9 materialen voor je keukenblad: voor- en nadelen en onderhoudstips

Jolijn Vandebeek
Redacteur en copywriter bij Livios sinds 2017, combineert haar passie voor taal en communicatie met eigen bouwervaring om (ver)bouwers te informeren en inspireren.

Een keukenblad is niet alleen functioneel, maar kan ook een blikvanger in je keuken zijn. Welk materiaal past het beste bij jouw wensen en budget? Wij zetten de mogelijkheden op een rijtje, overlopen hun eigenschappen en helpen je om de juiste keuze te maken. Ontdek ook plaatsings- en onderhoudstips voor je keukenwerkblad. 

  • Van laminaat tot natuursteen, keramiek, hout, inox, glas, beton en terrazzo: er is een ruime keuze aan stijlen en eigenschappen voor elke keuken.
  • Het juiste keukenblad kies je op basis van budget, gebruik, onderhoud, materiaal, stijl en afwerking; elk materiaal heeft specifieke voor- en nadelen.
  • Goed onderhoud verlengt de levensduur van je werkblad; elk materiaal vraagt om specifieke reinigings- en beschermingsmethoden.

Hoe kies je het juiste werkblad voor je keuken?

Het keukenwerkblad is bepalend voor zowel de functionaliteit als de uitstraling van je keuken. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening kan houden bij het kiezen van het juiste werkblad. 

  1. Budget: je vindt keukenwerkbladen in verschillende prijsklassen. Bepaal hoeveel je wil uitgeven.
  2. Materiaal: er zijn verschillende materialen, elk met hun eigen eigenschappen, voordelen en nadelen.
  3. Gebruik en onderhoud: denk na over hoe je je keuken gebruikt. Kook je veel? Kies dan een hittebestendig werkblad. Als je kinderen hebt, kies je best voor een onderhoudsvriendelijk en krasbestendig materiaal.
  4. Kleur en stijl: zorg dat het werkblad past bij de stijl van je keuken.
  5. Dikte: dikke werkbladen geven een luxe uitstraling of passen bij een landelijke keuken, terwijl dunne werkbladen bij een moderne keuken passen.
  6. Afwerking: ga je voor een glanzend of mat werkblad of wil je er een met structuur? De afwerking heeft invloed op het onderhoud en de uitstraling. 

Twijfel je tussen verschillende materialen? Vraag advies aan een expert op basis van jouw wensen, keukenstijl en budget. Sommige leveranciers bieden ook stalen aan die je mee naar huis kan nemen. Zo kan je zien welk werkblad bij je keuken past. 

  • Foto Quooker
  • © Franke
  • © Dovy
  • Foto Blanco Benelux
  • Foto DSM Keukens
  • Foto Cosentino Belux
  • © Dovy
  • Foto Cosentino Belux
  • © Keukens De Abdij
  • © Novy
  • Foto Franke
  • Foto Cosentino Belux
  • © Blanco
  • © Franke

Waar moet een keukenblad aan voldoen?

Je keukenblad gebruik je dagelijks. Daarom moet het aan een aantal eisen voldoen. Hier zijn de belangrijkste punten: 

  • Esthetisch: het keukenblad moet passen bij de stijl van je keuken.
  • Functioneel: het blad moet groot genoeg zijn, zodat je voldoende werkruimte hebt.
  • Bestand tegen dagelijks gebruik: het moet bestand zijn tegen dagelijkse keukenactiviteiten, krassen, hitte, …
  • Onderhoudsgemak: het blad moet bestand zijn tegen vlekken en gemakkelijk schoon te maken zijn.
  • Hygiënisch: het keukenblad moet bestand zijn tegen water en vocht en het oppervlak mag geen vuil of bacteriën vasthouden. 

Soorten keukenbladen 

Er bestaan verschillende materialen voor je keukenwerkblad, elk met hun eigen uitstraling en eigenschappen.

1. Laminaat 

Laminaat is een van de meest gekozen materialen voor werkbladen. Het bestaat uit een spaanplaatkern met een toplaag van kunststof. Het biedt heel wat voordelen, zoals onderhoudscomfort, slagvastheid en een redelijke warmtebestendigheid (tot 180°C), en niet te vergeten een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Wat het uitzicht betreft, zijn er oneindig veel kleur- en imitatiemogelijkheden (hout, natuursteen, beton, metaal, …). 

Hoewel sommige imitaties erg geslaagd zijn, zullen ze nooit hetzelfde effect benaderen als een echt granieten of massief houten werkblad. Bovendien kan je het beter niet combineren met een verzonken of genivelleerde spoelbak: stilstaand water ter hoogte van de aansluiting tussen het werkblad en de spoelbak kan de spaanplaat doen zwellen en rotten. 

2. Keukenblad in natuursteen 

Graniet is een van de hardste en dus meest resistente steensoorten. Dat is allicht de reden waarom het zo graag gezien is in de keuken. Het is bestand tegen hitte, schokken, vlekken en krassen (hoewel ze iets meer zichtbaar zullen zijn naarmate het graniet donkerder is). Een aanrecht in dit materiaal oogt erg stijlvol in de keuken. Een van de nadelen is dat je een keer per jaar een poriënvuller moet aanbrengen. Het gewicht (zo’n 50 kg per vierkante meter) bemoeilijkt bovendien de plaatsing.

Ook andere natuurstenen zoals blauwe steen of marmer zijn geschikt om het werkblad mee te bekleden. Het zijn erg elegante materialen, maar ze zijn wel gevoeliger voor vlekken en zuren (citroen, koffie…), krassen en thermische schokken. Je moet er dus zorgvuldig mee omspringen: het geregeld een beschermende behandeling geven en onmiddellijk ingrijpen wanneer je vlekken maakt. Voor alle soorten natuursteen geldt dat je best alles in één keer bestelt om kleurvariaties te vermijden.

3. Composiet en solid surface

Composiet bestaat doorgaans uit een mix van natuursteen, harsen en kleurpigmenten. Enkele fabrikanten ontwikkelden hun eigen composiet, zoals Cosentino met zijn Silestone (een hybride oppervlak van hoogwaardige mineralen en gerecyclede materialen). Dat zeer harde materiaal is uitermate geschikt voor de keuken: het is hygiënisch en niet poreus, waardoor het bestand is tegen vocht en vlekken. En het is hittebestendig (boven de 140 °C kan er wel verkleuring optreden). Het zou krasbestendig zijn, maar het is altijd beter om een snijplank te gebruiken.

Solidsurfaceproducten zoals Corian bestaan voor twee derde uit mineralen en voor een derde uit harsen en kleurpigmenten. Ze vertonen ongeveer dezelfde kenmerken als andere composietmaterialen.

  • © Dovy
  • © Potier Stone / Fotografie Bert Vereecke
  • Foto Cosentino Belux

4. Keukenblad uit keramiek 

Een keramisch werkblad is samengesteld uit gebakken klei en andere natuurlijke materialen. Keramiek is nog harder dan graniet. Het is buitengewoon resistent, zowel tegen vlekken als zeer hoge temperaturen en krassen. Het niet-poreuze materiaal is hygiënisch en ongevoelig voor vocht. Het is ook vrij licht, wat de plaatsing vergemakkelijkt. Ook al is het erg robuust, bij een aanzienlijke impact kan keramiek wel splinteren, vooral aan de randen. Voorzichtigheid is dus geboden.

De keuze uit kleuren en afwerkingen is enorm: van glanzend tot gestructureerd, van wit tot zwart en zelfs grijs gevlekt. De diktes variëren van heel dunne platen van 1,2 centimeter tot een vlak van 10 à 12 centimeter dik (een hogere rand verleent er de nodige dikte aan).

5. Houten keukenblad

Veel mensen waarderen de warme en authentieke uitstraling van hout. Het is weliswaar robuust en bestand tegen schokken, maar minder tegen warmte, vocht en vlekken. Geregeld behandelen met olie (lijnolie is erg geschikt) of vernissen (met een matte vernis op waterbasis) is dus aangewezen. Dankzij zijn natuurlijke antibacteriële eigenschappen is het een behoorlijk hygiënisch materiaal. 

Eik, beuk, walnoot, teak, zebrano, wengé… zijn houtsoorten die veelvuldig worden gebruikt voor werkbladen. Afhankelijk van de houtsoort zorgen ze voor een lichte toets (witte eik of beuk) of brengen ze net wat meer kleur in de keuken (zebrano, iroko, wengé). Houten werkbladen worden gemaakt door massieve platen tegen elkaar te kleven. De dikte kan variëren van 1,8 tot 4 centimeter. Na verloop van tijd kan de kleur ook veranderen: lichtere houtsoorten worden donkerder, donkere worden lichter.

6. Rvs-keukenblad (inox)

Inox of roestvrij staal – samengesteld uit ijzer, chroom en nikkel – is al een hele tijd het favoriete materiaal van professionele koks. Het is zeer hygiënisch en uitermate bestand tegen warmte en schokken. Het is echter gevoeliger voor krassen en vingerafdrukken, die meer of minder zichtbaar zijn afhankelijk van de afwerking (glad, geborsteld, gepolijst, gestructureerd). Niet echt geschikt dus voor gebruikers die zich storen aan het geringste schoonheidsfoutje, zeker gezien het na verloop van tijd ook een patina krijgt. Om kalkvlekken te voorkomen, moet je het ook regelmatig schoonmaken. Inox verleent een zeer eigentijdse industriële look aan de keuken en gaat goed samen met houten meubilair.

  • © Dovy
  • © Dovy
  • © Franke

7. Glazen keukenwerkblad

We gaan er altijd van uit dat glas behoorlijk broos is. Een werkblad van gehard glas is nochtans erg robuust en bestand tegen schokken. Het gevaar is eerder dat het servies zal breken als je het er te bruusk tegen stoot. Verder niets dan voordelen: gehard glas is hygiënisch, volledig waterafstotend en uitermate vlekbestendig. Er is keuze uit heel wat afwerkingen: glad of ruw en in een waaier aan kleuren. Plaats er echter geen te hete pannen op en weet dat er zich na verloop van tijd microkrassen in vormen. De bladen kunnen relatief dun worden uitgevoerd, van 6 millimeter tot 2 centimeter dik. Een werkblad in gehard glas brengt bovendien glans en licht in de keuken.

8. Betonnen keukenblad

Ruw beton kan voor keukenbladen, maar is enorm zwaar. Een betonnen werkblad weegt al snel meer dan 1.000 kg en is daarom moeilijk of niet toe te passen bij renovaties of in appartementen. Om hier een mouw aan te passen, is er imitatie- of fineerbeton: een combinatie van een houten drager en een dunne betonnen toplaag. Zo wordt de ruwheid van beton gecombineerd met het lage gewicht van plaatmaterialen.

Fineerbeton weegt tot zes keer minder dan echt beton. Het bestaat veelal uit maatwerk en is erg arbeidsintensief. Daardoor is het ook redelijk duur in vergelijking met andere werkbladen. Beton is van nature erg poreus. Daarom is een degelijke afwerking noodzakelijk en moeten de poriën gevuld worden met een olie om vlekken te vermijden en het onderhoud te vergemakkelijken.

9. Terrazzo-keukenblad

Terrazzo wordt gemaakt door stukjes natuursteen, marmer, glas of andere materialen samen te voegen met cement of hars als bindmiddel. Het resultaat is een speels en kleurrijk werkblad dat zeer stevig is en lang meegaat. Een terrazzo-keukenblad is vlekbestendig en kan goed tegen hoge temperaturen, maar het is gevoelig voor impact en vereist regelmatig onderhoud, zoals impregneren. Houd ook rekening met het zware gewicht en de iets hogere prijsklasse. 

  • Foto infobeton
  • © Dovy

Voor- en nadelen van materialen

Het juiste keukenwerkblad kiezen? Ontdek de voor- en nadelen van elk materiaal. 

WerkbladVoordelenNadelenPrijs
Laminaat- Onderhoudsvriendelijk
- Waterbestendig (mits goede afwerking)
- Veel designopties (kleuren, patronen, structuren)
- Niet hittebestendig
- Gevoelig voor krassen en slijtage
- Minder duurzaam dan andere materialen
Budgetvriendelijk
Natuursteen- Unieke look door patronen
- Zeer duurzaam
- Warmtebestendig (vooral graniet)
- Kras- en hittebestendig (graniet)
- Kan vlekken vertonen bij zuren (vooral marmer)
- Sommige soorten vereisten regelmatig onderhoud (impregneren)
- Zwaar materiaal, lastig te plaatsen
Kan prijzig zijn
Composiet en solid surface- Niet-poreus en hygiënisch
- Vlek -en vochtbestendig
- Brede keuze aan kleuren en patronen
- Minder gevoelig voor krassen
- Onderhoudsvriendelijk
- Niet volledig hittebestendig (boven 140°C kan verkleuring optreden
- Gevoelig voor zuren en agressieve schoonmaakmiddelen
Duurder dan laminaat, maar goedkoper dan natuursteen
Keramiek- Zeer sterk en krasbestendig
- Hitte- en vlekbestendig
- Hygiënisch en niet-poreus
- Brede keuze aan kleuren en afwerkingen
- Kan splinteren bij harde impact (vooral aan de randen)Prijzig
Hout- Warme en natuurlijke uitstraling
- Kan worden geschuurd en opnieuw afgewerkt
- Robuust en schokbestendig
- Gevoelig voor vocht, vlekken en krassen 
- Niet hittebestendig
- Regelmatig onderhoud nodig (olie of lak)
Middelmatig tot prijzig, afhankelijk van de houtsoort
Roestvrij staal (inox)- Professionele en industriële uitstraling
- Zeer hygiënisch
- Bestand tegen hitte en schokken
- Onderhoudsvriendelijk
- Gevoelig voor krassen en vingerafdrukken
- Vlekken door waterdruppels en kalk mogelijk
- Patina na verloop van tijd
Middelmatig tot prijzig
Glas- Modern en strak
- Vlek- en waterbestendig
- Hygiënisch
- Ruimtelijk effect, doordat licht gereflecteerd wordt
- Gevoelig voor krassen
- Breekbaar bij zware impact
- Niet volledig hittebestendig
Prijzig
Beton- Robuuste, industriële uitstraling
- Hittebestendig
- Kan volledig op maat gemaakt worden
- Zeer duurzaam
- Erg zwaar, moeilijke plaatsing
- Poreus, dus gevoelig voor vlekken (impregnatie nodig)
- Kan scheuren bij temperatuurschommelingen
Middelmatig tot prijzig
Terrazzo- Unieke en kleurrijke uitstraling
- Duurzaam en hittebestendig
- Hygiënisch
- Veel keuze qua kleur en patroon
- Gevoelig voor vlekken (impregnatie nodig)
- Regelmatig onderhoud nodig
- Zwaar
Prijzig

Tip: je kan het materiaal van het werkblad ook als spatwand gebruiken.

Welke soort werkblad past bij welke keukenstijl?

Materialen voor je keukenwerkblad passen vaak bij verschillende keukenstijlen. Een overzicht:

  • Laminaat: kan elke gewenste look nabootsen en is daarom populair in moderne keukens.
  • Natuursteen: straalt luxe en authenticiteit uit en past perfect bij landelijke en klassieke keukens. Ook in moderne keuken kan het voor een chique uitstraling zorgen.
  • Composiet en solid surface: passen bij een minimalistische en moderne stijl.
  • Keramiek: heeft een strakke uitstraling die tot zijn recht komt in een moderne of industriële keuken.
  • Hout: zorgt voor warmte en gezelligheid en is ideaal voor landelijke of japandi-keukens.
  • Roestvrij staal: heeft een moderne en functionele look en wordt vaak gekozen in keukens met een industriële of moderne uitstraling.
  • Glas: past goed in een minimalistische keuken.
  • Beton: is populair in industriële keukens vanwege de stoere uitstraling.
  • Terrazzo: is een opvallend materiaal met een speelse uitstraling, ideaal voor moderne of retrokeukens met een twist. 
  • Foto GROHE
  • Foto Blanco Benelux
  • © Franke
  • Foto Cosentino Belux
  • Foto Blanco Benelux
  • © Dovy
  • Foto Keukens De Abdij
  • © Franke
  • © Cosentino-Novy
  • © Dovy
  • Foto Franke
  • © Dovy
  • © SapienStone
  • Foto Silestone

Keukenblad zelf plaatsen of laten plaatsen?

Of je een keukenwerkblad zelf kan plaatsen of het beter laat doen door een vakman, hangt af van verschillende factoren: je vaardigheden, de beschikbare tijd en het type blad dat je wilt installeren.

Je keukenblad zelf plaatsen is vooral geschikt voor eenvoudige keukenbladen zoals laminaat, zonder complexe uitsparingen. Zo bespaar je op arbeidskosten. Maar het nauwkeurig op maat zagen en plaatsen van het blad vereist de nodige ervaring. Zonder ervaring is er meer risico op fouten, wat kan leiden tot extra kosten. 

Liever een nauwkeurige installatie van je werkblad? Laat het dan plaatsen door een vakman. Dit kan duurder zijn, maar zo ben je wel zeker van een perfecte afwerking. Ben je nog op zoek naar een plaatser? Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt

Onderhoud keukenwerkblad

Een regelmatig onderhoud van je keukenwerkblad is belangrijk om je werkblad schoon te houden. Elk materiaal stelt echter andere eisen op vlak van onderhoud:

  • Laminaat: is eenvoudig schoon te maken met een zachte doek, water en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd schuursponsjes die de toplaag kunnen beschadigen.
  • Natuursteen: is poreus, waardoor je bij morsen van zuur voedsel (citroen, wijn) het blad direct moet schoonmaken. Gebruik een vochtige doek en een pH-neutraal schoonmaakmiddel. Impregneer of behandel je werkblad regelmatig met een speciaal product om vlekken te voorkomen.
  • Composiet en solid surface: reinig het werkblad met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Lichte krassen op solid surface kan je wegwerken door te polijsten.
  • Keramiek: is onderhoudsvriendelijk. Gebruik een zachte doek en een schoonmaakmiddel. Hardnekkige vlekken kan je verwijderen met een keramiekreiniger.
  • Hout: reinig met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Droog je werkblad meteen af om vochtproblemen te vermijden. Behandel het blad ook regelmatig met olie of lak om het hout te beschermen tegen vocht en vlekken.
  • Roestvrij staal: gebruik een zachte doek met een mild schoonmaakmiddel. Vermijd schuursponsjes om krassen te voorkomen.
  • Glas: gebruik een glasreiniger of mild schoonmaakmiddel om een glazen keukenblad te reinigen.
  • Beton: is poreus en moet regelmatig geïmpregneerd worden om vlekken te voorkomen. Reinig met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd zure producten.
  • Terrazzo: reinig met een vochtige doek en een pH-neutraal schoonmaakmiddel. Impregneren is belangrijk om vlekken te voorkomen. 

In onderstaande tabel ontdek je hoe onderhoudsvriendelijk elk materiaal is en hoe het scoort op vlak van kras-, hitte- en vlekbestendigheid. 

Materiaal werkbladPrijsKrasbestendigHittebestendigVlekbestendigOnderhoudsvriendelijk
LaminaatNeeNeeBeperkt (gevoelig voor water bij slechte afwerking)Ja
Natuursteen€€-€€€Ja, sommige soorten (graniet)Ja, sommige soorten (graniet)Beperkt (sommige soorten zijn gevoelig voor zuren)Vereist regelmatig impregneren
Composiet en solid surface€€Matig (gebruik snijplank aanbevolen)Matig (tot 140°C)JaJa
Keramiek€€€JaJa JaJa
Hout€€-€€€NeeNeeNeeRegelmatig onderhoud nodig (olie of lak)
Roestvrij staal (inox)€€-€€€NeeJaJa, maar gevoelig voor vingerafdrukkenJa
Glas€€€Nee (gevoelig voor microkrassen)Niet volledigJaJa, voorzichtig met impact
Beton€€-€€€JaJaNee (impregneren vereist)Regelmatig onderhoud nodig
Terrazzo€€€JaJaNee (impregneren vereist)Regelmatig onderhoud nodig

FAQ: keukenwerkblad

Dat hangt af van je wensen en budget. Een keramisch werkblad is bijvoorbeeld goed bestand tegen krassen, hitte en vlekken en is zeer onderhoudsvriendelijk, maar is wel duurder dan de meeste andere materialen.

