Een nieuwbouwwoning voor 300.000 euro: kan dat nog? Expert geeft advies

Bouwen is een flinke investering. Daarom heerst bij velen de opvatting dat enkel een renovatieproject binnen het budget past. Maar is dat zo? We vroegen aan Pieter Devos, commercieel directeur van bouwfirma Dewaele, of je een nieuwbouwwoning kan zetten voor de prijs van 300.000 euro, nadat je de bouwgrond gekocht hebt.

Ontwerp heeft grootste invloed op de prijs

Hoeveel een nieuwbouwproject zal kosten, hangt vooral af van het ontwerp. “Men denkt heel vaak dat de prijs van een nieuwbouwwoning bepaald wordt door de gebruikte bouwmaterialen, de grootte van de woning en de aannemers”, steekt Devos van wal. “De grootste besparing zit hem echter in het ontwerp.” De prijs van een nieuwbouwwoning wordt dus in grote mate vastgelegd door de architect, vanaf de eerste potloodlijn.

Het is daarom van groot belang om contact op te nemen met een expert vooraleer je de bouwvergunning aanvraagt. “Zonder veel te veranderen aan het karakter van de woning, kan je de prijs van een nieuwbouwwoning flink naar beneden halen”, klinkt het bij Devos. “Optimaliseer bijvoorbeeld de overspanning van de ruimtes, laat onnodige hoeken, kantjes en fantasietjes achterwege en beperk schuiframen en draaikipramen waar je kan.”

Verder is een goed stuk bouwgrond ook van essentieel belang. “Ik raad iedereen die bouwgrond wil kopen aan om vooraf een grondonderzoek te laten uitvoeren”, tipt Devos. “Dat is jammer genoeg geen wettelijke verplichting. Waardoor iedereen zomaar een stuk grond te koop kan aanbieden zonder informatie te verschaffen over de draagkracht van het perceel.” Koop je een perceel met een lage draagkracht of een sterk hellend terrein, dan heeft dat een grote invloed op het ontwerp van de woning en dus ook op de prijs. “Dergelijke stukken bouwgrond vereisen mogelijk paalfunderingen of moeten afgevlakt worden, waar al snel een prijskaartje van 20.000 euro aan hangt.”

Lees ook: Dit is de prijs van een stabiliteitsstudie.

De prijs van een nieuwbouwwoning bepaal je ook zelf

Naast de architect heb je natuurlijk ook zelf een grote invloed op de prijs van je nieuwbouwproject. “Er zijn universele kosten bij het bouwen van een woning, zoals een ventilatiesysteem en een elektrische installatie”, vertelt Devos. “Ook wat verwarming betreft heb je nog weinig keuze. Warmtepompen zijn de norm en er zitten wel prijsverschillen tussen de verschillende merken, maar erg groot zijn die niet.”

Maar toch heb je ook enkele grote kosten zelf in de hand. “De keuze van het type gevelsteen kan een aanzienlijk verschil maken en ook de verwerking speelt een rol. Aan verlijmen of klassiek metselen hangt een ander prijskaartje”, zegt Devos. “Wat het buitenschrijnwerk betreft, is er een aanzienlijk prijsverschil tussen aluminium en pvc. Door bijvoorbeeld te kiezen voor de populaire zwarte pvc-ramen kan je besparen en tegenwoordig moet je al een kenner zijn om het verschil te zien tussen aluminium ramen en ramen van pvc.”

Kan je een nieuwbouwwoning zetten voor 300.000 euro?

“Heb je een stuk bouwgrond en wil je daarop een viergevelwoning zetten, dan wordt dat moeilijk voor die prijs”, concludeert Devos. “Een nieuwbouwwoning voor 300.000 euro, inclusief btw en kosten voor de architect, is de dag van vandaag moeilijk haalbaar.”

Bouwen is de afgelopen jaren duurder geworden. “De prijzen van bouwmaterialen zijn sterk gestegen en de regels omtrent energetisch bouwen trekken de prijs eveneens op”, klinkt het bij Devos. “Mensen verwachten vandaag ook een volledig afgewerkte nieuwbouwwoning, terwijl men vroeger de afwerking vaker uitstelde.”

Zo bespaar je op een nieuwbouwwoning

Het is een misvatting dat een grote nieuwbouwwoning per vierkante meter duurder is dan een klein nieuwbouwproject. “Vaste kosten, zoals een zekeringskast, een verwarmings- en ventilatiesysteem en keuringsattesten, heb je altijd, of het nu om een grote of een kleine woning gaat”, legt Devos uit. “Een grote nieuwbouwwoning is per vierkante meter daarom zelfs vaak goedkoper dan een kleine nieuwbouw.”

Je kan de prijs wel zo dicht mogelijk bij die 300.000 euro houden door op verschillende fronten te besparen. “Alles begint bij het ontwerp van de woning”, benadrukt Devos nogmaals. En wat de afwerking betreft, moet je vooral rationele keuzes maken. “Kies voor een betaalbare vloer, installeer een basiskeuken en stel bepaalde afwerkingen of de aanleg van tuin en oprit uit tot later”, sluit Devos af.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden

Op zoek naar de ideale steen voor je gevel of oprit? Met de textuurgenerator van Vandersanden kan je eenvoudig realistische texturen maken voor een...

Lees meer
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een woning bouwen? Er komt heel wat bij kijken! Hoe moet je woning eruitzien? Welke materialen wil je gebruiken? Welke technieken zijn er allemaal? Hoe ga...

Lees meer
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken