Bloemenborders, schaduwbomen, organisch geschoren buxushagen, een heerlijk zwembad en dito poolhouse met barnlook. Niets is aan het toeval overgelaten in deze zwemtuin, een ontwerp van Berwout Dochy van Studio Verde. “De natuurlijke helling van het perceel was een uitdaging.” Want hoe pak je een tuin met niveauverschillen aan?
Tuin met niveauverschillen
Een braakliggend stuk bouwgrond met hoogteverschil brengt altijd meer uitdagingen met zich mee. Dat ontdekten de bewoners snel toen de bouwwerken uit de startblokken schoten, want de tuin lag nu wel verdacht hoger. Al snel klopten ze aan bij tuinarchitect Berwout Dochy van Studio Verde. “Het perceel helt lichtjes omhoog, het straatniveau ligt lager en daardoor ontstaan er niveauverschillen. Je kan ervoor kiezen om alles te nivelleren en vlak te maken, maar dan zit er geen spanning en dynamiek meer in de tuin. Ik heb geprobeerd om de helling te volgen door zones te creëren. Resultaat is een groene wolk rond de hoger gelegen woning, die de woning naar beneden trekt.”
Bomen in contrast met bakstenen
Aan de straatkant ontplooit de woning zich achter een waas van groen. De halfopen bomen hebben een mooie, lichte en open structuur. “We kozen in de voortuin voor een christusdoorn en doodsbeenderenboom. Deze bomen zijn lichtdoorlatend en luchtig. In de lente kleuren ze frisgroen en in de herfst goudgeel. Daarnaast gedijen deze bomen goed op moeilijke plaatsen en zijn ze bestand tegen klimatologische grillen. Elke boom die we planten, is bewust uitgekozen. We kijken altijd naar twee criteria: de groeiwijze en de soort. Vaak focussen we ons enkel op de kleur in de lente en zomer, maar de herfst is een machtig seizoen. Dan kan je knallen met kleur. Als de bloemborders zijn uitgebloeid gaan de bomen met alle eer lopen. Bovendien contrasteert de goudgele bladkleur perfect met de zwarte gevelbekleding.”
Vestibule van groen leidt naar de voordeur
De bomen krijgen het gezelschap van massieve hulst in dynamische vormen. De trap die leidt naar de voordeur - die zich aan de zijkant bevindt - is van verouderd beton. “De treden die de architect had voorzien hebben we aangepast. Buitentreden vragen om een andere trapformule. Focus ligt buiten eerder op de wandelfunctie in plaats van de klimfunctie. Dus gingen we voor luie traptreden, die dieper en minder hoog zijn. Van de zijtuin maakten we een soort buitenvestibule. Door de trap te bestijgen, creëer je een inkom nog voor je aan de voordeur staat.” De tuinmuur vormt de grens met de buren en loopt door tot het einde van het perceel. Zo kunnen de bewoners optimaal genieten van hun privacy.
Verharding versus volume
Aan de andere zijkant van de woning moest de tuinarchitect rekening houden met de oldtimer van de bewoners. Die moest over het gras naar een achterliggende garage kunnen rijden. “We hebben gekeken naar de hoofdzakelijke bewegingen. Die zones zijn verhard, maar al de rest hebben we mooi in het groen gestoken. Volumineus groen dat de woning omarmt als een groene plint.” Een glooiende wolk van buxushaag scheidt het grasveld dat leidt naar de garage af van de achtertuin. Zo kon Berwout subtiel tegemoetkomen aan de wens van de bewoners.
Zitput met zicht op zwembad
Bij het invullen van de achtertuin keek de tuinarchitect naar de natuurlijke helling van het perceel. Hij creëerde zones die de tuin een tijdloze eigenheid geven, waardoor de bewoners telkens op een andere manier kunnen genieten van hun tuin. “Het buitenterras ligt op het niveau van de woning. Het is een soort van zitput geworden, omdat je van daaruit op het groen kijkt. Zo creëer je een beschut gevoel en tegelijk gezelligheid.”
Bloemenborder vol kleur
Drie treden hoger bevindt zich de zwemzone met een hydrolyse zwembad. Het zwembadwater krijgt een natuurlijke waterbehandeling, zonder toevoeging van chloor en zout. “In de winter gaat de zwembadverwarming uit en blijft het zwembad open. Zo kunnen de bewoners genieten van het zicht en de waterspiegel. Het fungeert dan eerder als vijver in plaats van zwembad. Want waarom een waterpartij afdekken? Een rolluik dient toch enkel om je water op temperatuur te houden.”
Het zwembad zelf vloeit langs de ene kant naadloos over in een graspartij. “Dit is de meest natuurlijke afwerking. Water en gras mogen elkaar ontmoeten.” Aan de andere kant van het zwembad zorgt een bloemenborder voor kleur. Berwout combineerde Echinacea (zonnehoed) en Gaura (prachtkaars) met Pennisetum (lampenpoetsersgras), een siergras dat in het najaar mooi brons kleurt.
Schaduwbomen naast het poolhouse met barnwoodlook
De bloemenborder herhaalt zich naast het poolhouse, meteen ook de volgende zone in de tuin. “Het poolhouse nestelt zich onderdanig tussen het groen. We zijn bewust voor een verouderde houtsoort gegaan, een soort van barnwood. Het moest zo natuurlijk mogelijk ogen en zeker geen miniversie zijn van de woning. Vanuit het poolhouse en op het terras ervoor heb je een mooi zicht op het zwembad en de tuin. De meerstammige schaduwbomen fungeren als natuurlijke parasol. We kozen voor Zelkova serrata (Japanse schijniep), Acer campestre (veldesdoorn) en een sierappeltje. Deze bomen krijgen prachtige kleuren in het najaar: de schijniep kleurt rood, de veldesdoorn oranje/paars en het sierappeltje oranje. Daarnaast zorgen ze voor de nodige camouflage, zodat de bewoners op elk moment van het jaar kunnen genieten van hun stukje natuur.” De uplighters en subtiel geïntegreerde trapverlichting zorgen voor de nodige gloed wanneer het donkerder wordt. “Tuinbeleving staat centraal in onze tuinen. Je moet van je tuin kunnen genieten met je gezin, vrienden en familie op elk moment van de dag én van het jaar.”
De 3 tuintips van Berwout
Tip 1: Je tuin moet op elk moment van het jaar uitnodigen om te genieten en te verlangen naar de andere seizoenen. Door te kiezen voor een gevarieerd kleurenpalet en te werken met zones, creëer je mooie ruimtes om door te bewegen. Bij een tuinontwerp is het belangrijk om alle verhoudingen goed in acht te nemen.
Tip 2: Hoe sneller je nadenkt over je tuin, hoe beter. Zo voorkom je later problemen, zoals een te groot terras of een verkeerd gepositioneerde regenwaterput. En ook al begin je niet onmiddellijk aan je tuin, het concept mag al op tafel liggen.
Tip 3: Ga voor een tijdloze tuin, die mooier wordt met de jaren. Als jonge bomen uitgroeien tot stevige, robuuste bomen en hagen voller worden. Als alles matuurder en rijper wordt, dan weet je dat het snor zit met je tuin.