Dat hangt af van het materiaal dat je kiest. De prijs van laminaat ligt gemiddeld rond de 100 euro/m², terwijl de prijs voor keramiek kan oplopen tot 400 à 800 euro/m². 

Een werkblad uit laminaat is het goedkoopst.

Keramiek, beton, terrazzo en sommige natuursteensoorten, zoals graniet, zijn zeer goed bestand tegen krassen. 

Werkbladen uit natuursteen, keramiek, roestvrij staal, beton en terrazzo zijn hittebestendig. 

Dat hangt af van het materiaal. Sommige zijn zeer gemakkelijk in onderhoud, terwijl andere geïmpregneerd, gelakt of geolied moeten worden. 

Er zijn verschillende materialen die uiterst geschikt zijn voor intensief gebruik. Denk maar aan roestvrij staal, dat vaak gekozen wordt door professionele koks. 

Laminaat is budgetvriendelijk en biedt tal van imitatiemogelijkheden (hout, natuursteen, beton, metaal, …). 

Ja, sommige materialen lenen zich hier uitstekend toe zoals roestvrij staal of solid surface. 
Op zoek naar een nieuwe keuken? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Keuken’

Op zoek naar een nieuwe keuken? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Keuken’

Ben je op zoek naar tips, tools en inspiratie om je keuken in te richten? Bestel dan snel ons gratis magazine ‘Mijn Keuken’. We helpen je graag op weg met ontwerpen, plannen en inrichten.

Bestel nu
Je thuiswerkplek slim organiseren? Dat doe je met een bureaukast op maat!
Maatkasten Online

Je thuiswerkplek slim organiseren? Dat doe je met een bureaukast op maat!

Werken in een ruimte die niet alleen functioneel is, maar ook inspirerend, comfortabel én persoonlijk … het is zoveel aangenamer, toch?

Lees meer
Met deze rolluiken zorg je voor meer welzijn en comfort in huis
Wilms

Met deze rolluiken zorg je voor meer welzijn en comfort in huis

Thuiskomen na een hectische werkdag? Dat doe je liefst in alle rust en comfort.

Lees meer

Vraag vrijblijvend offertes aan voor je keuken

  • Erkende installateurs
  • Je ontvangt max. 5 offertes
  • Gratis en vrijblijvend
  • Start
  • Project
  • Gegevens
  • Klaar!

Lees ook

In de kijker: stopcontact dat verdwijnt in je wand

In de kijker: stopcontact dat verdwijnt in je wand

Ontdek Orbis: het onzichtbare stopcontact dat naadloos opgaat in natuursteen, solid surface en keramiek. Perfect voor je wand of werkblad.

Lees meer

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Meer ruimte in huis, zonder gedoe? Bij STiDO geniet je in een mum van tijd van je nieuwe aanbouw
Meer ruimte in huis, zonder gedoe? Bij STiDO geniet je in een mum van tijd van je nieuwe aanbouw

Of je nu voor gezinsuitbreiding staat, een thuiskantoor kan gebruiken of simpelweg meer leefruimte wil, bij STiDO vind je de perfecte oplossing. Onze...

Lees meer

Onze toolbox
Offertes aanvragen

Vraag vrijblijvend offertes aan! Ontvang snel max. 4 offertes van vakmannen. Bespaar tijd én geld!

Aanvragen
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Praktische gidsen

Met deze praktische digitale gidsen ben je meteen geïnformeerd en heb je een handige checklist bij de hand.

Aanvragen
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag