Enkele maanden geleden opende in Aarburg Zwitserland een gloednieuwe showroom van keukenmerk Franke. Livios mocht deze als eerste ontdekken en een tête-à-tête houden met Barbara Borra, de huidige CEO en president van Franke Home Solutions.
Swissness
Franke werd opgericht in 1911 door de Zwitser Hermann Franke. Wat startte in een kleine werkplaats groeide uit tot een internationaal bedrijf binnen de keukenbranche. Vandaag is Franke gekend voor zijn spoelbakken en kranen tot zijn zelfreinigende ovens en ruimtebesparende kookplaat-afzuigingen. Maar staan de waarden van toen vandaag nog steeds centraal?
Barbara Borra: “Wat onveranderd is gebleven en nog steeds het DNA van Franke bepaalt, is ‘Swissness’. Zo druk ik het tenminste uit. 'Swissness’ staat voor mij voor positieve dingen, voor kwaliteit, precisie en betrouwbaarheid. En dat is meteen ook het startpunt van elk nieuw product. Daarnaast moet elk product dat we lanceren zich onderscheiden van de rest. Heeft een product geen onderscheidend karakter, dan produceren we het niet. We willen producten ontwikkelen die uniek zijn en de typische Franke-stempel hebben.”
Groene kaart
Met zijn keukenkranen met ingebouwde filter voor plasticvrij drinkwater en kookplaten met milieuvriendelijke afzuigkappen, trekt Franke volledig de groene kaart. Welke andere stappen gaat Franke de komende jaren nemen op het gebied van duurzaamheid?
Barbara: “Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons. En dat is geen modewoord binnen Franke. Onze oprichter vond meer dan 100 jaar geleden duurzaamheid al belangrijk. Hij was echt voor op zijn tijd. Hij wilde producten creëren met een lange houdbaarheidsdatum. Keukentoestellen die ook nog gebruikt kunnen worden door toekomstige generaties. Die mindset hanteren we nog steeds. Maar energiezuinigheid vinden we net zo belangrijk. Zo staan onze dampkappen bekend omdat ze zo energiebesparend zijn en rusten we kranen uit met een maximumtemperatuur, zodat je kan besparen op warm water. Maar ook in onze productiecentra integreren we duurzame oplossingen. De daken van onze fabrieken hier in Aarburg zijn volledig uitgerust met zonnepanelen. Maar ook metaal- en staalresten recycleren we, net zoals het productiewater, dat wordt gefilterd en hergebruikt. Geen enkel restproduct gaat verloren. Het zijn kleine aanpassingen, maar op einde van de rit maakt dat wel een verschil.”
Q&A met Barbara Borra
Wat is je favoriete Franke-product?
Barbara: “Dat is als vragen welk kind je favoriete kind is (lacht). Maar ik zou toch zeggen: het product dat er nog niet is. Al heb ik ook een zwak voor de Box Centre (een spoelbak met geïntegreerde organiser voor messen, snijplanken, nvdr.), omdat ik dit product link aan wellbeing. Net zoals onze multifunctionele filterkranen. Zo’n filterkraan heeft heel wat voordelen: hij doet je kinderen minder frisdrank drinken, je verkleint er de plasticberg mee én zo’n kraan is gewoon praktisch. Gedaan met flessen water sleuren, die bovendien veel plaats innemen in je keuken- of proviandkast. Die 360°-benadering vind ik zeer waardevol.”
Wat is je favoriete keukenmateriaal en -kleur?
Barbara: “Gelakt hout vind ik prachtig. Qua kleur bestaat er voor mij maar één kleur en dat is zwart. Maar voor de keuken kies ik toch wit.”
Welke type chef ben je zelf?
Barbara: “Gelukkig moet je niet zelf kunnen koken om aan het hoofd van een keukenbedrijf te staan. Ik heb respect voor mensen die met de nodige kunde en passie hun job uitoefenen. Dus ik ga liever eten bij chefs, die zeer goed weten wat ze doen, dan zelf te koken. Al is dat niet altijd zo geweest. Toen ik jonger was, was ik een vrij goede kok. Maar om te koken moet je geduld hebben en passie én iemand om voor te koken. En dat is niet meer het geval nu mijn dochter het huis ontgroeid is.”
Hoe zie je de keuken evolueren?
Barbara: “Als ik zie wat er allemaal al mogelijk is met AI, dan zou het me niet verbazen als we in de toekomst avatars hebben die voor ons zullen koken. Voor mij zou dat geen enkel probleem zijn (lacht). Toch hoop ik dat de keuken een plek blijft waar je kan samenkomen, waar je kan genieten van het koken en van elkaar.”
Wie is Barbara Borra?
- geboren in 1960 in Turijn, Italië
- sinds 2019 President/CEO van Franke Home Solutions
- gespecialiseerd in change-management
- woonde 2 jaar in België en heeft daardoor een zwak voor Antwerpen
- toch is China voor haar thuiskomen, daar woonde ze meer dan 5 jaar