35 en 70 euro/m2, afhankelijk van welke soort je wil. Laat je de plaatsing het liefst aan een professional over? Dat kost je tussen de 20 en 45 euro/m2. Ontdek hieronder waarom die prijs voor de plaatsing zo kan verschillen.

Prijs voor aanleggen oprit

De prijs voor het aanleggen van je oprit hangt af van de ervaring van de plaatser. Een ervaren persoon zal een hogere prijs vragen dan een beginner. Het legpatroon bepaalt mee de prijs, daar geldt: hoe complexer, hoe duurder. Als laatste telt ook de grootte van de klus mee. Hoe meer vierkante meter, hoe goedkoper de prijs in verhouding zal zijn. Je kan er natuurlijk altijd voor kiezen om je oprit zelf aan te leggen. Ontdek hoe dat moet in deze vier stappen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden

Op zoek naar de ideale steen voor je gevel of oprit? Met de textuurgenerator van Vandersanden kan je eenvoudig realistische texturen maken voor een...

Lees meer
Je terras of oprit aanpakken? Aquaplan heeft alle oplossingen in huis
Je terras of oprit aanpakken? Aquaplan heeft alle oplossingen in huis

Je terras of oprit zomerklaar maken is een klusje waar je vaak tegenop ziet, maar tegelijkertijd ook heel veel energie van krijgt. Wanneer je vaker buiten...

Lees meer
De eenvoudigste oplossing voor een efficiënte waterinfiltratie? Passaqua!
De eenvoudigste oplossing voor een efficiënte waterinfiltratie? Passaqua!

Wist je dat 14,4% van de Vlaamse bodem verhard is en dat dat aandeel blijft stijgen? Helaas kan het regenwater zo moeilijker insijpelen in de bodem,...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken