Staat er binnenkort een avatar in de keuken? Interview met Barbara Borra, CEO van Franke

Enkele maanden geleden opende in Aarburg Zwitserland een gloednieuwe showroom van keukenmerk Franke. Livios mocht deze als eerste ontdekken en een tête-à-tête houden met Barbara Borra, de huidige CEO en president van Franke Home Solutions.

Swissness 

Franke werd opgericht in 1911 door de Zwitser Hermann Franke. Wat startte in een kleine werkplaats groeide uit tot een internationaal bedrijf binnen de keukenbranche. Vandaag is Franke gekend voor zijn spoelbakken en kranen tot zijn zelfreinigende ovens en ruimtebesparende kookplaat-afzuigingen. Maar staan de waarden van toen vandaag nog steeds centraal?

Barbara Borra: “Wat onveranderd is gebleven en nog steeds het DNA van Franke bepaalt, is ‘Swissness’. Zo druk ik het tenminste uit. 'Swissness’ staat voor mij voor positieve dingen, voor kwaliteit, precisie en betrouwbaarheid. En dat is meteen ook het startpunt van elk nieuw product. Daarnaast moet elk product dat we lanceren zich onderscheiden van de rest. Heeft een product geen onderscheidend karakter, dan produceren we het niet. We willen producten ontwikkelen die uniek zijn en de typische Franke-stempel hebben.” 

  • Franke spoelbak keuken Box Centre
    Foto Franke
  • Barbara Borra Franke Home Solutions portret
    Foto Franke
  • Franke Aarburg Showroom
    Foto Franke
  • Barbara Borra Franke
    Foto Franke

Groene kaart 

Met zijn keukenkranen met ingebouwde filter voor plasticvrij drinkwater en kookplaten met milieuvriendelijke afzuigkappen, trekt Franke volledig de groene kaart. Welke andere stappen gaat Franke de komende jaren nemen op het gebied van duurzaamheid?

Barbara: “Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons. En dat is geen modewoord binnen Franke. Onze oprichter vond meer dan 100 jaar geleden duurzaamheid al belangrijk. Hij was echt voor op zijn tijd. Hij wilde producten creëren met een lange houdbaarheidsdatum. Keukentoestellen die ook nog gebruikt kunnen worden door toekomstige generaties. Die mindset hanteren we nog steeds. Maar energiezuinigheid vinden we net zo belangrijk. Zo staan onze dampkappen bekend omdat ze zo energiebesparend zijn en rusten we kranen uit met een maximumtemperatuur, zodat je kan besparen op warm water. Maar ook in onze productiecentra integreren we duurzame oplossingen. De daken van onze fabrieken hier in Aarburg zijn volledig uitgerust met zonnepanelen. Maar ook metaal- en staalresten recycleren we, net zoals het productiewater, dat wordt gefilterd en hergebruikt. Geen enkel restproduct gaat verloren. Het zijn kleine aanpassingen, maar op einde van de rit maakt dat wel een verschil.”  

Q&A met Barbara Borra

Wat is je favoriete Franke-product?
Barbara: “Dat is als vragen welk kind je favoriete kind is (lacht). Maar ik zou toch zeggen: het product dat er nog niet is. Al heb ik ook een zwak voor de Box Centre (een spoelbak met geïntegreerde organiser voor messen, snijplanken, nvdr.), omdat ik dit product link aan wellbeing. Net zoals onze multifunctionele filterkranen. Zo’n filterkraan heeft heel wat voordelen: hij doet je kinderen minder frisdrank drinken, je verkleint er de plasticberg mee én zo’n kraan is gewoon praktisch. Gedaan met flessen water sleuren, die bovendien veel plaats innemen in je keuken- of proviandkast. Die 360°-benadering vind ik zeer waardevol.”

Wat is je favoriete keukenmateriaal en -kleur?
Barbara: “Gelakt hout vind ik prachtig. Qua kleur bestaat er voor mij maar één kleur en dat is zwart. Maar voor de keuken kies ik toch wit.”

Welke type chef ben je zelf? 
Barbara: “Gelukkig moet je niet zelf kunnen koken om aan het hoofd van een keukenbedrijf te staan. Ik heb respect voor mensen die met de nodige kunde en passie hun job uitoefenen. Dus ik ga liever eten bij chefs, die zeer goed weten wat ze doen, dan zelf te koken. Al is dat niet altijd zo geweest. Toen ik jonger was, was ik een vrij goede kok. Maar om te koken moet je geduld hebben en passie én iemand om voor te koken. En dat is niet meer het geval nu mijn dochter het huis ontgroeid is.”  

Hoe zie je de keuken evolueren?
Barbara: “Als ik zie wat er allemaal al mogelijk is met AI, dan zou het me niet verbazen als we in de toekomst avatars hebben die voor ons zullen koken. Voor mij zou dat geen enkel probleem zijn (lacht). Toch hoop ik dat de keuken een plek blijft waar je kan samenkomen, waar je kan genieten van het koken en van elkaar.”

Wie is Barbara Borra?

  • geboren in 1960 in Turijn, Italië
  • sinds 2019 President/CEO van Franke Home Solutions
  • gespecialiseerd in change-management
  • woonde 2 jaar in België en heeft daardoor een zwak voor Antwerpen 
  • toch is China voor haar thuiskomen, daar woonde ze meer dan 5 jaar

Vraag vrijblijvend offertes aan voor je keuken

  • Erkende installateurs
  • Je ontvangt max. 5 offertes
  • Gratis en vrijblijvend
  • Start
  • Project
  • Gegevens
  • Klaar!

Dit moet je zeker lezen

Keuken: indeling, materialen, onderhoud, plaatsing en prijs

Lees meer

Je keuken inrichten binnen budget: ideeën en tips

Lees meer

Direct warm water in je keuken dankzij een keukenboiler: ontdek de voor- en nadelen

Lees meer

De ideale keukenindeling: zo optimaliseer je de workflow in je keuken

Lees meer

Lees ook

Van ontwerp tot onderhoud: zo werkt een elektrische kookplaat

Van ontwerp tot onderhoud: zo werkt een elektrische kookplaat

Ontdek hoe een elektrische kookplaat werkt, wat ze kost en waarop je zeker moet letten bij aankoop en installatie.

Lees meer

3 ontwerpen voor een centrale keuken

3 ontwerpen voor een centrale keuken

De keuken van Thibaud en Sofie is gedateerd. Ze dromen van een open en gezellige leefkeuken. Drie interieurarchitecten maken een ontwerp.

Lees meer

50x inspiratie voor je keuken: ontdek jouw keukenstijl

50x inspiratie voor je keuken: ontdek jouw keukenstijl

Droom je van een strakke zwarte of witte keuken? Of hou je van houten of kleuraccenten? Haal inspiratie uit deze vijftig keukens!

Lees meer

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Van keukenkraan tot dampkap: zo bespaar je energie in de keuken
Van keukenkraan tot dampkap: zo bespaar je energie in de keuken

Een mooie keuken begint bij slimme keuzes. Ja, het oog wil ook wat, maar vandaag kijken we verder dan design alleen. Energie besparen is niet langer een...

Lees meer
Ontdek een unieke combinatie van spoelbak en mengkraan voor je keuken
Ontdek een unieke combinatie van spoelbak en mengkraan voor je keuken

Op de Duitse vakbeurs Küchenmeile vierde BLANCO zijn 100-jarig bestaan met de indrukwekkende OOVALON/LUNEOO-S UNIT. Deze unieke combinatie van spoelbak en...

Lees meer
Extra daglicht in je keuken? Met een platdakvenster geniet je van meer ruimtegevoel en gezonde lucht
Extra daglicht in je keuken? Met een platdakvenster geniet je van meer ruimtegevoel en gezonde lucht

De keuken is de centrale plek in je huis waar je niet alleen kookt, maar ook samenkomt met je gezin, familie en vrienden. Wil jij van je leefkeuken een...

Lees meer
Zorgeloos zonnepanelen laten leggen? Vind de juiste vakman dankzij Livios en Bobex
Zorgeloos zonnepanelen laten leggen? Vind de juiste vakman dankzij Livios en Bobex

Wil je zonnepanelen laten leggen? Eén ding is zeker: een goede vakman maakt het verschil. Maar hoe vind je die vakman die niet alleen topkwaliteit...

Lees meer

Onze toolbox
Offertes aanvragen

Vraag vrijblijvend offertes aan! Ontvang snel max. 4 offertes van vakmannen. Bespaar tijd én geld!

Aanvragen
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Praktische gidsen

Met deze praktische digitale gidsen ben je meteen geïnformeerd en heb je een handige checklist bij de hand.

Aanvragen
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag