Staat er binnenkort een avatar in de keuken? Interview met Barbara Borra, CEO van Franke

Enkele maanden geleden opende in Aarburg Zwitserland een gloednieuwe showroom van keukenmerk Franke. Livios mocht deze als eerste ontdekken en een tête-à-tête houden met Barbara Borra, de huidige CEO en president van Franke Home Solutions.

Swissness 

Franke werd opgericht in 1911 door de Zwitser Hermann Franke. Wat startte in een kleine werkplaats groeide uit tot een internationaal bedrijf binnen de keukenbranche. Vandaag is Franke gekend voor zijn spoelbakken en kranen tot zijn zelfreinigende ovens en ruimtebesparende kookplaat-afzuigingen. Maar staan de waarden van toen vandaag nog steeds centraal?

Barbara Borra: “Wat onveranderd is gebleven en nog steeds het DNA van Franke bepaalt, is ‘Swissness’. Zo druk ik het tenminste uit. 'Swissness’ staat voor mij voor positieve dingen, voor kwaliteit, precisie en betrouwbaarheid. En dat is meteen ook het startpunt van elk nieuw product. Daarnaast moet elk product dat we lanceren zich onderscheiden van de rest. Heeft een product geen onderscheidend karakter, dan produceren we het niet. We willen producten ontwikkelen die uniek zijn en de typische Franke-stempel hebben.” 

  • Franke spoelbak keuken Box Centre
    Foto Franke
  • Barbara Borra Franke Home Solutions portret
    Foto Franke
  • Franke Aarburg Showroom
    Foto Franke
  • Barbara Borra Franke
    Foto Franke

Groene kaart 

Met zijn keukenkranen met ingebouwde filter voor plasticvrij drinkwater en kookplaten met milieuvriendelijke afzuigkappen, trekt Franke volledig de groene kaart. Welke andere stappen gaat Franke de komende jaren nemen op het gebied van duurzaamheid?

Barbara: “Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons. En dat is geen modewoord binnen Franke. Onze oprichter vond meer dan 100 jaar geleden duurzaamheid al belangrijk. Hij was echt voor op zijn tijd. Hij wilde producten creëren met een lange houdbaarheidsdatum. Keukentoestellen die ook nog gebruikt kunnen worden door toekomstige generaties. Die mindset hanteren we nog steeds. Maar energiezuinigheid vinden we net zo belangrijk. Zo staan onze dampkappen bekend omdat ze zo energiebesparend zijn en rusten we kranen uit met een maximumtemperatuur, zodat je kan besparen op warm water. Maar ook in onze productiecentra integreren we duurzame oplossingen. De daken van onze fabrieken hier in Aarburg zijn volledig uitgerust met zonnepanelen. Maar ook metaal- en staalresten recycleren we, net zoals het productiewater, dat wordt gefilterd en hergebruikt. Geen enkel restproduct gaat verloren. Het zijn kleine aanpassingen, maar op einde van de rit maakt dat wel een verschil.”  

Q&A met Barbara Borra

Wat is je favoriete Franke-product?
Barbara: “Dat is als vragen welk kind je favoriete kind is (lacht). Maar ik zou toch zeggen: het product dat er nog niet is. Al heb ik ook een zwak voor de Box Centre (een spoelbak met geïntegreerde organiser voor messen, snijplanken, nvdr.), omdat ik dit product link aan wellbeing. Net zoals onze multifunctionele filterkranen. Zo’n filterkraan heeft heel wat voordelen: hij doet je kinderen minder frisdrank drinken, je verkleint er de plasticberg mee én zo’n kraan is gewoon praktisch. Gedaan met flessen water sleuren, die bovendien veel plaats innemen in je keuken- of proviandkast. Die 360°-benadering vind ik zeer waardevol.”

Wat is je favoriete keukenmateriaal en -kleur?
Barbara: “Gelakt hout vind ik prachtig. Qua kleur bestaat er voor mij maar één kleur en dat is zwart. Maar voor de keuken kies ik toch wit.”

Welke type chef ben je zelf? 
Barbara: “Gelukkig moet je niet zelf kunnen koken om aan het hoofd van een keukenbedrijf te staan. Ik heb respect voor mensen die met de nodige kunde en passie hun job uitoefenen. Dus ik ga liever eten bij chefs, die zeer goed weten wat ze doen, dan zelf te koken. Al is dat niet altijd zo geweest. Toen ik jonger was, was ik een vrij goede kok. Maar om te koken moet je geduld hebben en passie én iemand om voor te koken. En dat is niet meer het geval nu mijn dochter het huis ontgroeid is.”  

Hoe zie je de keuken evolueren?
Barbara: “Als ik zie wat er allemaal al mogelijk is met AI, dan zou het me niet verbazen als we in de toekomst avatars hebben die voor ons zullen koken. Voor mij zou dat geen enkel probleem zijn (lacht). Toch hoop ik dat de keuken een plek blijft waar je kan samenkomen, waar je kan genieten van het koken en van elkaar.”

Wie is Barbara Borra?

  • geboren in 1960 in Turijn, Italië
  • sinds 2019 President/CEO van Franke Home Solutions
  • gespecialiseerd in change-management
  • woonde 2 jaar in België en heeft daardoor een zwak voor Antwerpen 
  • toch is China voor haar thuiskomen, daar woonde ze meer dan 5 jaar

Vraag nu vrijblijvend offertes aan voor je keuken.

  • Erkende installateurs
  • Je ontvangt max. 5 offertes
  • Gratis en vrijblijvend
  • Start
  • Project
  • Gegevens
  • Klaar!

Dit moet je zeker lezen

Keuken: indeling, materialen, onderhoud, plaatsing en prijs

Lees meer

Direct warm water in je keuken dankzij een keukenboiler: ontdek de voor- en nadelen

Lees meer

Een keuken kopen? Vermijd deze 6 grootste keukenfouten

Lees meer

Met welke oven kook jij het best?

Lees meer

Lees ook

Helemaal af van het gas in je woning? Deze alternatieven zijn er voor je gasvuur

Helemaal af van het gas in je woning? Deze alternatieven zijn er voor je gasvuur

Van het gas af? Ontdek hoe je eenvoudig en duurzaam overstapt naar elektrisch koken met deze slimme alternatieven.

Lees meer

Keuken: indeling, materialen, onderhoud, plaatsing en prijs

Keuken: indeling, materialen, onderhoud, plaatsing en prijs

Van ontwerp naar droomkeuken. Inrichting, toestellen, materiaalsoorten, onderdelen, onderhoud, plaatsing en prijskaartje: een overzicht!

Lees meer

Keukentrends 2025: inspiratie voor een on-trend keuken

Keukentrends 2025: inspiratie voor een on-trend keuken

Keukentrends 2025: van open nissen en ronde vormen tot de ontbijtkast en slimme toestellen. Ontdek hoe jij je keuken on-trend maakt.

Lees meer

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Extra daglicht in je keuken? Met een platdakvenster geniet je van meer ruimtegevoel en gezonde lucht
Extra daglicht in je keuken? Met een platdakvenster geniet je van meer ruimtegevoel en gezonde lucht

De keuken is de centrale plek in je huis waar je niet alleen kookt, maar ook samenkomt met je gezin, familie en vrienden. Wil jij van je leefkeuken een...

Lees meer
Inox in de keuken: tijdloos, stijlvol en sterker dan ooit
Inox in de keuken: tijdloos, stijlvol en sterker dan ooit

Roestvrij staal, of inox zoals we het graag noemen, is terug van eigenlijk nooit weggeweest. De inox spoelbak is al jaren een vaste waarde in de keuken,...

Lees meer
Met deze spoelbak maak je van je keuken de mooiste plek in huis
Met deze spoelbak maak je van je keuken de mooiste plek in huis

In de keuken draait alles om balans: tussen design en functionaliteit, tussen stijl en dagelijks gemak. BLANCO begrijpt dat als geen ander. Met de...

Lees meer
Nooit meer kou in huis: ontdek het comfort van een Daikin warmtepomp
Nooit meer kou in huis: ontdek het comfort van een Daikin warmtepomp

Kies je voor een warmtepomp? Dan kies je voor comfort en gemoedsrust. Zeker met een warmtepomp van Daikin! Je woning blijft altijd lekker warm, zelfs...

Lees meer

Onze toolbox
Offertes aanvragen

Vraag vrijblijvend offertes aan! Ontvang snel max. 4 offertes van vakmannen. Bespaar tijd én geld!

Aanvragen
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Praktische gidsen

Met deze praktische digitale gidsen ben je meteen geïnformeerd en heb je een handige checklist bij de hand.

Aanvragen
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag