livios logo

Zo zorg je voor afwatering in je buitenomgeving

Door de vele verhardingen rondom het huis, kan regenwater alsmaar moeilijker weg. Met de klassieke drainage kan je het probleem verhelpen. Er zijn ook andere opties zoals het gebruik van waterdoorlatende materialen of afvoergoten die je aansluit op de riolering. De laatste optie is bovendien ook handig om poetswater van het terras te verwijderen.

Draineren

Draineren doe je met drainagebuizen. Opgelet in kwetsbare gebieden: dit kan de bodemsamenstelling veranderen, wat nefast is voor de fauna en flora in je tuin. In zo'n situatie heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Alles staat of valt bovendien met een goede plaatsing:

  • In een kiezelbed met geotextiel als filter en een scheidingsvlies rond de buizen om verzanding te vermijden. Te verkiezen boven bevestiging van geotextiel of cocosvezel rond de drainagebuizen.
  • Helling van 0,5 tot 2 % naar de afwateringszone toe.
  • Voorzie verticale niet-geperforeerde buizen op de drainagebuis om bij verstopping zand weg te spoelen.

Waterdoorlatende klinkers

Waterdoorlatende klinkers kan je zowel voor parkings als wijken en opritten gebruiken. Er bestaan verschillende types:

  • Poreuze tegels of een poreuze toplaag: het water sijpelt door de poriën van de steen.
  • Klinkers met afstandhouders: er ontstaan brede voegen bij de plaatsing waarna het water in de ondergrond doorsijpelt.
  • Bufferklinkers of klinkers met een geïntegreerde holte onderaan: houden het water ter plaatse in de ondergrond. Dit beperkt de piekafvoer van afstromend water.

Grasdallen

Grasdallen maken het mogelijk om een groene omgeving met de auto te berijden. Tussen de openingen kan gras groeien. Het regenwater verdwijnt hierlangs. Grasdallen zijn ook opvulbaar met bijvoorbeeld grind of steenslag. Ze bestaan uit beton of kunststof. De kunststoffen exemplaren worden ook grasplaten genoemd. Betonnen tegels laten meer verkeer toe, kunststoftegels zijn eenvoudiger te transporteren en zijn zeer stevig. Grasdallen zijn verkrijgbaar in diverse vormen, maten en openingen. Grasdallen kunnen ook een ingebouwd waterreservoir hebben dat het vocht langer kan houden. Schenk bij plaatsing de nodige aandacht aan de fundering.

Grind

Bij grind heb je minder onderhoud voor meer klasse. Bovendien heb je geen problemen met onkruid. Onder het grind ligt een textieldoek dat onkruid tegenhoudt en water doorlaat. Die voorkomt ook dat het grind groen wordt.

Lees ook:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinontwerp/zo-zorg-je-voor-afwatering-in-je-buitenomgeving/